Trepartstopmøde i Ukraine: Erdogans erklæring ‘Vi ønsker ikke at opleve et nyt Tjernobyl’

“Vi ønsker ikke at opleve et nyt Tjernobyl,” sagde præsident Erdogan efter mødet med Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyj og FN’s generalsekretær Antonio Guterres i Lviv.

Foto: tccb.gov.tr

Danturk.com

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan mødtes fredag med Ukraines præsident Voldymyr Zelenskyj og FN’s generalsekretær Antonio Guterres. Trepartstopmødet, som var lukket for pressen i Potochki-paladset, varede 40 minutter.

Efter mødet med Ukraines præsident Voldymyr Zelenskyj og FN’s generalsekretær Antonio Guterres i Lviv, har præsident Erdogan udtrykt bekymring over den igangværende konflikt omkring atomkraftværket. Han frygter, at den vil føre til “en ny Tjernobyl”.

Foto: tccb.gov.tr

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan vil nu drøfte situationen ved Zaporizjzja-værket med Ruslands præsident Putin. Sådan lyder det fra Erdogan selv efter et møde med Ukraines præsident Zelenskyj i Lviv fredag, skrev det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Ifølge Erdogan har Zelenskyj anmodet om, at Rusland “fjerner alle miner i nærheden af atomkraftværket” omgående.

Tyrkisk udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, leder af den nationale efterretningsorganisation Hakan Fidan og præsidentens talsmand İbrahim Kalın deltog også i mødet med Zelenskyj.

Under præsident Erdogans besøg i Ukraine blev der underskrevet en aftale mellem Tyrkiet og Ukraine om genopbygning af den infrastruktur, der blev ødelagt af krigen.

I denne sammenhæng blev aftalen mellem Tyrkiet og Ukraine om genopbygning af Ukraines infrastruktur ødelagt af krigen underskrevet af Ukraines infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov og den tyrkiske handelsminister Mehmet Muş.

Aftalen vil skabe en Task Force for genopbygningen af ​​Ukraine mellem de to lande. Taskforcen vil koordinere genopbygningen af ​​faciliteter af social og økonomisk betydning i Ukraine, såsom veje, broer, vand- og elektricitetsinfrastruktur, hospitaler og skoler.

Foto: tccb.gov.tr

Udtalelse fra Erdogan efter trepartstopmødet

LÆS:  Danmark vandt 2-1 mod Frankrig på udebane

Præsident Erdogan udtalte, at de på det trilaterale topmøde med den ukrainske præsident Voldymyr Zelenskyj og FN’s generalsekretær Antonio Guterres evaluerede mulighederne for at omdanne den positive atmosfære, som Istanbul-aftalen skabte, til permanent fred.

“Det internationale samfund har mere ansvar for at genoplive den diplomatiske proces. Vi påpegede specifikt, at den burde gennemføres”, sagde præsident Erdogan.

Præsident Erdoğan sagde også, at de evaluerede alle aspekter af det strategiske partnerskabsniveau mellem landene under deres bilaterale møde med Zelenskiy.

“Vi drøftede mulighederne for at forbedre vores samarbejde og solidaritet under de nuværende forhold. Selvfølgelig er krigen, der har været 6 måneder har været hovedemnet for vores samtaler. Ved denne lejlighed understregede jeg endnu en gang vores støtte til landets integritet og suverænitet”, udtalte præsident Erdogan.

Foto: tccb.gov.tr

Erdoğan udtrykte sin dybe sorg over tabet af menneskeliv og fortsatte som følger:

“Siden krigens begyndelse har vi udsendt 98 lastbiler med humanitær hjælp for at imødekomme det ukrainske folks akutte humanitære behov, og vi har midlertidigt været vært for næsten 325.000 ukrainere i vores land. Vi har været vært for i alt 1507 mennesker, inklusive 1099 forældreløse børn og 408 ledsagere, indtil forholdene i Ukraine vender tilbage til det normale. “Vi accepterede det i vores land. På vores møde diskuterede vi også omfanget af den fysiske ødelæggelse forårsaget af krigen i Ukraine. Jeg delte med Mr. Zelenskiy at vi vil yde den nødvendige støtte til genopbygningen af ​​Ukraine, som vi har gjort indtil videre.”

Vi udstillede et eksempel på et historisk samarbejde

Præsident Erdoğan mener, at fokus på det trilaterale møde, der blev afholdt med deltagelse af FN’s generalsekretær Gutarres, er, hvordan krigen kan afsluttes.

LÆS:  Russisk ambassadør indkaldes til samtale i Udenrigsministeriet efter ulovlig annektering

“Som alle ved, udstillede vi som FN, Ukraine, Rusland og Tyrkiet. et historisk eksempel på fælles arbejde for blot en måned siden. Det er ikke kun Ukraine, men hele verden begyndte at mærke de positive afspejlinger af Istanbul-aftalen, som muliggjorde sikker eksport af korn til verdensmarkederne via Sortehavet”, fortalte han.

Erdoğan minder om, at i alt 25 skibe og cirka 625 tusinde tons ukrainsk korn er blevet leveret til verdensmarkedet siden 1. august, hvor aftalen blev sat i kraft.

“I dagens møder fokuserede vi på de skridt, der kan tages for at øge aktiviteterne i den eksisterende mekanisme. På vores trepartsmøde evaluerede vi også mulighederne for at omdanne den positive atmosfære skabt af Istanbul-konsensus til permanent fred. Vi pegede især på ud af, at det internationale samfund bør tage mere ansvar for at genoplive den diplomatiske proces.

Personligt fastholder jeg min tro på, at krigen i sidste ende vil ende ved forhandlingsbordet. Faktisk er hr. Zelenskiy og Guteress enige på dette punkt. Hele pointen er at finde den korteste og mest retfærdige vej til forhandlingsbordet. Jeg tror på, at det er muligt at genoplive forhandlingerne baseret på de parametre, der blev formet i Istanbul i marts. Vi er klar til at spille rollen som fredsmægler igen for at yde alle former for støtte til dette mål.

På vores møde drøftede vi naturligvis udvekslingen af ​​krigsfanger og vores initiativer i den forbindelse, og jeg vil gerne give udtryk for, at vi lægger stor vægt på dette spørgsmål. Jeg tror, ​​at de, der følger dette sted lige nu, ‘gad vide, hvad der skete med udvekslingen af ​​disse fanger?’ forsøger at besvare spørgsmålet. Vi vil fortsætte med at evaluere resultatet af alle vores møder i dag med hr. Putin og den russiske side vedrørende dette spørgsmål,” sagde præsident Erdogan.

LÆS:  Zeynep Doğusoy: Vi slog ny vej i Danmark
Foto: tccb.gov.tr

FN’s generalsekretær Guterres: Militært udstyr og personel fra atomkraftværket bør trækkes tilbage

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu, sagde FN’s generalsekretær Guterres, at det positive momentum på fødevarefronten afspejler diplomatiets sejr for kornkorridoren skabt af Istanbul-aftalen.

“At fjerne større mængder mad og gødning fra Ukraine og Rusland er afgørende for at yde hjælp til de mest sårbare mennesker og lande. Militært udstyr og personel på kraftværket bør trækkes tilbage. En potentiel skade på Zaporizhia er selvmord,” sagde han.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *