Tyrkiets udenrigsminister: Sverige og Finland skal gøre mere for at få Nato-medlemskab

Tyrkiets udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu fastslår, at processen skrider positivt frem, men det er fortsat ikke nok til NATO-medlemskab.
Foto: AA

Med hensyn til de skridt, der er taget inden for rammerne af den trilaterale aftale med Tyrkiet om Sverige og Finlands NATO-medlemskab udtalte den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavusoglu, at processen skrider positivt frem, men Sverige og Finland skal gøre mere for at få Nato-medlemskab.

– De to lande gør fremskridt. Det anerkender vi. Men der er stadig skridt, der skal tages. Det er fortsat ikke nok til NATO-medlemskab, fastslår Udenrigsminister Cavusoglu, ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anatolien.

Han sagde at det er endnu ingen konkret udvikling i nogle spørgsmål, især om udlevering og indefrysning af terroristers midler, skriver nyhedsbureauet, Anatolien.

– Vores folk og vores parlament skal overbevises om de skridt, der er taget, sagde han på et pressemøde på NATO-landenes udenrigsministermøde i Bukarest i Rumænien.

Med hensyn til de to landes opfyldelse af betingelserne sagde Cavusoglu, at problemerne med Finland er ikke så store.

– Vi har hovedsageligt problemer i Sverige, men de to lande og NATO siger behandler os ens. Faktisk er Sverige, der skal tage flere skridt, sagde han og han henviste landets behandling af PKK.

Tyrkiet mener, at PKK er på både EU’s, USA’s og Tyrkiets terrorliste. Men Sverige er for lempeligt over for PKK-tilknyttede kurdere, der har fået asyl i Sverige.

På Nato-topmødet i juni fik Sverige og Finland dog i første omgang Tyrkiet til at opgive landets veto mod en Nato-optagelse.

Ifølge aftalen mellem de tre lande skal Finland og Sverige til gengæld sætte hårdere ind over for PKK-tilknyttede kurdere og personer, som Tyrkiet betegner som “terrorister”. Tyrkiet har også krævet, at Sverige udleverer et antal personer.

LÆS:  "Anatolian Leopard" er biograferne i Danmark.

For at Sverige og Finland kan tage det sidste skridt ind i Nato-kredsen, skal alle 30 medlemslandes parlamenter stemme ja til optagelsen. Det har 28 af de 30 Nato-lande gjort. Kun Tyrkiet og Ungarn har endnu ikke stemt.

For Ungarns vedkommende vil det ske til februar, når parlamentet samles igen efter julepausen. Ifølge den finske udenrigsminister, Pekka Haavisto, lagde Ungarn på Nato-mødet op til, at det bliver et ja.

– Det var en positiv besked. Det blev understreget, at Finland og Sverige er i samme båd, og at Ungarn ikke har nogen forbehold, siger Haavisto ifølge Reuters.

Tyrkiets præsident har tidligere ladet forstå, at han ikke ser problemer i forhold til Finlands medlemskab. Men det er forsat et åbent spørgsmål, hvornår Tyrkiet vil træffe en afgørelse om Sverige. Tyrkiet har ikke sat dato på afstemningen i det tyrkiske parlament.

Den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, vælger dog at se positivt på situationen.

– Vi havde et godt bilateralt møde tirsdag mellem Sverige, Finland og Tyrkiet. Min oplevelse er, at der sker fremskridt. Vi bevæger os fremad, siger Tobias Billström ifølge Reuters.

Kilder: Danturk.com/ritzau/Reuters

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *