Istanbuls borgmester er idømt fængselsstraf

Istanbuls borgmester Ekrem İmamoglu, der anses for at være en mulig udfordrer til præsident Erdogan ved parlaments- og præsidentvalget næste år, er idømt fængselsstraf. Han skal to år, syv måneder og 15 dage i fængsel for at fornærme medlemmer af Tyrkiets øverste valgbestyrelse (YSK).
Foto: AA

En tyrkisk domstol har onsdag idømt Istanbuls borgmester, Ekrem İmamoglu to år syv måneder og 15 dagesfængsel for fornærmende udtalelser. Samtidig er han blevet udelukket fra politik.

Ifølge dommen har borgmesteren fornærmet embedsmænd fra den øverste valgbestyrelse (Yüksek Secim Kurulu, YSK), som underkendte det foreløbige resultater ved lokalvalget. Borgmesteren kaldte dem dengang for ´fjolser` efter at have vundet et lokalvalg i Istanbul i 2019.

Foto: AA

Dom ikke endelig

Onsdagen fængselsdom og udelukkelse fra tyrkisk politik er ikke endelig. Dommen skal også godkendes af Højesteret, ligesom den kan appelleres. Hvis Højesteret godkender dommen, vil Imamoglu blive udelukket fra politik, og kan derfor ikke fortsætte som borgmester.

Efter domstolens afgørelse holdt borgmesteren tale ved en kommunale bygning i bydelen Sarachane i Istanbul foran tusindvis af støtter.

Imamoglu sagde, at afgørelsen ikke er lovlig, og at den er et bevis på, at der ikke længere er retfærdighed i Tyrkiet.

Foto: AA

– Dommen er klart i strid med loven. Afgørelsen er et udtryk for denne ulovlige og irrationelle situation, og en skændsel for det tyrkiske retsvæsen, sagde Imamoglu i sin tale.

– Vi har 2023-idealer. Vi vil arbejde sammen skulder ved skulder, dag og nat. For at bringe vores nation mod lysere tider, vil vi sammen sende den mentalitet, der forsøger at bryde sammen over dette land ved valget i Vi fik succes i Istanbul, vi vil få succes i Tyrkiet, sagde Imamoglu til de forsamlede støtter.

LÆS:  En kop kaffe forpligter ikke længere i 40 år…
Borgmesteren Ekrem Imamoglu er sammen med Leder af socialdemokratisk oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti, Kemal Kilicdaroglu i Istanbul. Foto: AA

Udfordrer præsident Erdogan

Istanbuls borgmester Ekrem Imamoglu anses for at være en udfordrer til præsident Recep Tayyip Erdogan ved parlaments- og præsidentvalget næste år. Borgmesteren er medlem af oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti.

En alliance af seks oppositionspartier har dog endnu fundet frem til en præsidentkandidat. Men Imamoglu er blevet bragt på banen som et muligt emne.

Leder af socialdemokratisk oppositionspartiet Det Republikanske Folkeparti, Kemal Kilicdaroglu, kalder dommen for en grov krænkelse af lov og retfærdighed.

Regeringen: Oppositionen producerer konspirationer

Domstolen afgørelse skabte også forvirring i regeringsfløjen. Regeringsparti, AK-Parti, Retfærdighed og Udviklings Parti, kritiserer og tag afstand fra domstolens afgørelse.

Tyrkiets justitsminister Bekir Bozdag sagde om onsdagens fængselsdom, at dommen er ikke endelig. Vejen til appeldomstolen og Højesteret er åben. Retssagsprocessen fortsætter.

Tyrkiets justitsminister Bekir Bozdag. Foto: AA

Regerings og AK-Partiets ordfører Omer Celik, beskyldte oppositionen for at gennemføre en lynchningskampagne mod præsident Erdogan og AK-partiet gennem den igangværende retsproces.

Det skriver venstreorienterede dagblad, Birgün.

Regerings og AK-Partiets ordfører Ömer Celik. Foto: AA

– Vi fordømmer på det kraftigst denne kampagne. Selvfølgelig er det politikernes og alles demokratiske ret at kritisere retsafgørelser, sagde Omer Celik, ifølge avisen Birgün.

– På den anden side er det en udnyttelsespolitik, at oppositionen producerer konspirationer, mens de diskuterer den endnu ikke afsluttede retsproces og forsøger at bringe præsidenten og AK-partiet side om side med den, sagde Omer Celik, skriver Birgün.

Tidligere minister og AK Parti-medlem, Hüseyin Celik sagde også, at dommen var ”det største onde gjort mod AK-partiets regering” og ”Militærets og retsvæsenets indsats for at forme politik har altid givet bagslag. Denne beslutning gavner kun oppositionen”.

Det skriver Det Republikanske Folkepartis-venlige dagblad, Cumuriyet.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Russiske Gazprom lukker for gassen til Ørsted

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *