Hver tredje dansker kæmper med søvnproblemer

Hver tredje dansker har problemer med at falde i søvn, og for knap halvdelen af dem har det betydet, at de har ændret vaner og rutiner for at få bugt med søvnproblemerne. Det viser en ny undersøgelse, Kantar Gallup har lavet for Gjensidige.

Foto: AA

Få ting er mere frustrerende, end at lægge sig under dynen klar til en god nats søvn, men bare ikke kunne falde til ro. Desværre er det hverdag for en stor gruppe af danskere, der i den grad har det svært når nattesøvnen skal passes.

En ny undersøgelse viser nemlig, at hele 37 procent af danskere oplever, at de har svært ved at falde i søvn om aftenen, og for hver fjerde af disse er det endda et dagligt problem. Mere end hver anden der har svært ved at falde i søvn, oplever det ugentligt.

Undersøgelsen er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.

Tallet overrasker ikke fagchef i Sundhed hos Gjensidige, Louise Brix, der oplever at danskernes søvnvaner er under pres. Og det drejer sig altså ikke kun om antallet af timer, der bliver sovet, men også hvor nemt vi kommer i den dybe søvn.

“Søvn er et stort tema og fokuspunkt i folks hverdag, fordi manglende søvn kan have decideret sundhedsskadelige effekter på vores krop. Derfor er det også bekymrende, at så stor en andel af befolkningen, har følelsen af at de hver dag eller uge ikke kan falde i søvn. Den frustration det giver, skaber ikke en god indgang til nattesøvnen og kroppens restitution,” siger Louise Brix.

LÆS:  Zeynep Doğusoy: Vi slog ny vej i Danmark

Ændrede vaner kan være løsningen

Mens øjenlågene ikke altid blive tunge nok til at falde i søvn så hurtigt, som mange gerne vil det, så graver danskerne dybt i værktøjskassen i forsøget på at falde i søvn om aftenen.

14 procent har droppet koffeinrige drikke, mens ligeledes 14 procent forsøger sig med vejrtrækningsøvelser for at falde til ro. 12 procent ændrer sine skærmvaner og 11 procent motionerer mere i løbet af dagen, for at kunne falde til ro. Selvom der ikke er et facit på, hvad der virker for den enkelte, er vaneændringer et rigtig godt alternativ til sovemedicin, mener Louise Brix.

“Det er godt at folk forsøger at tage handling på deres søvnvanskeligheder, også selvom det ikke er de samme ting, der nødvendigvis virker for de enkelte. Men bare det, at man forsøger at ændre på sine vaner, er en god start, og helt sikkert noget, som mange vil opleve hjælper. Der er mange måder, man kan forberede sin krop til søvnen på, og for langt de fleste vil det være langt bedre at forsøge selv med vaneændringer, end at skulle bruge sovemedicin,” siger Louise Brix.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.009 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i februar og marts 2023.

Oplever du, at du kan have svært ved at falde i søvn om aftenen?
Ja 37%
Nej 60%
Ved ikke 3%

 

Hvor ofte oplever du, at du har svært ved at falde i søvn?
Dagligt 27%
Ugentligt 55%
Månedligt 12%
Sjældnere 3%
Aldrig 0%
Ved ikke 3%
LÆS:  Tyrkiets præsident Erdogan: De, der støtter terrorisme, er partnere for blodsudgydelserne

 

Har du ændret vaner for at have nemmere ved at falde i søvn naturligt uden brug af medicin?
Ja – ændret skærmvaner 12%
Ja – øget motion i løbet af dagen 11%
Ja – droppet koffeinholdige drikke 14%
Ja – bruger apps der skal hjælpe med at falde i søvn 4%
Ja – hører beroligende musik 5%
Ja – bruger vejrtrækningsøvelser 14%
Ja – Andet 10%
Nej har ikke ændret vaner 52%
Ved ikke/ønsker ikke at svare 5%

 

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *