Sveriges højrenationalister vil rive moskéer ned

Det højrenationalistiske parti, Sverigedemokraternas leder Jimmie Åkesson, der støtter den svenske mindretalsregering udefra, opfordrer til nedrivning af moskéer og kræver et stop for nye moskéer i landet.
Foto: AA

Af Danturk.com

Det højrenationalistiske parti, Sverigedemokraternas, SD, leder Jimmie Åkesson, der støtter statsminister Ulf Kristerssons mindretalsregering i Sverige, vil rive moskéer ned, der bidrager til islamisering og vil stoppe alt nybyggeri af moskéer.

Partiet ønsker også, at Sikkerhedspolitiet og politiet får lov til at aflytte moskéer.

Det skriver det svenske dagblad Aftonbladet.

I sin tale på partiets landsmøde i Västerås pegede Åkesson på stigende islamisme i Sverige og har også rettet et skarpt angreb på Socialdemokratiet.

– Socialdemokratiet er en aktiv del af den islamistiske bevægelse i Sverige, fastslog SD-lederen.

Sverigedemokraternas landsmøde afholdes for første gang på et tidspunkt, hvor partiet er med til at styre Sverige.

Ifølge Aftonbladet mener Åkesson, at der er ikke plads til islamister i Sverige.

– Det er desværre ikke så tydeligt i Sveriges største parti, Socialdemokraterne. Socialdemokratiet er en aktiv del af den islamistiske bevægelse i Sverige.

Åkesson, som var foruroliget over støtten til Palæstina og protesterne mod Israel i den svenske offentlighed, hævdede, at disse protester stammede fra moskéer og sagde, at moskéer burde rives ned.

– I det lange løb bør vi begynde at konfiskere og rive moskébygninger ned, hvor der spredes antidemokratisk, antisvensk, homofobisk eller antisemitisk propaganda. Minareter, kupler, halvmåner eller andre elementer, der tjener som islamiske monumenter i bybilledet, bør fjernes helt, siger Åkasson ifølge det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

Statsminister Ulf Kristersson: I Sverige river vi ikke bedesteder ned

LÆS:  Ukraines præsident Zelensky på besøg i Polen

– I Sverige har vi grundlovsbeskyttet religionsfrihed, hvor der gives borgere ret ’til at udøve deres religion individuelt og forene sig med andre. Det gælder for alle – kristne, muslimer, jøder og andre troende, skriver Ulf Kristersson i en udtalelse til Aftonbladet.

Desuden skriver Kristersson: “I Sverige river vi ikke bedesteder ned. Som samfund skal vi kæmpe tilbage mod voldelig ekstremisme uanset grundlag – men det skal ske inden for rammerne af den demokratiske retsstat.”

At nedrive moskeer er usvensk

Selv Venstres partileder, Johan Pehrson, kritiserer nu udfaldet.

– Uanset om du er muslim, kristen eller jøde, har du en oplagt ret til at udøve din religion i sikkerhed i Sverige. At tale om konfiskation og nedrivning af moskeer er direkte usvensk, skriver han i en kommentar til Aftonbladet.

Visse værdier er ikke valgfrie i Sverige

Kristendemokraternes partileder Ebba Busch også understreger at religionsfriheden er grundlovsbeskyttet.

– Visse værdier er ikke valgfrie i Sverige. Hvis man kan acceptere disse værdier, er det lige meget, hvilken religion man følger. Religionsfriheden er grundlovsbeskyttet, og det bør den forblive,” skriver hun og fortsætter:

”Der er betydelige problemer med islamisme i Sverige. Vi skal bekæmpe disse problemer uden at indskrænke religionsfriheden.”

Sverigedemokraterna er den næststørste gruppe i parlamentet ved det seneste parlamentsvalg den 11. september 2022.

SD, der øgede sit stemmetal til 20,5 procent og rangerede som nummer to efter socialdemokraterne, støtter mindretalskoalitionsregeringen dannet af højreorienterede liberale partier udefra. Til gengæld for at støtte regeringen vandt SD 4 udvalgsformandsposter i parlamentet.

Kilder: Aftonbladet, Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

LÆS:  Guardiola: Vi undervurderer bestemt ikke FCK

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *