Ikkevestlige står bag en stor del af jobvæksten

Omkring hver tredje, der er kommet i arbejde i år, har ikkevestlig baggrund. Særligt kvinder er kommet i job.
Foto: Danturk.com

2023 har været et jubelår på det danske arbejdsmarked, hvor problemet i stedet for arbejdsløshed har været, at det har været svært at skaffe hænder nok.

I den forbindelse har ikkevestlige indvandrere trukket en stor del af læsset.

Hele 43,6 procent af de personer, der er kommet i arbejde det seneste år, har ikkevestlig baggrund.

Trækkes ukrainske flygtninge ud af regnestykket – i forventning om, at de på et tidspunkt vender hjem igen – så lander tallet på 30,5 procent.

Og det er der grund til at kippe med hatten over, mener Erik Bjørsted, der er cheføkonom hos Dansk Metal.

– Vi bliver færre danskere i den arbejdsdygtige alder. Og det betyder, at vi er afhængige af andre grupper, hvis virksomhederne skal have dækket deres behov for arbejdskraft.

– Så uden de her nye ikkevestlige lønmodtagere var vi nok aldrig nået op over tre millioner beskæftigede i år.

– Og samtidig har vi fået knækket noget af koden i forhold til, hvordan vi skal få ikkevestlige indvandrere i arbejde. Det er noget, vi har sukket efter i årtier, siger Bjørsted.

Han mener, at tallene taler sit tydelige sprog i forhold til, hvordan økonomien spiller en vigtig rolle i forhold til at integrere nydanskere.

– Selvfølgelig er der også en lang række kommuner, der er gået foran i forhold til at skaffe arbejdskraft til lokale virksomheder, der har manglet hænder.

– Men det viser også, at genåbningen af samfundet og det efterfølgende jobboom har vist sig at være den bedste driver af integration, vi længe har set, siger han.

LÆS:  Den glemte pige

Erik Bjørsted peger specielt på indvandrere fra de såkaldte Menapt-lande, der dækker over de mellemøstlige og nordafrikanske lande plus Pakistan og Tyrkiet.

Blandt kvinderne i denne gruppe var det for få år siden kun en tredjedel, der var i arbejde. Nu er den oppe over 50 procent.

Spørgsmålet er så, om udviklingen vil fortsætte med udsigten til et 2024, hvor dansk økonomi efter alt at dømme går et gear ned.

– Jeg tror, at vi kommer til at se en afmatning og et lille fald i beskæftigelsen. Men det bliver ikke voldsomt, og derfor tror jeg også, at der er ret gode chancer for at holde fast i den gevinst, vi har høstet under opsvinget.

– Vi ved godt, at indvandrere traditionelt er blandt dem, der risikerer at miste deres arbejde, hvis vi løber ind i en lavkonjunktur. Men hvis man bygger oven på med danskundervisning og opkvalificering, så behøver det ikke at gå så galt endda, vurderer Erik Bjørsted.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *