Rapport: Tyrkere i Europa er målet for anti-islamiske og anti-tyrkiske aktioner

Tyrkiets nationale efterretningstjeneste akademi har udarbejdet en rapport om højreekstremistiske bevægelser i Europa, der har været stigende i de sidste 15 år. Ifølge rapporten er tyrkere i Europa er målet for anti-islamiske og anti-tyrkiske aktioner.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

KØBENHAVN – Tyrkiets nationale efterretningstjeneste akademi har offentliggjort en rapport om højreekstremistiske bevægelser i Europa, der har været stigende i de sidste 15 år. Ifølge rapporten er tyrkere i Europa er målet for anti-islamiske og anti-tyrkiske aktioner.

Tyrkiets nationale efterretningstjeneste akademi, MIT Akademi, er en enhed i Tyrkiets nationale efterretningstjeneste, MIT.

Rapporten undersøgte højreekstremistiske bevægelser i vestlige lande, herunder Danmark og Sverige, og blev offentliggjort på MITs hjemmeside.

Rapporten om højreekstremistiske bevægelser i Europa er den første rapport fra Tyrkiets nationale efterretningstjeneste akademi, der er blevet offentliggjort.

MIT Akademi skrev i sin rapport om højreekstremistiske bevægelser i vestlige lande, herunder anti-islamiske og anti-tyrkiske stemning er stigende.

I rapporten blev det slået fast, at Danmark, USA, Tyskland, Storbritannien, Australien, Sverige, Holland, Frankrig og Østrig var blandt de mest aktive lande på den yderste højrefløj i 2023.

I rapporten blev det også fastslået, at indvandrere og muslimer er blevet de primære mål for denne bølge, og manglen på officielle foranstaltninger mod angreb på hellige værdier og bøger er risikoen for institutionalisering af ekstremistiske ideologier i Vesten.

Foto: Haber.dk

I rapporten står der, at der er bestræbelser på at identificere anti-islamiske stemning med anti-tyrkiske stemning i Europa, og at det blev observeret, at tyrkere i Europa og Tyrkiet også blev nævnt i mange anti-islamiske aktioner.

Anti-islamiske og anti-tyrkiske stemning er mest intense i Europa

Ifølge rapporten var Europa mest intense i 2023 for anti-islamiske og anti-tyrkiske stemning. De blev mindet om trusselsbreve sendt til moskeer i Tyskland og koranafbrænding i de skandinaviske lande.

LÆS:  Mindst ti er døde i Europa efter stormen Ciaran

I rapporten skrives, at denne aktionstendens, som især kom frem i de skandinaviske lande, især i Danmark, tog fart i sommermånederne, og det blev mindet om, at der i slutningen af august 2023 blev fremsat et lovforslag, der forbyder afbrænding af religiøse skrifter som Koranen på offentlige steder.

Foto: AA

Det blev erklæret, at anti-Tyrkiet-handlingerne ikke blev udført foran diplomatiske missioner, men snarere i områder, hvor tyrkerne bor tæt eller foran moskeer. Rapporten mindede om, at det pågældende lovforslag blev vedtaget af parlamentet den 7. december 2023 og trådte i kraft den 13. december 2023, og anførte, at andre lande, hvor provokerende handlinger blev udført, også foretog visse revisioner i deres sikkerhedsforanstaltninger under processen.

Efter parlamentsvalget i Tyrkiet brugte den hollandske højreekstremistiske politiker Geert Wilders udtryk mod tyrkiske borgere, der bor i Holland, i den video, han offentliggjorde på sine sociale medier.

Geert Wilders islamkritiske Frihedspartiet bliver til største i Holland. -Foto: AA

Den yderste højrefløjs målgruppe er unge mellem 13 og 18 år

Ifølge rapporten er målgruppen, som højreekstremister fokuserer på i deres propagandaaktiviteter, unge mellem 13-18 år, og det blev oplyst, at rekrutteringsaktiviteter blev udført gennem applikationer på sociale medier og fitnessklubber, især online spilplatforme.

Rapporten påpegede, at højreekstremistiske grupper ikke har standard organisationsstrukturer eller ideologiske paraplymekanismer på internationalt plan.

Ifølge rapporten har højreekstremistiske grupper, der har styrket deres globale kommunikationskraft gennem onlinenetværk med coronavirusudbruddet, fremskyndet deres samarbejds- og koordineringsaktiviteter gennem lukkede kommunikationskanaler, især Telegram.

I rapporten blev det bemærket, at den yderste højrefløj næres af stigende radikalisering og konspirationsteorier på det sociale niveau, og at det udgør en betydelig trussel mod mange lande i 2023.

Det blev også bemærket i rapporten, at Vesten har en tendens til at betragte spørgsmålet om det yderste højre som ‘tankefrihed’ i vid udstrækning, men med stigningen i problemets voldelige dimension er det begyndt at behandle det som et sikkerhedsproblem.

LÆS:  At blive i Europa er dyrere end at tage på ferie i Antalya

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *