Udenrigsminister: Vi fordømmer Putins atomtrusler og insisterer på nedrustning

Verdens største konference for nedrustning af atomvåben startede i dag i New York, hvor Danmark også deltager. Udenrigsminister Jeppe Kofod fordømmer Ruslands invasion af Ukraine og landets trusler om at bruge atomvåben.

Foto: um.dk

Udenrigsminister Jeppe Kofod deltager i dag og i morgen (1.-2. august) i NPT RevCon i New York, der er verdens største konference for nedrustning og ikke-spredning af atomvåben. Konferencen skal gennemgå Traktaten om ikke-spredning af atomvåben (NPT), skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

NPT er hjørnestenen i nuklear nedrustning og ikke-spredning, og næsten alle verdens lande er medlemmer. Det overordnede mål for NPT er en verden fri for atomvåben, og NPT indeholder tre søjler, der skal understøtte det mål: Nedrustning, ikke-spredning og fredelig udnyttelse.

Udenrigsminister Jeppe Kofod afgiver under konferencen et indlæg på vegne af alle de nordiske ministre. Her vil han først og fremmest fordømme Ruslands invasion af Ukraine og landets trusler om at bruge atomvåben.

Derudover vil Jeppe Kofod fremhæve det såkaldte Stockholm-initiativ, der giver konkrete idéer til, hvordan der skabes fremdrift på nedrustningsområdet.

”Mit overordnende mål er selvfølgelig, at vi skal arbejde for en tryggere verden, der er fri for atomvåben. Men når Rusland agerer så hensynsløst, som vi har set med deres uprovokerede angrebskrig i Ukraine, så har det desværre lange udsigter. Netop derfor er det helt centralt, at vi fortsat insisterer på at drøfte nedrustning. Mit hovedbudskab vil være, at vi skal arbejde for at afspænde situationen og minimere risici gennem mere åbenhed og kommunikation”, udtaler Udenrigsminister Jeppe Kofod.

Konferencen foregår i FNs hovedkvarter, og alle anerkendte atommagter er blandt de deltagende. De anerkendte atommagter er USA, Frankrig, Storbritannien, Kina og Rusland. Desuden deltager blandt andre også Ukraine, Iran og Japan.

LÆS:  Skjult paradis i Antalya: "Olympos"

Konferencen varer fra 1. til 26. august, og det er den tiende gennemgangskonference for NPT. Den afholdes hvert femte år og skulle oprindeligt været afholdt i 2020, hvor 50-året for traktaten om ikke-spredning af atomvåben skulle fejres. Det blev dog udskudt grundet coronapandemien.

Udenrigsminister Jeppe Kofod vil ud over sin deltagelse i konferencen deltage i et møde med den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken og en mindre kreds af lande, der støtter op om Stockholm-initiativet. Han vil også mødes med udvalgte personer fra FN, blandt andre FNs nedrustningschef Izumi Nakamitsu.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *