Dansk sprogkrav for familiesammenføring af tyrkisk statsborger ikke lovligt

EU-Domstolen afviser dansk krav om bestået sprogprøve for at tyrkisk mand kan få sin kone til Danmark.
Foto: curia.europa.eu

Af Cevdet KOCAMAN

EU-Domstolen finder ulovligt, at dansk krav om bestået sprogprøve for at tyrkisk mand kan få familiesammenføring med sin ægtefælle til Danmark.

Danmark har ikke grundlag for at afvise familiesammenføring for en tyrkisk mand med henvisning til, at han skal bestå en sprogprøve.

Det vurderer EU-Domstolen. Dermed kan de danske regler for familiesammenføring igen blive udfordret.

Sagen handler om en tyrkisk mand, der opholder sig lovligt i Danmark og er erhvervsaktive. Han ønsker at få familiesammenføring med sin kone.

Manden kom til Danmark i 1979 og fik tidsubegrænset opholdstilladelse i Danmark i 1985. I 2015 blev han gift i Tyrkiet.

Samme år rejste hans kone ind i Danmark og søgte opholdstilladelse for at få familiesammenføring til Danmark.

I forbindelse med ansøgningen lægger de danske myndigheder vægt på, at manden ikke har bestået “Prøve i Dansk 1” eller en tilsvarende eksamen.

Manden havde dog oplyst, at han havde fulgt et grundkursus, der bestod af 320 lektioner på dansk.

Et grundkursus, der bl.a. omfattede faglig regning, afmærkning ved vejarbejde, tegningsforståelse, brancheintroduktion og arbejdsteknik, og at han – som tyrkisk arbejdstager, der havde udøvet erhvervsmæssig beskæftigelse i Danmark siden 1980, dvs. i mere end 36 år, bl.a. som maskintekniker, servicemedarbejder, butiksansvarlig og lageransvarlig.

Manden lagde samtidig vægt på, at han som tyrkisk arbejdstager ikke behøver at opfylde et sprogkrav.

Det var også ligeledes anført, at hans fire voksne børn, hans mor og alle hans søskende boede i Danmark.

Udlændingestyrelsen gav dog afslag i 2016 med den begrundelse, at manden ikke havde bestået “Prøve i dansk 1” eller en tilsvarende eksamen.

LÆS:  Priserne i offentlig transport stiger på Sjælland fra januar

Domstolen fastslog, at betingelsen om en sprogtest for kvinder for at opnå opholdstilladelse og for familiesammenføring er ulovlig i overensstemmelse med partnerskabsaftalen mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Tyrkiet i 1980.

Retten udtalte også, at kravet om sprogtest alene ville blive anset for utilstrækkeligt til at garantere integration og ikke kunne være en forpligtelse.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *