Dansk museum hædres i udlandet med stor international pris

Arbejdermuseet i København, som udstiller den danske arbejderbevægelsens udvikling gennem de seneste 150 år, blev hædret med  Europas prestigefyldt pris, Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize.

Foto: arbejdermuseet.dk

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize.

Det svarer til at vinde Nobelprisen for museer. Arbejdermuseet er som første danske museum nogensinde netop udpeget som vinder af Europarådets museumspris, The Council of Europe Museum Prize.

Det skriver Arbejdermuseet i sin pressemeddelelse.

En prestigefyldt pris til særlige museer, som med afsæt i europæisk kulturhistorie, fremmer forståelsen for menneskerettigheder, demokratisk medborgerskab og engagement.

– Fuldstændig fantastisk og komplet uvirkeligt, sådan var reaktionen fra museumsdirektør, Søren Bak-Jensen efter beskeden om, at Arbejdermuseet har fået tildelt Europas måske fineste museumspris.

– Council of Europe museumsprisen er den højest tænkelige anerkendelse af Arbejdermuseets virke. Når vores indsats præmieres af både fagfolk fra museer og af de politikere, der har blikket rettet mod fremtiden, så kan vi ikke være mere stolte, siger Søren Bak-Jensen ifølge  pressemeddelelsen.

Arbejdermuseet modtager prisen for sin indsats for at bringe historien om arbejderbevægelsens fællesskaber og kampe for et lige og retfærdigt samfund ind i en nutidig dialog om fremtidens demokrati og samfund. Og for at skubbe til opfattelsen af, hvad museer kan bidrage med for mennesker i dag.

Foto: arbejdermuseet.dk

Bygning som enestående kulturarv

Hæderen skyldes i særlig grad, at Arbejdermuseet gennem en omfattende restaurering er lykkedes med at lade sin bygning, den fredede Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning fra 1879, indgå som ramme for museumsoplevelsen.

LÆS:  Velkommen til Danturk.com

– Arbejdermuseet har potentiale til at blive det fyrtårn for aktivisme, som dets bygning var tidligere i historien., udtaler Juryen om begrundelse for valget.

Arbejdermuseets bygning er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa. Her har ophedede diskussioner og engagerede taler lydt fra gulv til loft, og forpligtende forlig og stærke fællesskaber blevet indgået. I den enestående festsal har arbejderne i skiftende generationer deltaget i sangaftener, læsekredse, juletræsfester og er blevet uddannet i at bruge de demokratiske rettigheder, de sammen har kæmpet for.

– Det er helt almindelige lønmodtagere, der har rejst Arbejdermuseets bygning. Og det er deres historie, der bliver fortalt i udstillingerne og i de mange undervisningsforløb. Denne pris giver museet motivation til fortsat at gøre sig relevant over for denne brede del af befolkningen, siger Arbejdermuseets formand og næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen.

Europarådets museumspris overrækkes ved en særlig ceremoni i Strasbourg d. 26. april 2023.

Foto: arbejdermuseet.dk

Om Arbejdermuseet:

Arbejdermuseet er et statsanerkendt museum, bibliotek og arkiv, der har som nationalt ansvar at dokumentere og formidle leve- og arbejdsvilkår for danske lønarbejdere samt arbejderbevægelsens udvikling gennem de seneste 150 år. Det sker gennem formidling i udstillinger og til arrangementer samt gennem et omfattende, prisvindende undervisningsprogram. Arbejdermuseets vision er at støtte viljen til et lige og retfærdigt samfund gennem engagerende møder med historien. Museet har en strategisk målsætning om at skabe forbindelse til de dele af befolkningen, der sjældent eller aldrig besøger museerne, dvs. mennesker med i kort uddannelse og/eller erhvervsfaglig baggrund.

Om prisen:

Europarådets museumspris er blevet hvert år siden 1977 til et museum, der har bidraget væsentligt til at opretholde menneskerettigheder og demokratisk medborgerskab og udbrede viden og forståelse af nutidige samfundsspørgsmål. Prisen har til formål at fremhæve Europas mangfoldige kulturarv og samspillet mellem lokale og europæiske identiteter.

LÆS:  Brøndby ophæver samarbejdet med Niels Frederiksen

Prisen er indstiftet af Europarådet og uddeles i samarbejde med European Museum Forum.

De seneste vindere af prisen inkluderer Nano Nagle Place i Cork (2022), Gulag History Museum i Moskva (2021) og National Museum of Secret Surveillance “House of Leaves” i Tirana (2020).

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *