Præsident Erdogan antyder Tyrkiet afholder valg 14. maj

Hidtil har det været ventet, at valgdatoen ville være 18. juni. Men valget ventes nu at blive fremskyndet.

Foto: AA

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, antyder, at han har til hensigt at fremrykke det næste parlamentsvalg en måned, så det finder sted den 14. maj. Politiske iagttagere siger, at det kommende valg kan blive det mest afgørende for Tyrkiets retning i flere generationer.

Hidtil har det været ventet, at valgdatoen ville hedde 18. juni. Men i den seneste tid har der været vedholdende rygter om, at valget ville blive fremskyndet på grund af religiøse helligdage og prøver i skolerne.

I en tale til partifæller i det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti, som er landets største, talte Erdogan om Tyrkiets første frie valg. Det fandt sted den 14. maj i 1950, og det blev vundet af Adnan Menderes, som Erdogan ofte har sammenlignet sig med.

Menderes var Tyrkiets premierminister fra 1950 til 1960.

– Menderes sagde den gang, at folk kommer til orde ved valgurnerne, og han sejrede ved valgurnerne, sagde Erdogan, der har fremhævet Menderes for hans bidrag til opbygningen af det moderne og demokratiske Tyrkiet.

– Vort folk kommer til at give sit svar til oppositionen på samme dag – 73 år senere, tilføjer han.

Menderes blev fjernet ved et militærkup i 1960 og henrettet.

Den tyrkiske præsident og hans parti har styret landet i to urohærgede årtier, hvor der både har være økonomiske op- og nedture, krige og endda et mislykket, men blodigt kup.

Oppositionen i de seks oppositionspartier er stærkt splittet – både i spørgsmål om politik og strategi – og der er ikke udsigt til, at nogen enkelt kandidat kan få samme styrke som Erdogan inden det næste valg.

LÆS:  400.000 danskere springer måltider over for at spare

Tyrkiets tredjestørste parti, HDP, som er prokurdisk, får fremover ingen statslig partistøtte. Det har en domstol afgjort, efter at partiet er blevet beskyldt for at have forbindelser til den kurdiske oprørsgruppe PKK.

/ritzau/AFP

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *