Irak afbryder landets diplomatiske og handels forbindelser til Sverige

En svensk demonstration udløser massiv vrede i Irak. Irak udviser ambassadør og forbyder handel med Sverige.
Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

Fornærmelsen mod den hellige Koran og det irakiske flag foran den irakiske ambassade i Stockholm i Sverige har bragt Irak til det punkt, hvor forholdet til Sverige afbrydes.

Selvom Iraks regering er stærkt utilfredse med Sverige, tager den afstand fra de angreb, der har været mod den svenske ambassade i Bagdad. Men samtidig krævede Iraks regering, at den svenske ambassadør forlader landet og har hjemkaldt sin chargé d’affaires i Stockholm. Det er Iraks øverste diplomat i Sverige.

Årsagen er en koranafbrænding, som Sverige havde givet grønt lys til kunne finde sted torsdag foran Iraks ambassade i Sveriges hovedstad.

Salwan Momika af irakiske afstamning, der tidligere havde brændt den hellige Koran i Sverige og kom til den irakiske ambassade under omfattende politibeskyttelse, kastede og sparkede til den hellige Koran og det irakiske flag på jorden og trådte på den, på trods af reaktionen fra folk omkring, og kom med fornærmende bemærkninger til islam.

Momika, der tørrede sin fod på kopier af Koranen og det irakiske flag, tørrede sine fødder med et papir med et foto af den irakiske shiitiske leder Muqtada al-Sadr og brændte derefter også det irakiske flag.

Momika havde også tidligere bedt politiet om tilladelse til at brænde den hellige Koran foran den svenske rigsdag. Men det har politiet endnu ikke givet tilladelse til.

Den irakiske regering fordømte afbrændingen af den svenske ambassade i Bagdad og sagde, at den også ville afbryde forbindelserne med Sverige, hvis handlingerne mod den hellige Koran fortsatte.

LÆS:  Skjult paradis i Antalya: "Olympos"

Hændelsen i Stockholm sker, kort efter at den svenske ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad, blev stormet af flere demonstranter.

Irak har fordømt handlingerne, men samtidig understreget, at man ikke vil tolerere flere koranafbrændinger. Hvis der kommer flere, vil Irak bryde sine diplomatiske bånd til Sverige, lød det tidligere torsdag.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu,  har den irakiske regering gennem diplomatiske forbindelser informeret den svenske regering om, at endnu en afbrænding af den hellige Koran vil føre til afbrydelsen af de diplomatiske bånd.

Irak udviser svensk ambassadør i protest mod koranafbrænding

Den irakiske regering bad den svenske ambassadør i Bagdad om at forlade landet og samtidig har hjemkaldt sin chargé d’affaires i Stockholm. Det er Iraks øverste diplomat i Sverige.

Ifølge det officielle irakiske nyhedsbureau INA har Bagdad-administrationen på grund af angrebene på den hellige Koran i Sverige meddelt den svenske ambassadør Jessica Svardström, at hun skal forlade landet.

Irak forbyder al handel med svenske virksomheder

Irak forbyder også al handel med svenske virksomheder, meddeler Iraks kommunikationsminister til irakisk tv.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

Ifølge det irakiske nyhedsbureau, INA, har chefen for den irakiske medie- og telestyrelse har meddelt, at den svenske televirksomhed Ericsson har fået inddraget sin tilladelse til at operere i Irak.

Foto: AA

Hvad var der sket?

Her er et overblik over den vigtigste udvikling i sagen:

Den dansk-svenske politiker Rasmus Paludan satte ikke kun ild til muslimernes hellige bog, Koranen, da han for over et år siden holdt en af sine demonstrationer i Sverige.

Han satte også skub i en udvikling, der førte til flere koranafbrændinger i Sverige. Det udløste protester i flere lande med en overvejende muslimsk befolkning.

LÆS:  Lige mange drab i Danmark og Sverige – men stor forskel på, hvem der dræbes

Protesterne brød ud, efter at Sverige har givet en person tilladelse til at afbrænde en Koran ved en demonstration i Stockholm torsdag.

I Bagdad stormede tilhængere af Sadristbevægelsen den svenske ambassade sent om onsdag aften og satte ild til dele af bygningen som reaktion på en forventet demonstration af den hellige Koran torsdag.

Ingen af de tilstedeværende har dog set, at en Koran er blevet brændt. Men Salwan Momika sparkede til den hellige Koran og det irakiske flag på jorden og trådte på den og kom med fornærmende bemærkninger til islam.  Momika, der tørrede sin fod på et eksemplar af muslimernes hellige bog og det irakiske flag, tørrede sine fødder med et papir med et foto af den irakiske-shiitiske leder Muqtada al-Sadr og brændte derefter også det irakiske flag.

Den irakiske regering fordømte afbrændingen af den svenske ambassade i landet og sagde, at den også ville afbryde forbindelserne med Sverige, hvis handlingerne mod den hellige Koran fortsatte.

I Stockholm brændte Salwan Momika den hellige Koran under politibeskyttelse foran Stockholms moske på den første dag af Eid al-Adha.

Kilder: Ritzau, Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *