Tyrkisk fodboldlandshold søger historisk succes i Wales

Tyrkisk fodboldlandshold, der er kvalificeret til slutrunden, skal møde Wales på udebane i aften. Tyrkerne vil gå på banen for første gang i deres historie for at slutte først i et gruppespil og deltage i en turnering som gruppeleder for første gang.
Foto: AA

Af Danturk.com

Billetten til EM i Tyskland 2024 er allerede booket. Tyrkiet, der har sikret sig at deltage i EURO 2024, skal i aften møde Wales med det formål at lede gruppen.

Tyrkiet har i sin historie deltaget i EM 5 gange og VM 2 gange. Det månestjernede hold kvalificerede sig ikke til disse 7 turneringer som ledere fra gruppespillet.

Selv 1 point vil være nok for Tyrkiet, som er 3 point foran Kroatien på andenpladsen før de sidste kampe, til at føre gruppen.

Tyrkiets 7 store turneringer

Landsholdet optrådte i EM i 1996, 2008 og 2016 under ledelse af Fatih Terim, Mustafa Denizli i 2000 og Şenol Güneş i 2020.

Selvom det kvalificerede sig til at deltage, kunne Tyrkiet ikke gå til verdensmesterskabet i 1950 på grund af økonomiske vanskeligheder og deltog i verdensmesterskaberne i 1954 og 2002.

EM eventyr

EURO 1996

Tyrkiet deltog i EM for første gang i 1996. Landsholdet spillede mod Schweiz, Sverige, Ungarn og Island i kvalifikationsgruppen.

Det månestjernedehold kvalificerede sig til turneringen, som England var vært for, og sluttede på andenpladsen med 15 point efter førende Schweiz med 17 point.

EURO 2000

Tyrkiet deltog i kvalifikationsgruppen til EM 2000 med Tyskland, Finland, Nordirland og Moldova. Tyrkiet, der samlede 17 point i 8 kampe, afsluttede gruppespillet på andenpladsen bag Tyskland med 19 point.

Tyrkiet spillede uafgjort 1-1 på udebane og uafgjort på hjemmebane i play-off kampene mod Irland og satte sit præg på EURO 2000, arrangeret i fællesskab af Holland og Belgien, med reglen om udebanemål.

LÆS:  Over 5 millioner flygtninge og udlændinge i Tyrkiet

EURO 2008

I kvalifikationsgruppen til EM 2008 mødte holdet Grækenland, Norge, Bosnien-Hercegovina, Moldova, Ungarn og Malta.

Tyrkiet sluttede gruppen på andenplads med 24 point i 12 kampe. Tyrkierne spillede semifinal, hvor Grækenland var førende med 31 point.

EURO 2016

For at deltage i EURO 2016 mødte Tyrkiet Tjekkiet, Island, Holland, Kasakhstan og Letland i kvalifikationsgruppespillet.

Efter 10 kampe tog landsholdet 3. plads med 18 point bag Tjekkiet og Island. Tyrkiet kvalificerede sig til turneringen med Frankrig som vært som den 3. bedste i alle grupper.

EURO 2020

Tyrkiet kæmpede at deltage i EM i fodbold 2020 som gruppeleder indtil den sidste kamp, men Frankrig fik førsteplads i EURO 2020.

I kvalifikationsgruppen spillede halvmånestjerneholdet med Frankrig, Island, Albanien, Andorra og Moldova. Tyrkiet tog andenplads, 2 point efter Frankrig med 25 point, og fandt vej til EURO 2020.

VM i fodbold

VM i fodbold 1954

Det tyrkiske fodboldlandshold formåede at deltage i verdensmesterskabet for første gang i sin historie i 1954.

Tyrkiet, som blev parret med Spanien på vej til at kvalificere sig til VM, tabte første kamp 4-1 og vandt anden kamp 1-0.

På det tidspunkt, hvor målforskellen ikke var gyldig, blev den tredje kamp spillet på et neutralt stadium, Roma. Da denne kamp endte uafgjort 2-2, vandt landsholdet retten til at deltage i pokalen som følge af lodtrækningen trukket af en dreng ved navn Franco, der blev kaldt fra tribunerne.

VM i fodbold 2002

Landsholdet ventede 48 år på for at opleve den samme spænding igen ved VM-slutrunden. Finalen var arrangeret i fællesskab af Sydkorea og Japan.

Landsholdet, der var i 4. gruppe i kvalifikationen, spillede 10 kampe under ledelse af træner Şenol Güneş. Tyrkerne mødte Sverige, Slovakiet, Makedonien, Moldova og Aserbajdsjan i kvalifikationen; Med 6 sejre, 3 uafgjorte og 1 tab ligger de på andenplads efter Sverige.

LÆS:  En kurdisk mand er dømt i Sverige for terrorfinansiering af PKK

Med denne placering blev Tyrkiet, der kvalificerede sig til slutspillet, parret med Østrig. Tyrkerne besejrede deres modstandere 1-0 og vandt omkampen 5-0. De fik lov til at spille i finalen efter 48 år.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *