Muslimsk førsteminister i Skotland

Skotlands regerende Skotlands Nationale Parti (SNP) har valgt den muslimske kandidat Hamza Yousef som  nye leder. Yousef, 37, af pakistansk afstamning, er indstillet til at tjene som Skotlands første premierminister af muslimsk afstamning.

Foto: AA, Wikipedia, partiets logo

Af Meral BALLEGAARD
meral@danturk.com

Skotlands Nationale Parti (SNP) har valgt en ny leder gennem en afstemning blandt sine medlemmer.

Efter førsteminister Nicola Sturgeons overraskende tilbagetræden har Hamza Yousef afløst hende. Partiet oplyste mandag, at hun gik af som førsteminister og leder af SNP, og medlemmerne havde valgt den regionale sundhedsminister Hamza Yousef som nye partileder.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureaue Anadolu Ajansi.

SNP, som har flertal i parlamentet, har også posten som premierminister, kaldet “Førsteminister”. Yousef ventes at blive valgt som førsteminister ved en afstemning i det skotske parlament idag.

“Jeg føler mig som den lykkeligste mand i verden,” sagde Yousef i Edinburgh, at det ville være den største ære i hans liv at være i standtil at lede sit land som “førsteminister”.

Yousef sagde, at han ville fortsætte kampen for Skotlands uafhængighed og tilføjede:  “Vi vil være den generation, der vil bringe uafhængighed til Skotland.”

Yousef deler de liberale sociale synspunkter fra den tidligere leder, der uventet trådte tilbage, og ses som en “fortsættelse af Sturgeon.”

Yousef, den første muslim, der blev valgt til regeringschef i Skotland. Han sagde, at han vil være premierminister for alle skotter.

SNP går ind for Skotlands uafhængighed fra Storbritannien. Skotland er et af de fire lande i Det Forenede Kongerige med en befolkning på omkring 5,5 millioner.

Han var minister tre gange

Hamza Yousef, en 37-årig politolog, kom relativt ung i den skotske parlament. Efter at have fungeret som udenrigsminister blev han justitsminister i 2018 og sundhedsminister i 2021. Men hans politiske rivaler bebrejder ham delvist for det dårlige sundhedsvæsen i landet.

LÆS:  Vintervejr sender energipriser på himmelflugt i december

Den 15. februar meddelte Sturgeon overraskende at hun vil gå af som førsteminister og leder af SNP. 52-årige Sturgeon var Skotlands første kvindelige premierminister, den nordligste del af Det Forenede Kongerige.

Spørgsmålet om uafhængighed

For nylig afgjorde Storbritanniens højesteret, at Skotland ikke på egen hånd kan arrangere en folkeafstemning om selvstændighed. I tillæg hertil insisterer den britiske, konservative regering på, at en folkeafstemning kun kan finde sted én gang i løbet af en generation.

I 2014 tabte Sturgeons fløj en folkeafstemning om selvstændighed med stemmerne 45 mod 55 procent.

SNP ønsker en ny afstemning og hævder, at situationen har ændret sig, især efter Brexit. Yusuf signalerer, at han vil være forsigtig med uafhængighed, og siger, at han ønsker at danne et “etableret og permanent” flertal i dette spørgsmål. Meningsmålinger viser nu, at de skotske vælgere er næsten lige delte i dette spørgsmål.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *