Merve Dizdar vandt den bedste kvindelige skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes

På den 76. filmfestival i Cannes gik skuespillerprisen til det tyrkiske skuespillerinde Merve Dizdar, der spiller en central birolle i Nuri Bilge Ceylans ‘About Dry Grass’.

Foto: AA

Af Cevdet KOCAMAN
cevdet@danturk.com

På den 76. filmfestival i Cannes fik den tyrkiske skuespillerinde Merve Dizdar pris for den bedste kvindelige skuespiller for hendes præstation i filmen ” About Dry Grass” instrueret af Nuri Bilge Ceylan.

I sin pristale understregede Merve Dizdar karakteren, Nuray, i filmen.

Merve Dizdar sagde, at hun ikke behøvede at arbejde hårdt for at lære karakteren at kende.

– At være kvinde i regionen, hvor jeg bor, kræver at kende Nuray og Nurays følelser udenad siden den dag, jeg blev født,  sagde Dizdar i sin tale.

Dizdars pristale er som følger:

“Karakteren Nuray, som jeg portrætterede i filmen, er en kvinde, der kæmper for det, hun tror på, og for sin eksistens og er blevet tvunget til at betale en pris for det.

“Jeg ville gerne have arbejdet længe og hårdt for at lære hende at kende og forstå hende, men desværre kræver det at være kvinde i den region, hvor jeg bor, at kende følelserne hos Nuray og Nurays udenad siden den dag, jeg blev født.

“Vi har uddelt denne pris for at styrke kampen for Nuray og kvinder som hende; Jeg præsenterer det for alle mine søstre, der ikke bøjer sig for dem, der anses for værdige til det og handler, som risikerer alt for dette formål og ikke opgiver håbet uanset hvad, og for alle de kæmpende sjæle, der venter på at leve de gode dage, de fortjener i Tyrkiet”.

“About Dry Grass” handler om Samet (Deniz Celiloğlu), en ung kunstlærer, der afslutter sin obligatoriske tjeneste i en fjerntliggende landsby i Tyrkiet og mister håbet i livet, indtil han møder den anden lærer, Nuray (Merve Dizdar).

LÆS:  Tyrkisk køkken introduceret i Sverige

Nuri Bilge Ceylan sagde, at han ønskede, at filmen skulle afspejle det gradvise fald i personlige overbevisninger hos embedsmænd og lærere, der blev sendt til fjerntliggende områder i en tidlig alder.

Hvem er Merve Dizdar?

Merve Dizdar blev født den 25. juni 1986 i Izmir i den vestlige del af Tyrkiet.

Dizdar dimitterede fra Çanakkale Onsekiz Mart University, Det fine kunstfakultet, Institut for Skuespil og afsluttede sin kandidatgrad i avanceret skuespilprogram ved Kadir Has University.

Dizdar startede sin teaterkarriere med Semaver Kumpanya og fortsatte på Craft Theatre. Hun optrådte en række film og tv-serier.

Dizdar, der stadig spiller hovedrollen i serien “Ömer”. Hun var også vært for forskellige børneprogrammerne på TRT ÇOCUK.

Vindere af den 76. filmfestival i Cannes

  • Guldpalmen: Anatomie d’Une Chute (instruktør: Justine Triet)
  • Juryens hovedpris: The Zone of Interest / (Instruktør: Jonathan Glazer)
  • Bedste instruktør: Trần Anh Hùng / The Pot-au-Feu (La Passion de Dodin Bouffant)
  • Juryens pris: Fallen Leaves (instruktør: Aki Kaurismäki)
  • Bedste manuskript: Sakomoto / Monster (instruktør: Kore-Eda Hirokazu)
  • Bedste skuespillerinde: Merve Dizdar (On Dry Herbs/Instruktør: Nuri Bilge Ceylan)
  • Bedste mandlige hovedrolle: Koji Yakusho (Perfect Days / Instruktør: Wim Wenders)
  • Bedste første indslag (Camere D’or): Inside the Yellow Cocoon Shell (Instruktør: Thien An Pham)

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Kunstmaler og jurist Cevdet Kocaman er født i Edirne i Tyrkiet i 1951. Cevdet Kocaman blev uddannet som jurist fra Istanbul juridiske fakultet i 1972 og arbejdede som advokat i Edirne indtil 1975, hvor han blev optaget på «the Advanced Art Department at the Istanbul Academy of Fine Arts» . I Danmark studerede Cevdet Kocaman på Den danske design skole (Skolen for brugskunst) mellem 1986 og 1990. Cevdet Kocaman har arbejdet som rådgiver i det Tyrkiske Kulturministerium og som Kulturattache ved den Tyrkiske Ambassade i København.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *