Stoltenberg vil mødes med tyrkiske og svenske ledere på mandag

Sveriges optagelse i Nato blev ikke afklaret på møde torsdag. Stoltenberg sagde, at han vil mødes med præsident Erdogan og den svenske statsminister Kristersson på mandag og han håber på løsning i næste uge.

Foto: AA

Af Danturk.com

NATO’s Generalsekretær, Jens Stoltenberg, har meddelt, at der er opnået fremskridt på møde torsdag om at overvinde Tyrkiets indvendinger mod Sveriges medlemskab af NATO. Dog er der stadig uenigheder, og lederne af begge lande vil mødes direkte.

– Sverige er klar til Nato, og Nato vil blive styrket af svensk Nato-medlemskab, sagde Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

Han var torsdag vært for et møde for udenrigsministrene fra Sverige, Finland og Tyrkiet. De tre landes efterretningschefer var også inviteret med til mødet torsdag i Bruxelles.

Her lykkedes det dog ikke at få Tyrkiet til at sige ja til svensk medlemskab af Nato. En markant hårdere indsats over for PKK er et af Tyrkiets helt centrale krav til Sverige.

Foto: AA

Jens Stoltenberg håber dog fortsat på en afklaring i næste uge, hvor der er Nato-topmøde i Vilnius. Inden da skal parterne mødes igen mandag.

Stoltenberg sagde, at han vil mødes med præsident Erdogan og den svenske statsminister Kristersson på mandag.

– Vi havde et godt møde i dag, og jeg er sikker på, at vi også vil gøre fremskridt over weekenden. Vi arbejder på at få Sveriges medlemskab godkendt under NATO-topmødet, sagde Jens Stoltenberg.

Natos generalsekretær har gjort det klart, at Sverige efter hans mening allerede har gjort det, der skal til for at få opbakning fra Tyrkiet.

– Sverige har ændret sin forfatning og sat den nye lovgivning om bekæmpelse af terrorisme i kraft. De har også ophævet begrænsningerne for våbeneksport til Tyrkiet og fremskyndet samarbejde i kampen mod terrorisme, herunder PKK, sagde Stoltenberg og han fortsatte:

LÆS:  Danskejet fragtskib stormet af specialstyrker efter ubudne gæster

“I Sverige har vi set demonstrationer imod Tyrkiet og NATO. De ønsker at stoppe Sveriges tiltrædelse til NATO for at underminere samarbejdet om bekæmpelse af terrorisme og svække vores alliance. Derfor vil kun dem, der ønsker at splid mellem NATO, drage fordel af disse provokationer. Yderligere forsinkelse af Sveriges medlemskab vil blive mødt med tilfredshed af PKK og den russiske præsident Vladimir Putin.”

Men efter torsdagens møde er der lagt op til, at Sverige må tage yderligere skridt for at nå i mål:

– Jeg vil ikke gå i detaljer med, hvad Sverige kan gøre fra nu af frem til topmødet. Det er en sag, som må afklares mellem Sverige og Tyrkiet, sagde Jens Stoltenberg.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi og Ritzau

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *