FN på hastemøde: Iran skal stoppe unødvendig brug af magt

FN-chef har tilbudt at komme på besøg i Iran. Indtil videre har han dog ikke fået svar på sit ønske.
Foto: AA

FN’s Menneskerettighedsråd har torsdag holdt et hastemøde om, hvorvidt der skal laves en undersøgelse af Irans håndtering af protester i landet.

Mødet blev indledt klokken 10 i den schweiziske by Genève.

Her åbnede rådets nye og østrigske chef, Volker Türk, mødet med en hård kritik af den nuværende situation i Iran.

– Den unødvendige og uretmæssige brug af magt skal stoppe nu.

– De gamle metoder og den fæstningsmentalitet, som dem med magten besidder, fungerer ganske enkelt ikke. Vi befinder os lige nu i en menneskerettighedskrise i fuld skala, siger Volker Türk.

FN-chefen oplyser samtidig, at han har tilbudt at komme på besøg i Iran.

– Jeg har tilbudt at rejse til Iran, og jeg har tilbudt en større tilstedeværelse i Iran – vi har ikke noget kontor der. Men indtil videre har jeg ikke fået noget svar, lyder det fra Volker Türk, der har haft sit job i godt en måned.

Torsdagens møde blev holdt på opfordring fra Tyskland og Island, der også har fået opbakning til tiltaget fra mere end 50 lande.

Rådet skal primært tage stilling til, om der skal iværksættes en international undersøgelse på højt niveau af hændelserne i Iran.

Der har været store demonstrationer i Iran siden midten af september.

Demonstrationerne i Iran er opstået i kølvandet på en 22-årig kvindes død.

Kvinden, Mahsa Amini, mistede bevidstheden i det iranske moralpolitis varetægt og lå i koma i tre dage, inden hun døde fredag 16. september.

Hun blev anholdt, fordi hendes hijab ifølge myndighederne ikke dækkede hendes hår godt nok. Moralpolitiet har af flere fået skylden for hendes død.

LÆS:  København kåret som verdens bedste by at bo og leve i

Ifølge den norskbaserede menneskerettighedsgruppe Iran Human Rights er mindst 416 personer – herunder 51 børn – blevet dræbt under protesterne.

Volker Türk siger torsdag, at antallet af døde er over 300, heriblandt mindst 40 børn. Derudover skal omkring 14.000 være blevet anholdt.

/ritzau/AFP

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *