Danmark er igen blevet verdensmester i skattetryk

Danmark ligger endnu engang øverst på listen over OECD-lande med det højeste skattetryk.
Fotograf_Anders Hviid, Folketinget

Uanset, hvordan det måtte gå det danske fodboldlandshold ved det igangværende VM i fodbold, så er der i hvert fald én disciplin, hvor kun meget få lande i verden kan matche os.

Den økonomiske organisation OECD har netop offentliggjort en liste, hvor de 38 medlemslande er rangeret efter, hvor stort skattetrykket var i 2021.

Og sætter man de samlede skatter og afgifter i forhold til Danmarks bruttonationalprodukt, når man op på 46,9 procent. Det sikrer os en solid førsteplads på listen.

Der har vi – med to undtagelser i 2017 og 2018 – ligger siden 2002.

Og det er ikke så underligt, hvis man spørger Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom og vicedirektør i den liberale tænketank Cepos.

Det er nemlig dyrt at drive et velfærdssamfund som det danske.

– Når det gælder skat på arbejde, ligger vi nogenlunde i sammenligningen med de øvrige lande, men vores afgifter – og særligt forbrugsafgifter – er blandt de højeste.

– Der er ikke mange lande, hvor man betaler 25 procent i moms, og hvor der ikke er undtagelser som eksempelvis lavere moms på fødevarer og lignende, siger han.

Mads Lundby Hansen mener dog, at det med politisk vilje er muligt at overlade den kedelige førsteplads til andre.

Der er økonomisk råderum til skattelettelser, og listen med gode forslag fra Cepos-økonomen er lang.

– Jeg synes, at man skal kigge på skatten på arbejde. Den kan komme endnu længere ned, ved at man letter topskatten, men man bør også kigge på beskæftigelsesfradraget, som kommer alle lønmodtagere til gode, siger han.

LÆS:  Kornforsendelsen fra Ukraine er begyndt

– Og registreringsafgiften er en af de mest væksthæmmende skatter, vi har. Her kunne jeg godt tænke mig svenske tilstande, hvor afgiften helt falder bort, siger Mads Lundby Hansen.

Også når det gælder kapitalbeskatning og selskabsskat er den højere i Danmark end i Sverige, der ligger nummer seks på OECD-listen med et skattetryk på 42,6 procent.

Nærmeste bejler til Danmark er Frankrig med 45,1 procent efterfulgt af Østrig med 43,5 procent.

I 2020 var skattetrykket i Danmark 47,1 procent, og dermed er det altså faldet 0,2 procentpoint.

Faldet kan dog tilskrives det forhold, at der i 2021 blev foretaget mindre udbetalinger af ekstraordinære feriepenge end i 2020.

Ser man bort fra dem, ville skattetrykket være steget. Og trækker man dem helt ud af regnskabet, ville Danmark stadig sidde solidt på listens førsteplads.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *