40 års kamp mod tortur fejres i København

Den 30. oktober 1982 gik fire danske læger sammen i en københavnsk lejlighed og grundlagde Rehabiliteringscenter for Torturofre, nu DIGNITY.

Alle fire læger havde arbejdet for Amnesty Internationales Danske Lægegruppe og indså, at det ikke var nok at tale imod tortur og forklare dens konsekvenser. De havde også brug for et hjælpe- og behandlingscenter for sine traumatiserede torturofre. De kæmper for en verden fri for tortur og giver torturofre den livsnødvendige rehabilitering.

Derfor etablerede de formentlig verdens alleførste private behandlingscenter for torturofre. I de første år var Inge Genefke, en af ​​de fire læger, leder af centret, hvis arbejde og resultater hurtigt blev anerkendt i Danmark og internationalt.

Stadig i dag, som en del af det offentligt finansierede sundhedssystem i Danmark, er Dignity et behandlingssted, hvor torturofre og andre traumatiserede flygtninge dagligt ankommer med gule sundhedskort til behandling.

De behandler flygtninge med psykiske og fysiske skader fra krig, flugt og tortur i deres klinik i København, og de støtter og træner partnerorganisationer verden over i at forebygge tortur og hjælpe ofrene. De forsker og udvikler ny viden på området, og de kæmper for politiske forandringer til gavn for torturoverlevere nationalt og internationalt.

Dignity, en international udviklingsorganisation med mere end 100 ansatte, landekontorer i Mellemøsten og Nordafrika og projekter med partnere i mere end 20 lande, yder professionel støtte til traumepatienter på alle områder.

De arbejder med og ud fra anerkendte, internationale menneskerettighedsstandarder og konventioner, blandt andet FN’s Konvention mod Tortur og anden Grusom, Umenneskelig eller Nedværdigende Behandling eller Straf, Istanbul-protokollen, Nelson Mandela-reglerne og Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling.

Det er også en del af den officielle overvågningsmekanisme for personer, der er fængslet og tvangsindlagt i Danmark under FN’s torturkonvention.

LÆS:  Udenrigsminister: Vi fordømmer Putins atomtrusler og insisterer på nedrustning

De forskere, som dette center udfører hvert år, giver nye, overraskende resultater om konsekvenserne af tortur, hvordan man bedst hjælper torturoverlevere i livet, og hvordan man bedst forebygger tortur.

De eksperter, der arbejder her, har vigtige stillinger i FN og Europarådet i internationalt arbejde for at bekæmpe og forebygge tortur.

De blander sig aktivt i debatten, når det kommer til kampen for at forsvare traumatiserede flygtninges vilkår og for at respektere grundlæggende menneskerettigheder i danske fængsler og psykiatriske hospitaler. Det gælder både mediernes debatartikler og regeringens høringssvar til et lovforslag.

Gennem 40 år har fire visionære lægers arbejde i København i 1982 haft meget gode resultater. Desværre er kampen mod tortur ikke slut, da myndigheder i mere end halvdelen af ​​verdens lande fortsætter med at bruge tortur, og hundredtusindvis af traumatiserede ofre fortsat har brug for hjælp.

Af denne grund fortsætter DIGNITY sine forskninger.

40 års jubilæet fejres med en reception i København fredag ​​den 4. november.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *