Svensk statsminister: Vi kan ikke opfylde alle Tyrkiets krav

Sveriges statsminister Ulf Kristersson mener, at Sverige ikke vil være i stand til at opfylde alle Tyrkiets krav om NATO-medlemskab.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson – Foto: AA

Danturk.com

STOCKHOLM – Sveriges statsminister Ulf Kristersson sagde, at Tyrkiet stiller krav, som Sverige ikke kan gå med til.

Kristersson påpegede, at Sveriges NATO-medlemskab er i Tyrkiets hænder.

– Tyrkiet bekræfter, hvad vi har gjort inden for rammerne af trepartsmemorandummet, men de siger også at det vil noget, vi ikke kan og ikke ønsker at give dem. Vi kan ikke opfylde alle Tyrkiets krav. Nu ligger beslutningen hos Tyrkiet, sagde Kristersson ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

Kristersson understregede, at Sverige på alle punkter har gjort det, hvad landet kan, for at få sin ansøgning om Nato-medlemskab godkendt. Blandt andet arbejder regeringen på at skærpe landets terrorlove.

Kristersson sagde også, at Tyrkiet ikke ved, hvornår det skal stemme om Sveriges optagelse i NATO i parlamentet.

Den tyrkiske regering har stillet en række krav for at godkende både Sveriges og Finlands indtræden i Nato.

På Nato-topmødet i Madrid i juni 2022 fik Sverige og Finland dog i første omgang Tyrkiet til at opgive landets veto mod en Nato-optagelse.

Ifølge aftalen mellem de tre lande skal Finland og Sverige til gengæld sætte hårdere ind over for PKK-tilknyttede kurdere og personer, som Tyrkiet betegner som “terrorister”. Tyrkiet har også krævet, at Sverige udleverer et antal personer.

Tyrkiet mener, at PKK er på både EU’s, USA’s og Tyrkiets terrorliste. Men Sverige er for lempeligt over for PKK-tilknyttede kurdere, der har fået asyl i Sverige.

Stoltenberg: Sverige og Finland overholder trepartsaftalen
NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg – Foto: AA

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg sagde, at Sverige og Finland overholder det trepartsmemorandum, de har underskrevet med Tyrkiet på NATO-topmødet i Madrid i juni 2022 med det formål at øge kampen mod terrorisme og styrke samarbejdet.

LÆS:  FCK trækker Trabzonspor i Champions League-kvalifikationen

Stoltenberg mener, at han føler sig overbevist om, at Tyrkiet vil godkende de to nye medlemslande.

– Jeg er glad for at se, at aftalen respekteres, sagde han og tilføjede at han tror på, at Sverige og Finland snart vil tilslutte sig forsvarsalliancen.

– Men jeg vil ikke spekulere i, præcis hvornår Tyrkiet gør det, sagde Nato-chefen.

Stoltenberg bemærkede også, at nogle NATO-allierede efter deres ansøgning til NATO gav sikkerhedsgarantier til de to lande, NATO øgede sin tilstedeværelse i regionen, og Sverige og Finland er nu involveret i NATO-møder og integreret militært samarbejde.

– Det er utænkeligt, at NATO ikke vil handle, hvis Sveriges og Finlands sikkerhed er truet, sagde Stoltenberg ifølge Anadolu Ajansi.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *