Danmark har mistet en stærk kvindelig politiker

Ritt Bjerregaard, en af Danmarks respekterede og magtfulde politikere, tidligere folketingsmedlem, minister og tidligere overborgmester i København, er død, 81 år.

Foto: Haber.dk

Danturk.com, ritzau

KØBENHAVN – Ritt Bjerregaard, en magtfuld kvindelig politiker fra Socialdemokratiet, tidligere minister, tidligere formand for EU-Kommissionen og tidligere Københavns overborgmester, sov ind lørdag efter længere tids kræftsygdom i en alder af 81 år.

Ritt Bjerregaard var i sin tid blev yngste kvindelige minister nogensinde i Danmark.

Bjerregaard var uddannet lærer og underviste fra 1964 til 1970. Hun gik ind i politik i 1971. To år senere, i en alder af 32 år, tog han sin første ministerpost som undervisningsminister.

Bjerregaard, havde i løbet af sin lange politiske karriere varetaget en række topposter i dansk og europæisk politik.

Hun var medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 1971 til 1995 og 2001-2005. Hun var undervisningsminister (1973 og 1975-1978), socialminister (1979-1981), formand for EU’s miljøkommission (1994-1999), fødevareminister (2000-2001).

Bjerregaard blev valgt til overborgmester i København i 2006, en post han bestred frem til 2010.

Ritt Bjerregaard, der også skrev en række bøger, var gift med den kendte danske historiker Sören Mörch.

Statsminister: Få har som Ritt gennemboret glasloftet

Danmarks statsminister og formand for Socialdemokratiet Mette Frederiksen mindes sin tidligere partifælle Ritt Bjerregaard i en pressemeddelelse fra Socialdemokratiet.

– Ritt Bjerregaard var en af sin generations største politikere. Hun elskede at udfordre og at blive udfordret. Som politiker satte hun tydelige aftryk på udviklingen af det moderne Danmark, siger Frederiksen i pressemeddelelsen.

– Som menneske har hun inspireret og rørt utallige i hendes egen og senere generationer. Få har som hun gennemboret det ene glasloft efter det andet, siger Frederiksen.

Socialdemokratiet skylder Bjerregaard en stor tak for hendes indsats for partiet, fremgår det af pressemeddelelsen.

LÆS:  S-borgmestre modsiger partilinje om statsborgerskab

Igennem hendes politiske karriere var hun undervisnings-, social -og fødevareminister, gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, EU-miljøkommissær samt overborgmester i København.

Ritt Bjerregaards engagement og virkelyst i dansk politik var stor. Derfor organiserede hun igennem hele sit liv et hav af diskussionsgrupper, debat- og kaffeklubber, skriver de i pressemeddelelsen.

– Kultur, mennesker og erhvervsliv. Der var aldrig kedeligt omkring Ritt Bjerregaard.

– Jeg vil savne Ritt Bjerregaards vid, hendes skarpe tunge og hendes sociale indignation. Æret være hendes minde, lyder det fra Statsministeren.

Udover hendes politiske virke var hun forfatter til talrige bøger og frugtavler.

– Men først og sidst var hun Ritt, skriver Mette Frederiksen.

Lykketoft om Ritt: Hun blev et symbol på den stærke kvinde

Ritt Bjerregaard blev i kraft af sin stærke personlighed og sine politiske evner et stort forbillede for mange kvinder, mens hun arbejdede sig op i dansk politik.

Også for kvindelige vælgere, som ellers ikke stemte socialdemokratisk.

Det siger hendes mangeårige og nære kollega, tidligere S-formand Mogens Lykketoft, søndag formiddag.

Mogens Lykketoft kendte Ritt Bjerregaard gennem 54 år. Ingen gik upåvirket fra at have kendt hende, siger han.

– Jeg tror, at det allermest karakteristiske ved hende var, at hun for en ny generation af kvinder blev symbolet på, at unge kvinder også kan komme frem i forreste række, siger Mogens Lykketoft til Ritzau.

Nyrup var aldrig i tvivl om hvor Ritt var og hvad hun mente

Tidligere statsminister Poul Nyrup fremhæver Ritt Bjerregaards betydning for den danske folkeskole.

– Ritt og jeg var langt fra altid enige, men hun fortjener den største respekt for sit virke i dansk politik.

– Hun kendte det politiske spil bedre end de fleste, og hun var en af dem, som har været med til at tegne det Velfærdsdanmark, vi alle nyder godt af i dag, siger Poul Nyrup Rasmussen, som på grund af en ustabil telefonforbindelse under en rejse i Bangladesh udtaler sig på skrift.

LÆS:  Fra trækfugl til standfugl (4. del af 4)

Ritt Bjerregaard var i sin tid som kollega til Poul Nyrup Rasmussen både undervisningsminister, socialminister og fødevareminister.

– Hendes meritter har været omfattende, men jeg vil især gerne fremhæve, hvordan hun som undervisningsminister fik indført den folkeskole, vi kender i dag, lige så vel som hun også banede vejen for erhvervsskolerne.

Den tidligere statsminister beskriver Bjerregaard som “en stor skikkelse i dansk politik igennem et helt liv” og “en af de kvinder, som gik forrest”.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *