Norge vil anerkende Palæstina som selvstændig stat

Israel henter ambassadører i Oslo og Dublin hjem efter norsk anerkendelse af Palæstina som stat, skriver AFP.
Norges statsminister, Jonas Gahr Støre. -Foto: AA

Norge vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Det siger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, på et pressemøde i Oslo onsdag morgen.

Anerkendelsen vil træde i kraft 28. maj, siger statsministeren.

– Med det vil Norge anse Palæstina som en uafhængig, selvstændig stat med alle rettigheder og pligter, det medfører, siger Jonas Gahr Støre.

Han siger desuden, at Norge ser en tostatsløsning som den eneste løsning, der kan skabe fred i Mellemøsten.

Grænsen mellem staten Palæstina og staten Israel bør ifølge Norge baseres på grænserne fra før 4. juni 1967 med Jerusalem som delt hovedstad. Det skriver det norske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet NTB.

Ifølge kilder med kendskab til sagerne vil både den irske regering og den spanske regering komme med lignende udmeldinger senere onsdag. Det skriver Reuters.

Kort efter meldingen fra den norske statsminister lyder det fra Israels udenrigsminister, at landet hjemkalder sine ambassadører i Dublin og Oslo.

– I dag sender jeg et skarpt budskab til Irland og Norge: Israel vil ikke lade det passere i stilhed. Jeg har netop beordret de israelske ambassadører i Dublin og Oslo til Israel for yderligere konsultationer i Jerusalem, siger udenrigsminister Israel Katz i en meddelelse ifølge AFP.

Norges udenrigsminister har tidligere udtalt, at Norge var på vej med en anerkendelse. Men at det skulle ske med andre lande.

I forvejen anerkender ni EU-lande en palæstinensisk stat, herunder Sverige, Polen og Ungarn.

Danmark er ikke i blandt de ni EU-lande. Men tidligere i maj stemte Danmark for en FN-resolution, der opfordrede til et palæstinensisk medlemskab af FN.

LÆS:  Pizzakæden Domino's lukker alle butikker i Danmark

Ifølge Mette Frederiksen (S) stemte Danmark for at give palæstinenserne en stemme i det internationale samarbejde.

Hun sagde ved samme lejlighed, at en anerkendelse af en palæstinensisk stat fra dansk side kun kan ske som en del af en tostatsløsning. Hun sagde samtidig, at en tostatsløsning lå langt væk.

Norge stemte også for FN-resolutionen.

Ifølge NTB anerkender 143 ud af FN’s 193 medlemslande Palæstina som en selvstændig stat. Her er Norge ikke indregnet.

Irlands premierminister Simon Harris (i midten), Irlands udenrigsminister Micheal Martin (til højre) og Irlands Transport, miljø, klima og kommunikations minister Eamon Ryan (til venstre) afholdt pressemøde i Dublin. Harris sagde at Irland vil anerkende Palæstine som selvstændig stat. (Foto: Mostafa Darwish – Anadolu Ajansı)

Spanien og Irland vil anerkende Palæstina som selvstændig stat

Irlands premierminister forventer, at flere lande vil anerkende Palæstina som stat i de kommende uger.

Spanien og Irland følger i Norges fodspor og vil anerkende Palæstina som selvstændig stat.

Det siger de to landes premierministre onsdag ifølge Reuters.

Den irske premierminister, Simon Harris, siger desuden, at han forventer, at flere lande vil tage lignende skridt i de kommende uger.

Tidligere onsdag meddelte den norske statsminister, Jonas Gahr Støre, at Norge vil anerkende Palæstina som en selvstændig stat. Det vil træde i kraft 28. maj.

Ifølge den spanske premierminister, Pedro Sanchéz, vil Spanien anerkende en selvstændig palæstinensisk stat fra 28. maj. Foto: AA

Også Spaniens anerkendelse træder i kraft denne dag, lyder det fra den spanske premierminister, Pedro Sanchéz.

Pedro Sanchéz siger desuden, at han mener, at Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, bringer en tostatsløsning “i fare” med hans politik om “smerte og ødelæggelse” i Gazastriben, skriver nyhedsbureauet AFP.

Som reaktion på landenes anerkendelse af en palæstinensisk stat har Israels udenrigsminister, Israel Katz, meddelt, at Israel hjemkalder ambassadører i Dublin og Oslo.

I forvejen anerkender ni EU-lande en palæstinensisk stat, herunder Sverige, Polen og Ungarn.

Danmark anerkender ikke Palæstina som selvstændig stat.

Foruden Irland, Spanien og Norge har også Slovenien og Malta i løbet af de seneste uger indikeret, at de vil anerkende Palæstina som selvstændig stat. Det skriver Reuters.

LÆS:  Mbappé presser Danmark nærmere VM-afgrunden i Qatar

Tidligere i maj stemte Danmark for en FN-resolution, der opfordrede til et palæstinensisk medlemskab af FN.

Ifølge Mette Frederiksen (S) stemte Danmark for at give palæstinenserne en stemme i det internationale samarbejde.

Hun sagde ved samme lejlighed, at en anerkendelse af en palæstinensisk stat fra dansk side kun kan ske som en del af en tostatsløsning. Hun sagde samtidig, at en tostatsløsning lå langt væk.

Ifølge NTB anerkender 143 ud af FN’s 193 medlemslande Palæstina som en selvstændig stat. Her er Norge, Spanien og Irland ikke indregnet.

USA og flere vesteuropæiske lande har tidligere sagt, at de er villige til at anerkende en palæstinensisk stat en dag, men ikke før parterne er nået til enighed om en række spørgsmål herunder de endelige grænser og Jerusalems status.

Jonas Gahr Støre siger onsdag, at Norges anerkendelse af en palæstinensisk stat er en måde, hvorpå landet støtter “de moderate kræfter, som har mistet terræn i denne langvarige og brutale konflikt”.

– Dette kan i sidste ende gøre det muligt at genoptage processen hen imod at opnå en tostatsløsning og give den fornyet momentum, siger han ifølge AFP.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *