Kan tyrkiske vælgere i Europa få det sidste ord ved det kommende præsidentvalg?

Skæbnen for præsident- og parlamentsvalget, der skal afholdes i Tyrkiet den 14. maj, kan afgøres af tyrkiske vælgere, der bor i udlandet?
Foto: AA

Cengiz Kahraman

ANKARA – Hvad siger tallene om vælgernes rolle i udlandet? Hvor mange tyrkiske vælgere vil stemme i udlandet den 14. maj? I hvilke europæiske lande fik præsident Erdogan den største opbakning ved det seneste præsidentvalg?

Meningsmålinger viser, at de to kandidater næsten head-to-head, men de tager ikke højde for de mulige intentioner hos tyrkiske vælgere i udlandet, overvejende i Europa og især i Tyskland. Alligevel kan disse vælgeres præferencer være afgørende for to kandidater, der ønsker at få mere end 50 procent støtte i første valgrunde og undgå en anden afstemningsrunde i slutningen af måneden.

Ved præsidentvalget, der betragtes som det vigtigste valg i Tyrkiet i de seneste årtier, har 60,7 millioner borgere i Tyrkiet og 3,42 millioner tyrkiske borgere i udlandet ret til at stemme.

Præsident- og parlamentsvalg kan blive den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan største prøve efter mere end 20 år ved magten.

Med anslået 5,3 procent af vælgerne registreret til at stemme i udlandet ved præsidentvalget den 14. maj, forventes tyrkere, der bor i udlandet, at spille en afgørende rolle i at bestemme resultatet af det tætte løb mellem den siddende præsident Recep Tayyip Erdogan og Kemal Kilicdaroglu, den største oppositions kombinerede kandidat.

For at vinde præsidentvalget i Tyrkiet skal en kandidat have et absolut flertal af stemmerne eller mere end 50 procent. Det betød 1,3 millioner flere stemmer, end det ville kræve for en kandidat at komme over spærregrænsen på 50 procent og blive valgt i første runde. Alle disse tal omfatter de stemmer, der er afgivet i udlandet.

Foto: AA

TYRKISKE VÆLGERE I EUROPA STØTTEDE OVERVÆLDENDE ERDOGAN VED PRÆSIDENTVALGET I 2018

Der er ingen meningsmåling, der forudsiger, hvor hurtigt vælgere i udlandet vil gå til stemmeurnerne den 14. maj, eller hvad deres præferencer ved stemmeurnerne vil være. Men Erdogans Retfærdigheds- og Udviklingsparti forventer, at afstemningen vil være til hans fordel og sigter mod at øge valgdeltagelsen i udlandet.

“Kan tyrkiske vælgere i Europa få det sidste ord ved det kommende præsidentvalg?” spurgte den paneuropæiske international tv- kanal, Euronews, som undersøgte det foregående valg.

Euronews offentliggjorde en bemærkelsesværdig analyse om Tyrkiet og har afsløret den gruppe vælgere, der kan afgøre valgets skæbne.

Erdogan blev valgt til præsident i første runde af valget i 2018 med 52,6 procent af alle stemmer, eller 26,33 millioner af de 50,07 millioner gyldige stemmer. Erdogan vandt valget med 1,3 millioner flere stemmer, end der skulle til for at blive valgt.

Ifølge Euronews, registrerede 3,04 millioner tyrkiske statsborgere sig for at stemme i udlandet ved valget i 2018, og halvdelen af dem stemte.

I Danmark har over 35 tusinder tyrkiske statsborgere ret til at stemme og 12.032 stemte det sidste præsident og parlamentsvalgvalg i 2018.

Med overskriften “Hvilken rolle kan tyrkiske vælgere i Europa spille ved præsidentvalget i maj?” foretog Euronews følgende vurdering:

”Så der synes ikke at være nogen grund til, at Erdogans støtter i Europa skifter mening. Oppositionen har heller ikke været i stand til at iværksætte velorganiserede politiske kampagner i Europa for at øge valgdeltagelsen i udlandet.”

I sin undersøgelse af valgresultatet skrev Euronews, at tyrkiske vælgere i Europa støttede overvældende Erdogan ved præsidentvalget i 2018.

I sin analyse understregede Euronews, at Erdogan fik 64 procent af stemmerne i Tyskland, 63 procent i Frankrig, 72 procent i Holland, 74 procent i Belgien, 71 procent i Østrig og 49 procent i Danmark.

Euronews skrev også, at meningsmålingsresultaterne indikerede, at valget ville gå til anden runde.

36 partier deltager valget i Tyrkiet den 14. Maj

Foto: AA

HVORFOR BETYDER DISSE TAL NOGET?

Betyder alle disse tal virkelig noget? Borgmestervalget i Istanbul i 2019 viser, at det er vigtigt. Ekrem Imamoglu, kandidaten for det største oppositionsparti Republikansk Folkeparti, vandt valget i marts 2019 med en margin på kun 13.000 stemmer ud af 10,5 millioner vælgere.

Men efter at Erdogans parti krævede, at resultatet fra marts blev annulleret med henvisning til beskyldninger om “organiseret ulovlighed” og “valgsvindel”, opfordrede den øverste valgkommission til en ny afstemning. I juni vandt Imamoglu 54 procent af de samlede stemmer, en stigning fra 13.000 i marts til 806.000. For første gang i 25 år lykkedes det således ikke Erdogans parti at vinde kontrol over Istanbul.

Mens meningsmålinger viser, at der vil være et meget tæt løb mellem Erdogan og Kılıcdaroglu i 2023, bekræfter valget til Istanbuls borgmestervigtigheden af hver stemme.

LÆS:  Præsident Erdogan antyder Tyrkiet afholder valg 14. maj

ERDOGANS TRÆK SKABER OVERSKRIFTER VERDEN OVER

Ifølge Euronews kan leveomkostningskrisen og den stigende inflation spille en rolle i at drive nogle mennesker i Tyrkiet væk fra Erdogan. Men disse er ikke store bekymringer for tyrkiske borgere i udlande, da de ikke er direkte udsat.

Endnu vigtigere er det, at Erdogan appellerer til deres følelser. For eksempel kan Erdogans tilhængere være stolte over at have overvåget leveringen af Tyrkiets første elbil, TOGG, i begyndelsen af april, fordi det er det første køretøj produceret af Tyrkiets bilindustri i årtier.

På den anden side finder Sortehavsgas fortsat bred dækning i verdenspressen.

– Vores første gode nyhed er, at vi giver den naturgas, som vores borgere bruger i deres køkkener, og varmt vandforbrug i deres hjem gratis i 1 år. Naturgasafgiften til køkken- og varmtvandsproduktion, som i gennemsnit svarer til 25 kubikmeter om måneden, vil blive reduceret fra regningerne. Vores anden gode nyhed er, at vi ikke opkræver betaling for naturgasforbruget i alle huse i 1 måned, sagde præsident Erdogan ifølge Euronews.

Middle East Eye, der undersøgte Erdogans træk, optrådte for sine læsere med overskriften ‘Tyrkisk valg: Erdogan tilbyder gratis gas fra Sortehavet til boligområder’.

– Erdogan lovede gratis gas før valget, skrev The National. Grækenlands Etnos skrev at Erdogan ved, hvordan man spiller dette spil. Det beskrives som et “skakmattræk, da det har vist, at det stadig ved, hvordan man spiller valgspillet”, hedder det i artiklen.

Bloomberg påpegede, at Erdogan lovede en reduktion i naturgasregningerne for husholdninger i et år ved ceremonien.

– Tyrkiet kan eksportere noget af sin naturgas til Europa i fremtiden, men det siges, at hjemmemarkedet vil blive prioriteret, skriver Bloomberg.

Foto: AA

‘ANTI-ERDOGAN-OPPOSITIONEN HAR INGEN KLAR PLAN’

Den tyske avis Frankfurter Rundschau, som stod frem for sine læsere med overskriften “Hvad vil der ske, hvis Erdogan taber det tyrkiske valg?”, kom med følgende vurdering:

”Erdogans valgnederlag vil sandsynligvis ændre Tyrkiets udenrigspolitiske kurs betydeligt. Dette har også konsekvenser for det anstrengte forhold til Vesten.”

“Anti-Erdogan-oppositionen har ikke en klar plan,” skrev den tyske avis og tilføjede: “Faktisk synes oppositionen fra de 6 ikke at have en klar plan i øjeblikket. Det virker svært at blive enige om en vej, fordi parterne kun står sammen om at besejre Erdogan.”

Partierne i den tyrkiske opposition har udpeget Den republikanske folkepartiets, CHP, leder Kemal Kilicdaroglu kandidat, der skal stille op mod Erdogan ved præsidentvalget.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *