Det legendariske navn på tyrkisk rockmusik, Erkin Koray er død

En af pionererne inden for rockmusik i Tyrkiet , 82-årige Erkin Koray døde i Canada.

Erkin Koray gav en koncert på den 71. Izmir International Fair som en del af “Nostalgi Days”.  -Foto: AA

Af Meral ALTINDAL
meral@danturk.com

Den berømte musiker Erkin Koray, der satte et præg på tyrkisk rockmusik med sine sange, døde i en alder af 82 på det hospital, han blev indlagt på i Toronto, Canada.

Det oplyser hans datter, Damla Koray på Instagram.

– Der ikke vil være en ceremoni for kunstneren i øjeblikket, at der senere vil blive afholdt en mindebegivenhed på vegne af fansene, skrev datteren Damla Koray på Instagram.

Vores skribent Meral Ballegaard er sammen med Erkin Koray, hans datter Damla og hans tyske ven. Foto: Meral Ballegaards private billede

Damla Koray sagde farvel til sin far med følgende ord:

“Jeg, din datter og de sjæle, der kalder dig far og omfavner dig, har ikke mistet vores smukke energi, kærlighed, respekt og vores bifald fra dig selv for en dag, og det vil vi heller ikke gøre i fremtiden. 

Dine værker vil leve på vores sprog, din kærlighed vil leve i vores hjerter, altid og for evigt. Jeg håber, du finder fred og ro i en anden verden, som du ikke kunne finde i denne verden. 

Helt ærligt, den mest solide mand, jeg nogensinde har kendt; Opfinderen af ​​anatolsk rock, min kære far… Jeg er taknemmelig for, hvad du har gjort for mig. 

Jeg er sikker på, at ‘dine fans’ altid vil være taknemmelige for, hvad du har gjort for at fremme deres land, deres kultur og den republik, som du anser for at være dem værdig. Tilgiv mig.”

Erkin Koray gav en koncert på Çankaya Ahlatlıbel faciliteter som en del af Ankirock Festival. (Arkiv-08.06.2007) –Foto: AA
Erkin Koray lavede også sange på engelsk
Erkin Koray blev født i Istanbul i 1941 og tog guitarundervisning efter at have lært klaver af sin mor, Vecihe Koray, som var musikinstruktør. Han startede sin musikuddannelse i en ung alder

Koray begyndte at spille samtidige stykker fra perioden i gruppen “Erkin Koray and Rhythmists”, som han grundlagde sammen med sine venner i 1950’erne.

LÆS:  Finland, Danmark og Island er de lykkeligste lande
Erkin Koray, kunstneren af ​​tyrkisk rockmusik, med tilnavnet “Far”, gav uforglemmelige øjeblikke til elever og forældre i sin koncert på Ayrancı Anatolian High School. Ahmet Güvenç akkompagnerede Erkin Koray i koncerten. (Arkiv-08.06.201) -Foto: AA.

Efter sin gymnasieuddannelse fortsatte Koray sine musikalske studier som amatør i 1960’erne. Efter sin militærtjeneste deltog Koray som guitarist i 2,5 år i bandet “The Hiccups” i Tyskland.

I forlængelse af sit professionelle arbejde solo udgav Koray 45 i Lp med engelske sange i 1966, men da pladen ikke solgte godt, besluttede han at lave sine næste sange på tyrkisk.

Erkin Koray gav koncert i Hezarfen Lufthavn som en del af Rock’n Coke Festival. (Arkiv-21.08.2004) –Foto: AA

Han blev berømt med “Kızları da alın askere/Rekruttere også pigerne til værnepligten”

Koray’s 45, som blev udgivet i 1967 og indeholdt sangene “Kızları da alın askere” og “Aşk Oyunu “, gjorde den berømte musiker kendt i hele Tyrkiet.

Koray var pioner for undergrundsmusikbevægelsen med gruppen “Yeraltı Dörtlüsü/Underground Quadruple”, som han grundlagde i 1969. I denne gruppe tilpassede han sange fra grupper som Jethro Tull, Pink Floyd og Cream.

Efter at have etableret det psykedeliske rockband “Super Group” i 1971 med basguitaristen Jerzy Ziembrowski, som han mødte i Tyskland, besluttede Koray at fortsætte sine musikalske studier solo i 1973.

Erkin Koray, der udgav 15 albums fra 1973 til 1999 som en del af sine soloværker, “İlla Ki”, “Deli Kadın”, “Tek Başına”, “Öyle Bir Geçer Zaman Ki”, “Arapsaçı”, “Fesuphanallah”, “Şaşkın”, “Sevince” og “Yalnızlar Rıhtımı”, såvel som de sange, han selv komponerede, vakte han opmærksomhed med sine tilpasninger som “Cemalim” og “Köprüden geçti gelin”.

En måned før sin død gav han den gode nyhed om et nyt album

Den berømte kunstner annoncerede på på sociale medier den 7. juli, at han ville udgive et nyt album.

Erkin Koray, der inspirerede mange nye generationers bands inden for tyrkisk rockmusik, blev beskrevet som “den tyrkiske rocks fader”.

LÆS:  Voldsom skovbrand i Marmaris

Koray gik også ind i historien om tyrkisk musik ved at producere elektrisk baglama med den berømte tyrkiske komponist og sanger Orhan Gencebay.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Meral Ballegaard arbejdede i Kulturministeriet i Tyrkiet i tre år efter afsluttede sin uddannelse fra fakultetet for Erhvervsøkonomi på Hacettepe University. Hun har siden 2002 boet i Danmark. Hun læste pædagog- og mentoruddannelsen i København, hvor hun afsluttede sin kandidatuddannelse i integration på Syddansk Universitet. Hendes første artikler og interviews blev offentliggjort i Sabah Newspaper i 1999 i Tyrkiet. Meral Ballegaard bidrager frivillig til netavisen Danturk.com med interviews og artikler både fra Danmark og fra den tyrkiske kunstverden.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *