EU-landene har nået en aftale for asylområdet

EU-landene har nået til enighed efter mange års trængsel på immigrations- og asylområdet. Med en ny aftale mellem EU-landene om asyl og migration bliver der åbnet for mere langsigtede løsninger for migration, blandt andet at kunne sende flere irregulære migranter tilbage til tredjelande.

Foto: AA

Af Danturk.com

EU-landene er nået en aftale efter flere års dødvande om fælles migrations- og asylregler, et af de mest omstridte spørgsmål blandt medlemslandene.

Det siger den svenske integrationsminister Maria Malmer Stenergard, der har formandskabet for EU, torsdag efter et langt ministermøde mellem EU’s indenrigs- og migrationsministre i Luxembourg.

– I dag, efter mange års forhandlinger, har vi taget et historisk skridt,” sagde Stenergard.

Stenergard sagde, at der var fundet en god balance mellem “ansvar” og “solidaritet” for fordelingen af irregulære migranter mellem medlemslandene.

En irregulær migrant er en person, der kommer til Europa uden tilladelse. Det kan for eksempel være en bådflygtning.

– Den obligatoriske solidaritetsmekanisme, vi har oprettet, vil yde støtte til de medlemslandene, der er mest udsat for migrationspres. Medlemslandene vil få mulighed for at vælge mellem forskellige solidaritetsbidrag, sagde den svenske integrationsminister Maria Malmer Stenergard.

Som forklaring på disse bidrag sagde den svenske minister, at de medlemslande, der ikke vil modtage migranter, vil betale 20.000 euro for pr. person til værtslandene, at højst 30.000 migranter vil blive accepteret i første fase om året, og at den øvre grænse for vurderingen af en asylansøgers ansøgning vil være 6 måneder.

Som svar på et spørgsmål sagde Stenergard, at bidragene på 20.000 vil blive indsamlet på EU-plan gennem en fælles mekanisme og overført til værtsmedlemslande.

LÆS:  De fleste EU-borgere er klar over EU's indvirkning på deres dagligdag

– Vi har ikke en liste over sikre lande. Dette vil blive revideret, sagde hun.

Der har været stor uenighed blandt landene om netop muligheden for at sende migranter tilbage til såkaldt sikre tredjelande. Teksten, som landene er blevet enige om, skrevet på en måde, der i høj grad er op til fortolkning.

Stenergard sagde, at medlemslandene vil træffe beslutning om begrebet sikkert land som følge af deres egne evalueringer.

Kaare Dybvad Bek: Det er et dejligt og vigtigt skridt fremad

Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek. Foto: uim.dk

– EU-landene har nået en aftale for asylområdet. Det åbner for nye muligheder, siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) ifølge Ritzau.

Med en ny aftale mellem EU-landene om asyl og migration bliver der åbnet for mere langsigtede løsninger for migration, blandt andet at kunne sende flere irregulære migranter tilbage til tredjelande.

– Der kommer en lille åbning for, at man kan sende flere tilbage. Det er et dejligt og vigtigt skridt fremad, siger Kaare Dybvad.

Kaare Dybvad er dog ikke i tvivl om, at opbakningen til aftaler med tredjelande er blevet større.

Han hæfter sig blandt andet ved, at et stort land som Italien har efterspurgt bedre muligheder for at sende migranter tilbage.

For nuværende har EU en aftale med Tyrkiet, hvor migranter er blevet sendt tilbage mod økonomisk kompensation til Tyrkiet.

Det er den type aftale, som den danske minister håber at se flere af i fremtiden. Han går dog ikke i detaljer med, hvilke lande der kan komme aftaler med. Det skriver Ritzau.

Det var kun Polen og Ungarn var imod aftalen.

LÆS:  Aftale om eksport af korn via Sortehavet forlænges

Siden migrationskrisen i 2015 har EU søgt for mere langsigtede løsninger for migration, blandt andet at kunne sende flere irregulære migranter tilbage til tredjelande.

2022 blev registreret som “året, hvor EU modtog irregulær migration på et niveau, der ikke er set siden migrationskrisen”. Der var 330.000 irregulære indrejste i EU i 2022, hvilket er en stigning på 64 % i forhold til året før.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *