Rusland truer med nedskydning af vestlige satellitter

Hvis USA’s og Vestens kommercielle satellitter hjælper Ukraine i krigen, kan de blive mål ifølge Rusland.

USA’s og de vestlige landes kommercielle satellitter kan blive legitime mål for Rusland, hvis de anvendes i forbindelse med krigen i Ukraine.

Det fortæller en højtplaceret person i det russiske udenrigsministerium til FN. Det er altså en trussel om at skyde satellitterne ned.

Konstantin Vorontsov er næstkommanderende i det russiske ministeriums afdeling for ikkespredning af atomvåben og våbenkontrol. Han siger til FN’s nedrustningskomité, at USA og dets allierede forsøger at bruge rummet til at øge den vestlige dominans.

I en tale, som han læser højt fra et papir, siger han, at brugen af vestlige satellitter til fordel for Ukraines krigsindsats er “en ekstrem farlig trend”.

– Halvcivil infrastruktur kan blive et legitimt mål ved gengældelsesangreb, siger han.

Vorontsov kalder oplysninger fra satellitter til Ukraine for “provokerende”.

– Vi taler om involvering af dele af den civile ruminfrastruktur, herunder den kommercielle, fra USA og dets allierede i væbnede konflikter, påpeger han.

Russerne blev i 1957 de første til at opsende en satellit, Sputnik 1. Og det daværende Sovjetunionen sendte i 1961 den første mand i rummet.

Landet har siden haft stor ekspertise i rummet. Det nedskød i 2021 en af sine egne satellitter med et missil.

Allerede i 2018 meddelte Rusland, at de udviklede et nyt våben, der ville deaktivere kommunikationssatellitter.

Ifølge det russiske nyhedsbureau Interfaks på det tidspunkt, ville det nye våben, “Tirada-2S”, deaktivere kommunikationssatellitter der er med tv-udsendelser, telefonkommunikation og GPS-navigationsfaciliteter i den ønskede region og land. Det vil være i stand til at neutralisere enhver kommunikationssatellit, der truer Ruslands sikkerhed med et stærkt signal.

LÆS:  Den tyske udenrigsminister kommer til København

Under krigen i Ukraine har for eksempel et privat amerikansk selskab, Maxar Technologies, frigivet mange billeder. De viser, hvordan krigen forløber på landjorden.

Men Vorontsov nævner ikke specifikt navne på satellitselskaber.

Tesla-udvikleren Elon Musk oplyste tidligere på måneden, at hans netværk af satellitter, Starlink, vil fortætte med at levere internet til Ukraine.

En nedskydning af en eller flere vestlige satellitter vil med stor sandsynlighed blive opfattet som en krigshandling.

/ritzau/Reuters/Danturk.com

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *