Socialdemokratiets jagt på stemmer

Jeg har endnu en opfordring til ham og andre debattører. Lad os holde en respektfuld tone i forhold til de mennesker, som vi debatterer.
Foto: Haber.dk

Af Ahmet Demir
ahmet@danturk.com

Jeg er chokeret over at høre Socialdemokratiets udlændingeordfører Frederik Vads udtalelser i forhold til indvandrere.

Når han udtaler, at ”velintegrerede indvandrere i visse tilfælde forsøger at undergrave det danske samfund indefra” og går videre og taler om, at” integration altså ikke blot er et spørgsmål om, at folk for eksempel skal kunne tale dansk, være i arbejde og have en uddannelse,” men også om ”etnisk minoritet en infiltrering af det danske samfund,”så føler jeg mig personligt forpligtet til at ytre mig i forhold til disse påstande.

Lad mig slå fast, at jeg har stor respekt for forskellighed/diversitet, og at vi hver især kan ytre os om vores politiske holdninger. Jeg vil dog gerne bidrage i den debat, som Frederik Vad har rejst med påstande om etniske minoriteter, som jeg mener dagligt udfører mangeartede arbejdsopgaver i fx forskellige institutioner.

Påstand 1:

”..velintegrerede indvandrere i visse tilfælde forsøger at undergrave det danske samfund indefra.. ”

Jeg får en virkelig dårlig smag i munden over, at en politiker fremsætter en sådan påstand. I mit mangeårige arbejde med børn, unge, familier, børneinstitutioner, skoler, foreninger, uddannelsesinstitutioner og virksomheder har jeg samarbejdet med alle mulige fagfolk med vidt forskellige kulturelle og religiøse baggrunde. På intet tidspunkt har jeg mødt en person, der skulle have til hensigt at undergrave det danske samfund. Tværtimod har jeg mødt fagligt kompetente mennesker, der er interesserede i at arbejde hånd i hånd for at gøre en positiv forskel for vores samfund.

LÆS:  Alle haner galer i deres eget hønsehus, Denizli-hanen galer alle steder

Som jeg husker det, refererer Frederik i et interview til noget, som han har hørt enkelte eller nogle indvandrere i sit netværk udtale, nemlig at de via deres arbejde og uddannelse skulle undergrave det danske samfund indefra.

I stedet for at bruge dette til politisk propaganda og for at fiske efter stemmer, vil jeg opfordre Frederik Vad til at spørge dem, som han har hørt det fra, om, hvad ledelserne i de forskellige institutioner etc. gør i forhold til den person/medarbejder, der angiveligt skulle undergrave det danske samfund indefra. Jeg mener, at det er ledelsen på den enkelte institution, der har et ansvar i forhold til det eksempel, som han hentyder til. Tag dog fat på den indvandrer, den medarbejder, og præcisér over for vedkommende, at han eller hun handler i strid med danske normer og værdier.

I stedet anvender Frederik Vad eksemplet, han har hørt, og stempler alle de ildsjæle, der yder en kæmpe arbejdsindsats, som er i overensstemmelse med danske normer og værdier. Jeg møder rigtigt mange indvandrere og borgere, der er utroligt glade for den service, som de yder.

Påstand 2:

”Integration er altså ikke blot et spørgsmål om, at folk for eksempel skal kunne tale dansk, være i arbejde og have en uddannelse… etnisk minoritet en infiltrering af det danske samfund.”

Frederik Vad, vi behøver ikke at være dommere over menneskers integration. Det er individet selv, der råder over sit liv, hvad angår vedkommendes integration. I alle de år, hvor jeg har arbejdet med forskellige indvandrergrupper, har jeg aldrig hørt fra nogen gruppe, at de ikke vil integreres. Tværtimod.

LÆS:  Danmark tager revanche mod Kasakhstan og sætter EM-kurs

Hvad angår de indvandrere, som Frederik Vad taler om, nemlig dem, der taler dansk, uddanner sig og arbejder og dermed bidrager aktivt i det danske samfund, skal jeg hilse og sige, at der ingen grund er til bekymring for deres integration. De fleste af dem er født og opvokset i Danmark

I forbindelse med debatten, som Frederik rejser, har jeg været i dialog med flere indvandrere. De udtaler blandt andet, at ”vi er trætte af politikere og debattører, der taler om og udtaler sig om os og vores integration. Hils dem, og sig, at de ikke skal bekymre sig. Vi er os selv, det vil sige, at vi er danske, og vi er stolte af at leve her og sammen med andre grupper. Vi bedømmer ikke mennesker ud fra deres nationalitet, kultur eller religion, men ser dem som individer, som indeholder ressourcer. Det billede, som Frederik Vad tegner af indvandrere, når han udtaler sig i medier, kan vi ikke genkende.”

Frederik Vad skal ikke bekymre sig for indvandreres integration. Den er i fuld gang. Han og vi andre skal dog være tænksomme, når vi debatterer indvandrerspørgsmål. Påstande, som dem Frederik Vad fremfører, skader helt sikkert integrationen mere end den gavner.

Både de veluddannelse indvandrere og andre, der dagligt servicerer borgere i forskellige institutioner og sektorer, udgør en stor ressource. Frederik Vad skulle hellere bruge tid på at komme ud i institutioner, som har indvandrere ansat, og se, hvordan deres relationer er til de borgere, som de servicerer.

Jeg har endnu en opfordring til ham og andre debattører. Lad os holde en respektfuld tone i forhold til de mennesker, som vi debatterer, så vi ikke generaliserer og overser, at fx de indvandrere, som vi taler om, for en stor dels vedkommende ser sig selv som danske eller globale samfundsborgere og er stolte af det.

LÆS:  Nu investerer vi i gode seniorliv

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Ahmet Demir er uddannet Cand. Pæd. og familieterapeut. Han er selvstændig socialkonsulent på fuld tid. Som konsulent, familiebehandler, konfliktmægler, supervisor og foredragsholder samarbejder han med udgangspunkt i den konkrete sag. Hans erfaringer med pædagogisk og terapeutisk arbejde med socialt udstødte grupper og unge mønsterbrydere rækker tilbage til 1983. Fra 1992 – 2008 har han været leder af et socialpædagogisk tilbud for børn og unge fra 12 – 23 år. Desuden har han i en årrække fungeret som konsulent, supervisor, underviser og kursus- og foredragsholder for bl.a. institutioner, kommuner og andre myndigheder. Som klummeskribent på Danturk.com skriver han om faglige udviklingsforummer, pædagogiske metoder, politik – især på det sociale og kulturelle område, og mest omkring, hvordan man kan skabe plads til de dårligt socialt, økonomisk og uddannelsesmæssigt stillede familier, børn og unge i samfundet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *