Danmark laver forsvarssamarbejdsaftale med USA

USA og Danmark har underskrevet “forsvarssamarbejdsaftale”, der vil styrke det tætte bilaterale forhold og samarbejdet i NATO. Det er en aftale, der betyder, at Danmarks sikkerhed øges, siger Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Af Danturk.com

En forsvarssamarbejdsaftale om et tættere forsvars- og sikkerhedspolitisk samarbejde mellem USA og Danmark blev underskrevet af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken i Washington D.C.

Forsvarssamarbejdsaftalen betyder, at amerikansk personel og militært materiel kan stationeres på udvalgte danske militære områder i kortere eller længere tid. Det skal ske i tæt koordination med Forsvaret og andre relevante danske myndigheder.

Det skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen giver det amerikanske forsvar adgang til de tre flyvestationer i Karup, Skrydstrup og Aalborg. Den er uopsigelig i 10 år og betyder blandt andet, at USA kan placere soldater og materiel på dansk jord.

– Det er vigtigt at fastholde amerikanernes engagement i Europa i en tid, der er præget af krig, konflikt og usikkerhed. Danmark og Europa skal tage ansvar, og det er præcis, det vi gør med forsvarssamarbejdsaftalen med USA, lyder det fra udenrigsministeren i meddelelsen.

Flere andre europæiske lande har også forsvarssamarbejdsaftaler med USA. Senest har Sverige og Finland underskrevet lignende aftaler med amerikanerne.

– Vi styrker samarbejdet med vores vigtigste allierede og giver amerikanerne en bedre militær tilstedeværelse i Europa. Denne aftale vil også gavne vores samarbejde i NATO og Norden, sagde udenrigsministeren.

Forsvarssamarbejdsaftalen mellem Danmark og USA er faldet på plads efter godt halvandet års forhandlinger. Aftalen omfatter ikke Færøerne og Grønland.

Aftalen vil træde i kraft, når Danmark og USA har gennemført deres respektive nationale implementeringsprocesser, skriver Udenrigsministeriet.

LÆS:  Real Madrid henter tyrkisk stortalent Arda Güler i Fenerbahce

Regeringen skal have Folketingets samtykke, fordi gennemførelsen af aftalen vil kræve lovændringer. Det arbejde påbegyndes næste år, lyder det.

USA`s udenrigsminister Antony Blinken udtalte også om aftalen.

Blinken sagde, at USA og Danmark er NATO-allierede, og at den aftale, der er underskrevet mellem de to lande, vil styrke landenes nationale sikkerhed.

Blinken understregede, at Danmark er en vigtig allieret i sikkerhedssamarbejdet.

Ud over at underskrive forsvarssamarbejdsaftalen skal de to udenrigsministre blandt andet drøfte krigen i Ukraine og den aktuelle situation i Israel og Palæstina.

Lars Løkke Rasmussen argumenterede for, at allierede bør holde sammen, mens forskellige kriser fortsætter i verden, såsom Ukraine-krigen og den “humanitære katastrofe” i Gaza.

– Jeg ser frem til at underskrive og bekræfte aftalen med den amerikanske udenrigsminister. Samtidig skal vi have en vigtige drøftelse af, hvordan vi i fællesskab kan gøre noget ved den katastrofale humanitære situation i Gaza. Nu og her er der behov for en humanitær våbenhvile, så der kan komme hjælp frem til den nødlidende civilbefolkning.

På længere sigt skal vi have genstartet en fredsproces frem mod en to-statsløsning. Her spiller amerikanerne en helt central rolle, som jeg tror på, Danmark og EU kan være med til at understøtte. Blandt andet ved at fortsætte vores tætte dialog med landene i regionen,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, der i sidste uge drøftede situationen i Gaza med blandt andet Saudi-Arabien, Jordan, Palæstina, Qatar og Tyrkiet.

Mens Israel/Palæstina-konflikten optager en stor del af verdens fokus, har krigen i Ukraine været i gang i mere end 660 dage.

I løbet af den tid har USA støttet Ukraine med mere end 500 milliarder kroner, mens Danmark har støttet Ukraine med næsten 28 milliarder kroner.

LÆS:  Ledigheden faldt i juni til 10,3 procent i Tyrkiet

– Der er ingen tvivl om, at Rusland håber, at opbakningen til Ukraine vil falde, men Danmark har ikke tænkt sig at skrue ned for støtten. Sammen med USA er vi et af de lande, der er gået allerforrest i støtten til Ukraine. Derfor skal vi drøfte, hvordan vi også fremover sikrer en langsigtet støtte til Ukraine fra både USA og Europa,” siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *