Israel vil ophæve frihandelsaftale med Tyrkiet

Som svar på melding fra Tyrkiet om indstilling af samhandel vil Israel droppe frihandelsaftale med landet.
Foto: Mesut Karaduman/AA

Israels finansminister, Bezalel Smotrich, siger, at Israel vil ophæve sin frihandelsaftale med Tyrkiet og dertil indføre en 100 procent told på importvarer fra Tyrkiet.

Det sker som svar på en beslutning fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, om at stoppe al samhandel med Israel.

Smotrichs plan skal nu sendes til det israelske kabinet for at blive godkendt.

I begyndelsen af maj meldte Tyrkiet, at landet havde besluttet at indstille al eksport- og importhandel med Israel.

Det skal gælde, indtil den israelske regering tillader, at der bliver skruet op for den humanitære hjælp, der kommer ind i det krigsramte Gazastriben, lød det.

Den tyrkiske handelsminister, Omer Bolat, oplyste dog, at virksomheder ville få tre måneder til at afslutte eksisterende ordrer.

– Hans (Erdogans, red.) udmelding om et stop af import til Israel udgør et økonomisk boykot og en alvorlig krænkelse af internationale handelsaftaler, som Tyrkiet har forpligtet sig til, siger Bezalel Smotrich i en udtalelse.

Planen, som Smotrich har fremlagt, indebærer, at alle de nedsatte toldsatser, der gælder for varer importeret fra Tyrkiet til Israel i henhold til aftalen om frihandel, vil blive afskaffet.

Samtidig vil ethvert produkt, der importeres fra Tyrkiet til Israel, blive pålagt en told med en sats på 100 procent af varens værdi.

I udtalelsen lyder det desuden, at der vil blive gjort en indsats for at styrke Israels egen produktion og for at diversificere landets importkilder. Det skal ske for at reducere Israels afhængighed af handlen med Tyrkiet.

/ritzau/Reuters

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Tyrkiet godkender Finlands NATO-optagelse

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *