Afrikanske lande vil have mere handel og mindre nødhjælp fra Danmark

Danmarks tilgang til det afrikanske kontinent skal vendes på hovedet, siger Tanzanias udenrigsminister.
Trods meldingen om mere fokus på handel, vil Tanzanias udenrigsminister, January Makamba, ikke frasige sig nødhjælpen totalt. Foto: Hasse Ferrold

Nordens tilgang til det afrikanske kontinent skal vendes på hovedet.

Fra at have fokuseret på at sende nødhjælp og økonomisk støtte, skal hovedindsatsen i stedet være at fremme handel og afrikansk erhvervsliv.

Det er et centralt budskab på Nordisk-Afrikansk Udenrigsministermøde, der afholdes torsdag og fredag i København. Her deltager 26 afrikanske lande og de fem nordiske.

Dagsordenen er særligt drevet frem af Tanzanias udenrigsminister, January Makamba. På sidste års møde bankede han i bordet for at få ændret samarbejdets retning.

Der har været for meget fokus på nødhjælp, og det fastholder afrikanske lande i en stillestående position, fremfører han.

Trods den melding vil ministeren ikke frasige sig nødhjælpen totalt.

– Problemet er ikke at have nødhjælp, men at der er et disproportionalt engagement og ressourcer i nødhjælp. Nødhjælp vil altid være der, og det vil altid være behøvet, men problemet er proportionerne, siger han efter mødet.

– Nu skifter fokus mod et proportionelt højere niveau af handel.

Den afrikanske appel spiller direkte ind i den retning, som regeringen forsøger at dreje Danmarks engagement i med en ny Afrika-strategi.

Her har udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen betonet, at Danmarks arbejde skal gå fra aid to trade — fra nødhjælp til handel.

I den forbindelse må Danmarks tilgang være mere pragmatisk end idealistisk. Man skal kunne samarbejde mere med lande, der ikke deler de danske værdier, for ellers ender Danmark med at isolere sig selv, er rationalet.

Tankegangen understreges af, at Kinas indflydelse buldrer frem på det afrikanske kontinent. Her har landets delegationer fokuseret mere på transaktionelle forhold, eksempelvis ved at udbygge infrastruktur frem for nødhjælpspakker.

LÆS:  Norge vil donere kampfly til Ukraine

Om Danmark dermed skal til at kopiere den kinesiske tilgang har været et debatteret emne for Lars Løkke Rasmussen.

Tanzanias udenrigsminister vil dog ikke gå så langt at sige, at Danmark forsøger at følge i Kinas fodspor.

– Jeg vil ikke kalde det for en kinesisk tilgang. Det er pragmatik, siger January Makamba.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *