Putin lover 1 million tons korn til afrikanske lande gennem Tyrkiet

Ruslands præsident Putin gentog sig mandag på pressemødet i Sotji, at han vil sende 1 million tons korn fra Rusland til Afrika med Qatar-finansiering gennem Tyrkiet til en privilegeret pris, og især seks afrikanske lande, hvor Putin har til hensigt at levere fødevarer gratis

Efter fælles pressemøde i Sotji. Præsident Recep Tayyip Erdogan (til venstre) den russiske præsident, Vladimir Putin (til højre). Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANTALYA – Den russiske præsident Vladimir Putin ønsker at genoplive kornaftalen. Men han vil gøre det, hvis løfterne til Rusland blev holdt.

– Vi ønsker at genoplive kornaftalen, hvis sanktionerne mod russiske landbrugsprodukter ophæves.

Det sagde præsident Vladimir Putin mandag på et pressemøde, da han i den russiske kystby Sotji tager imod den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan.

Putin understregede, at de var tvunget til at beslutte at forlade kornaftalen.

– Vesten blokerer åbningen af russisk landbrugs- og gødningseksport. Den ukrainske side brugte humanitære korridorer til at udføre terrorangreb på civile og militære faciliteter. Aftalens udløb påvirkede ikke det globale fødevaremarked meget. Der er ikke noget problem med hensyn til produktion, men der er et problem med hensyn til distribution. Det har intet at gøre med Sortehavsinitiativet.

Putin sagde, at Rusland har projekter til at gøre sit bedste for at stabilisere priserne på verdensmarkedet for fødevarer.

– Vi arbejder på at sende 1 million tons korn fra Rusland til Afrika med Qatar-finansiering gennem Tyrkiet til en privilegeret pris.

– Vi er tæt på at afslutte aftaler med seks afrikanske lande, hvor vi har til hensigt at levere fødevarer gratis, sagde Putin.

Han uddyber, at “leveringerne begynder i løbet af de næste par uger”.

LÆS:  Vaks Wind hakker Danmark til snæver sejr over Nordirland

Putin sagde, at 70 procent af den fødevare, der kommer ud af Ukraine, går til europæiske lande.

– Jeg vil gentage vores principielle holdning. Vi ønsker at genoplive kornaftalen, det er det, vi vil gøre. Vi vil gøre det på én betingelse. Vi ønsker også, at vores landbrugsprodukter uhindret skal ud på havet. Det er vi klar til, hvis alle sanktioner mod eksport af russiske landbrugsprodukter ophæves, siger han.

Præsident Erdogan sagde også, at Ukraine er nødt til at bløde op på sine tilgange.

– Hvis 44 procent af kornet fra Ukraine går til europæiske lande, ser Rusland naturligvis ikke positivt på det. På dagens møde vil Mr. Putin levere 1 million tons korn. Han sagde, at de er klar til at sende det til afrikanske lande i nød. Vi kan omdanne dette korn til mel som en fabrikation og sende det til afrikanske lande, sagde Tyrkiets præsident Erdogan på pressemødet.

Præsident Erdogan lægger stor vægt på løsningen af Ukraine-krisen

Som svar på spørgsmålet om Ukraine-krisen og vigtigheden af Sortehavsinitiativet sagde Putin, at Erdogan lægger stor vægt på løsningen af den ukrainske krise.

Putin understregede, at han lægger stor vægt på dette på dette møde, og mindede om, at der tidligere er indgået en aftale mellem den russiske og ukrainske delegation med deltagelse af Erdogan i Tyrkiet.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu erklærede Putin, at Ukraine ikke overholdt de aftalememoranda, der blev opnået i disse forhandlinger, og de nye initiativer blev aldrig diskuteret med Rusland.

– Vi har aldrig afvist forsøg på mægling. Både Kina og afrikanske lande har initiativer. Vi er også taknemmelige over for hr. Erdogan for hans indsats, sagde han på pressemødet.

LÆS:  Præsident Erdogan: Ukraine fortjener at blive optaget i Nato

Putin erklærede, at de deltog i kornaftalen med mægling fra præsident Erdogan og FN, og fortsatte som følger:

“Ingen af løfterne til den russiske side er blevet opfyldt. De bad om en forlængelse af aftalen, og vi forlængede den. Vi har gjort det to gange, men de løfter, vi har fået, er ikke blevet indfriet. De bad om det en tredje gang, men vi forlængede det igen. Vores vestlige partnere bedragede os. Lad løfterne blive opfyldt om et par dage, vi vil gøre vores egen indsats for at holde denne kornkorridor i gang. Vi er ikke imod denne aftale. Hvis alle løfterne skal opfyldes i de kommende dage, vil vi vende tilbage til dette initiativ. Der er ingen grund til at tilføje noget til det.”

Putin bemærkede, at kornaftalen bruges af Ukraine til militære formål, og tilføjede, at der også er forsøg på at angribe TurkStream og Blue Stream naturgasledningerne.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *