Yildiz Akdogan: Flere skal have mulighed for at stemme

Det er en skam, at mange danskere og andre borgere i Danmark ikke kan stemme, siger Yildiz Akdogan, der vil have ændret reglerne.

Foto: Kristina Ankerhjerte.

Af Jens Mørch

Tirsdag er der valg i Danmark. Landet er optaget af valgkamp, og de fleste vil afgive deres stemme til det kommende folketingsvalg. Men det er ikke alle i Danmark, der har den mulighed. Det gælder også for borgere, der er født i Danmark. Det skæve forhold vil Yildiz Akdogan se nærmere på, hvis hun får chancen og bliver valgt til Folketinget tirsdag, siger hun til Danturk.

Tilsagnet kommer efter at Yildiz Akdogan har mødt Sevil Özen, der er født og opvokset i Danmark, men som endnu ikke er dansk statsborger. Yildiz har fulgt Sevil i flere år, gennem sit uddannelsesforløb og hendes vej til at blive lærer – hendes store drøm. De to mødte hinanden på en professionshøjskole i København, hvor Sevil fortalte hvor glad hun er for sit arbejde, for eleverne og for de fag hun underviser i. Yildiz fortæller om mødet med Sevil:

Dansker uden stemmeret

– Da vi kom ind på folketingsvalget tirsdag, blev hun ked af det. Hun kan ikke deltage. Sevil er både født og opvokset i Danmark, men er ikke dansk statsborger endnu. Hun har allerede taget den famøse statsborgertest og venter nu bare på at modtage sit danske statsborgerskab. Det er forudsætningen for at kunne stemme til et dansk folketingsvalg.

– Sevil fortalte, at hun havde håbet på at kunne få behandlet sin sag inden folketingsvalget. Det er over et år siden hun bestod testen, og hun venter stadig. Jeg forstår godt hun var ked af det, siger Yildiz Akdogan. Og så kom der ellers en svada fra Sevil, og jeg forstår godt hendes frustration.

LÆS:  Tyrkiet vil have den svenske forsvarsminister Hultqvist fyret

Jeg er så dansk man kan være

– Helt ærligt, jeg er så dansk som man kan være, jeg taler og føler mig dansk, arbejder i Danmark, har ikke begået noget ulovligt, men det føles alligevel som om jeg har. Hvorfor skal jeg svare på spørgsmål om Christian den 4., burde jeg ikke hellere begrunde og svare på, hvorfor jeg søger statsborgerskab, eller spørger mig, hvad jeg kan bidrage med til samfundet, og den slags spørgsmål. Man får ikke meget ud af at lære de rigtige svar udenad, sagde Sevil til Yildiz Akdogan.

Yildiz Akdogan fortæller til Danturk, at det ikke er første gang, at hun oplever den reaktion.

Frustrerede og destruktiv

– Det er frustrerende, og følelsen af at være udenfor fællesskabet blandt unge, der er født og opvokset i Danmark, er destruktiv, siger Yildiz Akdogan.

– Jeg har en veninde, der ikke er født i Danmark, men som er dansk gift og mor til to skønne børn. Hun er en af de allermest aktive kvinder jeg kender. Hun sidder tilbage med nøjagtig de samme frustrationer om en opholdstilladelse.

– Det er ikke fordi jeg mener, at man skal kunne trække sit pas i en automat, der skal være fornuftige regler og krav, men det virker helt absurd.

– I virkeligheden er spørgsmålet, om vi har udviklet en papirtiger af regler og et tungt bureaukrati, der udelukker og tager modet fra mange unge og aktive borgere, der er et aktiv for Danmark? Vi har brug for alle hoveder og hænder til såvel den private og den offentlige sektor, siger alle eksperterne. Derfor virker ordninger ikke logisk, jeg vil faktisk kalde den for direkte destruktiv, når jeg tænker på Sevil og min veninde, siger Yildiz Akdogan.

LÆS:  Trepartstopmøde i Ukraine: Erdogans erklæring 'Vi ønsker ikke at opleve et nyt Tjernobyl'

Nye veje til statsborgerskab

– Jeg mener, vi skal se nærmere på statsborgerskabskravene ud fra kriterier, der rent faktisk kan vise om man er en del af det dansk samfund eller ej, og om man vil de danske værdier. Jeg mener, at det vil være langt bedre, at man gennemførte proceduren med interviews, fremfor test der kan vise om man er god til udenadslæren, eller har styr på hele den danske kongerække og danske Olsen Banden film, siger Yildiz Akdogan, der vil rejse spørgsmålet i Folketinget, hvis hun bliver valgt igen.

Yildiz Akdogan er født i Tyrkiet, og kom til Danmark 5 år gammel. Yildiz er opvokset i Esbjerg, uddannet i blandt andet Aarhus, og er nu bosat på Nørrebro i København. Yildiz Akdogan er tidligere medlem af Folketinget som Socialdemokratiets psykiatri- og it-ordfører. Yildiz er ikke i Folketinget i øjeblikket, men genopstiller til dette valg, hvor man kan stemmer personligt på hende i København, Frederiksberg, Tårnby og Dragør Kommuner. Yildiz Akdogan er tillige formand for Kvinderådet og medlem af København Borgerrepræsentation.

LÆS MERE OM YILDIZ AKDOGAN HER

Sevil Özen og Yildiz Akdogan foran den produktionshøjskole, hvor Sevil underviser. Hun er født i Danmark og uddannet lærer, men kan ikke stemme til folketingsvalget. Yildiz Akdogan vil have, at der skal kigges nærmere på reglerne.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *