Dansk-kurdisk forfatter imponerer igen med digtsamling

Forfatter Nilgün Erdem har udgivet sin anden digtsamling. Den blev mandag debatteret i selskab med Yildiz Akdogan, der er forperson for Kvinderådet, folketingskandidat og medlem af Borgerrepræsentationen i København for Socialdemokratiet.

To stærke kvinder på Nørrebro mandag. Nilgün Erdem (til venstre) præsenterede sin anden digtsamling; Nogle får sommerfugle i maven, andre får flagermus. Forfatteren havde fået forkvinde i Kvinderådet, Yildiz Akdogan, der stiller op ved det kommende folketingsvalg, til at interviewe hende om den nye digtsamling. Foto: Ayda Akdogan.

 Af Jens Mørch

Cafe Kaffe Mønten på Nørrebro dannede mandag aften rammen om præsentationen af en ny digtsamling med den dansk-kurdiske forfatter Nilgün Erdem. Det er hendes anden udgivelse. I 2017 debuterede Erdem med digtsamlingen: Pudder og ph.d.er. En perlerække af feministiske digte fra forfatterens liv i 20erne, der handler om at navigere mellem to kulturer, om patriarkatet og fremmedhadet. Men nu er forfatteren igen aktuel med en samling nye digte.

Sommerfugle og flagermus

Den nye digtsamling hedder “Nogle får sommerfugle i maven, andre får flagermus”. En række digte om ”den kolde ondskab i naturens grænseoverskridende karakter i en særdeles ængstelig eksistens, hvor en moralsk fattig datingkultur legitimerer overfladiske og hensynsløse relationer”, skriver forfatteren.

Foto: Ayda Akdogan

Samtale med Yildiz Akdogan

Ved mandagens præsentation var det Yildiz Akdogan, der i en tætpakket Cafe Kaffe Mønten, interviewede Nilgün Erdem om digtsamlingen. Det skete efter oplæsning af eksempler fra bogen, og efterfølgende debat som både var tankevækkende, berigende og underholdende, mener Danturks udsendte.

“Digtsamlingen behandler den kolde ondskab i naturens grænseoverskridende karakter i en særdeles ængstelig eksistens, hvor en moralsk fattig datingkultur legitimerer overfladiske og hensynsløse relationer. Digtene kredser tilmed om ensomheden i at skulle definere kærligheden, og hvad det vil sige at elske, på ny. Om løsrivelsen fra tidligere generationers arrangerede ægteskabstraditioner. Om opgøret med de egenrådige patriarkalske mænd i vores samfund, der ikke respekterer kvinders grænser. Det er i spændingsfeltet mellem det grænseoverskridende begær og den stædige tro på kærligheden”, sagde Nilgün Erdem mandag.

LÆS:  Rejsen mod Europa – de første 10.000 år

KØB DIGTSAMLINGEN HER (Link Saxo)

Succesfuld præsentation

Og efter reaktionerne at dømme ved præsentationen, ser det lovende ud for digtsamlingen. Samtalen mellem forfatteren og politikeren rummede stor og dyb alvor, vigtige problemstillinger og forfatterens livserfaringer, og det hele kombineret i en flot balance med barsk og rå humor, der både er stærk, charmerende og tænkevækkende.

Det var Nilgun Erdem selv, der havde spurgt om Yildiz Akdogan ville interviewe hende ved udgivelsen. Det havde politikeren med en aktuelt tætpakket kalender, omgående sagde ja, tak til.

Vild med Yildiz

I et Facebook opslag skriver Nilgün Erdem om Yildiz Akdogan forud for mødet:

“Min veninde, forbillede og forkvinde for Kvinderådet, Yildiz Akdogan, interviewer mig, om min nye digtsamling. Jeg beundrer især Yildiz for hendes politiske virke gennem årene, for at stå fast på sine værdier, for hendes udenrigspolitiske mod og ikke mindst hendes kamp for kvinderettigheder”, skrev Erdem.

Om forfatteren
Nilgün Erdem er født i 1987 og er dansk-kurder fra Vestegnen. Hun er uddannet folkeskolelærer og pædagogisk antropolog fra Aarhus Universitet. I 2021 var hun med til at starte bevægelsen #deldinskam. Digtsamlingen ”Nogle får sommerfugle i maven, andre får flagermus” findes også som E-bog og ePub.

KØB DIGTSAMLINGEN HER (Link Saxo)

Forlaget skriver om digtene

Digtene kredser tilmed om ensomheden i at skulle definere kærligheden, og hvad det vil sige at elske, på ny. Om løsrivelsen fra tidligere generationers arrangerede ægteskabstraditioner. Om opgøret med de egenrådige patriarkalske mænd i vores samfund, der ikke respekterer kvinders grænser.

Det er i spændingsfeltet mellem det grænseoverskridende begær og den stædige tro på kærligheden, at Nilgün Erdem bruger sine digte til at nærme sig, hvad der sker i unge kvindesind, når tosomhedens tidligste minde var grænsesøgende ond og aldrig blev ment i kærlighed”.

LÆS:  Et bredt flertal i Folketinget forbyder børnetolke
Forfatter Adil Erdem, der er Nilgüns far, læste også to af sine digte op mandag på Kaffe Mønten på Tagensvej. Lyrik er ikke ukendt for familien.  Foto: Jens Mørch.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *