Fælles erklæring fra muslimer og jøder i Sverige

I en fælles erklæring advarede Amanah Foundation, der arbejder med de muslimske og jødiske samfund i Sverige, og det svenske jødiske samfundsråd om, at “angreb på minoriteter som jøder og muslimer er steget og normaliseret i de senere år.”

Foto: AA

Danturk.com

Amanah Foundation og det svenske jødiske samfundsråd (Judiska Centralrådet i Sverige) udsendte en fælles erklæring med titlen “Ja til demokrati, nej til had!” efter afbrændingen af den hellige Koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

“Det er dybt bekymrende, at vi igen er vidne til islamofobiske hadekampagner i Sveriges gader. Endnu en gang har racister og ekstremister lov til at misbruge demokrati og ytringsfrihed for at normalisere had ved at brænde den hellige Koran mod et af Sveriges religiøse mindretal,” hedder det i erklæringen ifølge det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

Ifølge de jødiske samfund bliver demokratiet og ytringsfriheden misbrugt til “at normalisere had” mod muslimer ved afbrænding af Koranen.

Beskeden fra de jødiske samfund i de nordiske lande kommer, efter at den dansk-svenske højrefløjsaktivist Rasmus Paludan den seneste tid har arrangeret koranafbrændinger i både Danmark og Sverige.

Det har vakt en vrede blandt muslimer i både de to lande og udlandet.

“Handlinger rettet mod fordomme og had er uacceptable”

Erklæringen bemærkede, at deres “tragiske” fortid markerede begyndelsen på normaliseringen af had mod en gruppe i samfundet:

– Vores tragiske europæiske historie har lært os, at bogafbrændinger ofte signalerer begyndelsen til normalisering af had imod en gruppe i samfundet. Historisk set imod jøder og i øjeblikket imod muslimer, skriver nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

Med henvisning til den tysk-jødiske forfatter Heinrich Heines bog i 1821 sagde erklæringen: “De, der brænder bøger, brænder til sidst mennesker.”

LÆS:  Tyrkiets udenrigsminister: "Islamofobi blev ytringsfrihed i Vesten"

Et af de første skridt i den nazistiske indsats for at ødelægge jødisk kultur i 1933 var afbrændingen af jødiske bøger, og det blev sagt: “Vi ved alle, hvad der skete derefter.”

I erklæringen hedder det:

“Vi er dybt bekymrede over udviklingen i Sverige. Angreb på minoriteter som jøder og muslimer er steget og normaliseret i de senere år. I et demokratisk samfund har ethvert individ ret til at føle sig betroet og værdsat. Vi vil gerne udtrykke vores støtte til det svenske muslimske samfund her og gøre det klart, at dets handling og underskrift mod alle former for fordomme og had er uacceptable.”, skriver Anadolu Ajansi.

Rasmus Paludan er stifter af partiet Stram Kurs, som han forgæves forsøgte at komme i Folketinget med ved valget i 2019.

Da hans far er svensk, kunne Paludan få dobbelt statsborgerskab, og i 2022 stillede han op til det svenske parlament, Riksdagen. Heller ikke her blev han valgt ind.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *