Ellemann stopper som formand og minister og forlader politik

Jakob Ellemann-Jensen stopper i politik, og Troels Lund Poulsen overtager ministerposter frem mod landsmøde. Den tidligere statsminister og eksformand Anders Fogh Rasmussen peger på Troels Lund Poulsen som ny V-formand.
Foto: Venstre.dk

Jakob Ellemann-Jensen trækker sig efter fire højdramatiske år som formand for Venstre og som økonomiminister.

Det bekræfter han på et pressemøde mandag, hvor han også siger, at han stopper i politik, efter at det ikke er lykkedes ham at genrejse partiet.

– Jeg har kæmpet for, hvad jeg tror på, men det er ikke altid tilstrækkeligt, selv om jeg har givet alt, hvad jeg har i mig. Og nogle gange mere end det.

– Min person skygger for Venstres resultater i regeringen. Og min person skygger for, at Venstre kan komme fremad igen. Derfor tager jeg konsekvensen nu og træder tilbage som formand for Venstre, siger han.

Han overlader sit mandat til sin suppleant.

Næstformand og formand for Region Syddanmark Stephanie Lose (V) overtager det organisatoriske arbejde i partiet frem mod landsmødet i november.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) overtager foreløbig Økonomiministeriet.

Det er endnu uvist, hvem der skal tage over som formand efter Ellemann. Men det ventes at blive besluttet på landsmødet i Herning 18. november.

Jakob Ellemann-Jensen vendte for nogle måneder siden tilbage til politik efter en sygdomsperiode på omkring et halvt år grundet stress.

Det var Troels Lund Poulsen og Stephanie Lose, der vikarierede for formanden under hans fravær.

Troels Lund Poulsen vil blive udnævnt til vicestatsminister, økonomiminister og forsvarsminister.

Han uddyber, at han vil fortsætte Venstres kurs i regeringssamarbejdet, og at der kommer en CO2-afgift på landbruget, som er en sag, der i den grad deler det gamle bondeparti.

LÆS:  En SV-regering er kommet tættere på - Ellemann ser gode takter

– Vi vil udvikle og investere i vores gode fødevareproduktion. Men i dag skal ikke handle om landbrugspolitik, siger Troels Lund Poulsen.

Jakob Ellemann-Jensen blev formand for Venstre for fire år siden. Det skete efter et internt partioprør mod daværende formand Lars Løkke Rasmussen, som store dele af baglandet ville have til at trække sig.

Løkke forlod efter det dramatiske opgør kort partiet og stiftede Moderaterne.

Efterfølgende forlod tidligere næstformand Inger Støjberg Venstre og stiftede Danmarksdemokraterne. Begge partier har hentet en stor del af deres vælgere hos netop Venstre.

Partiet ligger aktuelt historisk dårligt i meningsmålingerne.

Venstre gik med i regeringen efter valget i 2022 sammen med Socialdemokratiet og Moderaterne. Det var den første brede regering over midten i flere årtier.

Fogh peger på Troels Lund Poulsen som ny V-formand

Den tidligere statsminister og eksformand for Venstre Anders Fogh Rasmussen, der var Venstres formand fra 1998 til 2009, peger på Troels Lund som Ellemanns afløser.

Fogh mener, at Troels Lund Poulsen skal være partiets næste formand.

Det skriver Fogh på Facebook, efter at Jakob Ellemann-Jensen tidligere mandag meddelte sit farvel til dansk politik og dermed også som formand for Venstre.

– Du blev formand i en vanskelig situation og har skullet manøvrere i et udfordrende farvand. Jeg har stor respekt for din svære beslutning om at forlade dansk politik og ønsker dig alt det bedste i fremtiden, skriver Fogh om Ellemann-Jensen.

Folketingets formand, Søren Gade (V), var i rekordfart ude at sige, at Troels Lund Poulsen bør blive Venstres næste formand, og den analyse deler Fogh altså.

– Nu er der brug for ro omkring og fasthed i ledelsen af Venstre. På Venstres landsmøde i næste måned skal der vælges ny formand. Vi skal respektere, at det er de delegerede, som træffer afgørelsen.

LÆS:  Massiv dansk opbakning til Ukraine ved Den Internationale Domstol

– Jeg er enig med Folketingets formand, Søren Gade, i, at et makkerskab mellem forsvarsminister Troels Lund Poulsen og næstformand Stephanie Lose vil udgøre en stabil og solid ledelse af Venstre. I en svær tid for partiet må vi alle stå sammen for at sikre ny fremdrift for Venstre, skriver Fogh.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *