Hüseyin Duygu talte på DIGNITY`s 40-års jubilæum

Lige efter folketingsvalget fejrede Rehabiliteringscenter for Torturofre, DIGNITY sit 40-års jubilæum.  Forfatter og oversætter Hüseyin Duygu talte ved DIGNITYs arrangementet.

Af Cevdet KOCAMAN

DIGNITY behandlede Huseyin Duygu for 35 år siden. Huseyin blev fængslet under militærkup i Tyrkiet, hvor han blev udsato for tortur.

I forbindelse med jubilæet publicerer DIGNITY også en video med Hüseyin Duygu.

Og den danske digter Niels Hav skrev også en artikel om DIGNITY for Habers læsere.

DIGNITY – værdighed

Af Niels Hav

I disse dage fejrer DIGNITY 40 års jubilæum. Det var i efteråret 1982, at fire danske læger sammen etablerede Rehabiliteringscenter for Torturofre (RCT), som blev et af de første centre i verden med fokus på hjælp til torturoverlevere. Senere skiftede centeret navn til DIGNITY, det engelske ord for værdighed, for det er opgaven; at give torturramte værdigheden tilbage.

Centerets første leder Inge Genefke gjorde det til en livsopgave at bekæmpe tortur og hjælpe ofrene. Der blev lagt vægt på videnskabeligt at dokumentere rehabiliteringen og vise, at tortur har mange forskellige psykiske og fysiske følger for helbredet. Selvom følgerne ofte er alvorlige, har det vist sig, at mange ofre ved grundig behandling bliver helt rehabiliterede.

Rehabiliteringsklinikken på Østerbro i København er i dag anerkendt af Sundhedsstyrelsen som et højt specialiseret nationalt center til behandling af svært traumatiserede flygtninge. Gennem årene har man ydet hjælp til tusindvis af torturoverlevere og andre traumeramte. Alle flygtninge bliver i dag screenet for tortur, når de ankommer til Danmark. Og DIGNITY’s eksperter er med til at træne læger, psykologer, jurister og politifolk i en række lande.

I forbindelse med jubilæet publicerer DIGNITY en video med Hüseyin Duygu, der blev fængslet i Tyrkiet og udsat for tortur. På det tidspunkt var han 20 år gammel. I et år blev han tilbageholdt og dagligt tortureret. Da han blev løsladt, flygtede han til Danmark. Denne lille film er et stærkt dokument om forløbet. Hüseyin fortæller om torturen han blev udsat for i fængslet, og han fortæller, hvordan han efter at have fået opholdstilladelse i Danmark fik det fysisk og mentalt så dårligt, at der var brug for professionel hjælp. Derfor henvendte han sig til Rehabiliteringscenteret.

LÆS:  Falco indgår aftale med 11 danske forfattere

I videoen møder Hüseyin Duygu speciallæge i psykiatri Jørgen Ortmann, som dengang var hans behandler. Han ønsker at sige tak og udtrykke sin taknemlighed. Hüseyin fortæller, hvordan behandlingen gav ham nogle værktøjer, som gjorde det muligt at forstå, hvad han havde været igennem og at få et godt liv. Behandlingen gav ham værdigheden og selvtilliden tilbage, den gjorde det muligt at tage en uddannelse og at stifte familie. Hüseyin blev lærer og skoleleder, i dag har han to veluddannede voksne børn.

Hüseyin Duygu har også skrevet en bog om fængslingen, torturen, flugten og ankomsten til Danmark. Bogen med den rammende titel ”Der findes ingen undskyldning for tortur” har et forord af Inge Genefke, den er udkommet i flere oplag på forlaget Lindhardt og Ringhof. Hüseyin Duygu udtrykker her en tak til DIGNITY og den hjælp han modtog her fra læger, psykologer og behandlere som Inge Lunde og Jørgen Ortmann. Bogen er tilegnet torturofre fra hele verden.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *