Erdogan vinder præsidentvalget i Tyrkiet

Recep Tayyip Erdogan forbliver præsident for Tyrkiet, efter det netop er blevet officielt, at han har fået lidt over 52 procent af stemmerne

Foto: AA

Af Danturk.com

Erdogan genindtager den tyrkiske præsidentpost i yderligere fem år. Tyrkiets øverste valgmyndighed, YSK, oplyste søndag aften, at Erdogan har vundet præsidentvalget.

Præsidentkandidat Recep Tayyip Erdogan blev genvalgt som præsident med 52,16 procent af stemmerne i anden valgrunde, som blev afholdt for første gang i Tyrkiet.

– Med over 99 procent af stemmerne talt op. Recep Tayyip Erdoğan fik 52,16 procent og Kemal Kılıçdaroğlu fik 47,84 procent. Præsident Recep Tayyip Erdoğan ifølge uofficielle resultater blev genvalgt som præsident.

Det sagde Ahmet Yener, som er formand for Tyrkiets øverste valgmyndighed, YSK, på et pressemøde søndag nat.

Erdogan har et forspring på over to millioner stemmer, så ifølge Yener kan de manglende stemmer ikke ændre på, at Erdogan er genvalgt til yderligere fem år på præsidentposten.

Oppositionenskandidat, Kemal Kilicdaroglu. -Foto: AA

Kilicdaroglu har ikke direkte erkendt sit nederlag eller lykønsket Erdogan. I stedet har han opfordret sine vælgere til at fortsætte kampen for demokrati.

Og han har kritiseret, at valget ifølge ham har været det mest uretfærdige, Tyrkiet har oplevet i årevis.

Lederen af et andet oppositionsparti, det nationalistiske IYI, Meral Aksener, lykønsker Erdogan med sejren. Men hun tilføjer i samme åndedrag, at hun håber, at han vil fungere som præsident for alle tyrkere.

I Istanbul, Ankara, Antalya og en lang række andre tyrkiske byer er titusindvis af Erdogans tilhængere på gaden for at fejre valgsejren.

Erdogan i sejrstale: Jeg håber at kunne leve op til tilliden

Foto: AA

Præsident Erdogan holdt sin sejrtale fra præsidents Palace, Külliye, i Ankara, hvor tusindvis af jublende tilhængere var samlet. Han slår fast, at det tyrkiske demokrati er vinderen af søndagens valg.

LÆS:  Sveriges statsminister fordømte henrettelsen af Tyrkiets præsident-dukke

– Vi skal stå sammen i enhed og solidaritet. Dette valgs vindere er alle Tyrkiets 85 millioner indbyggere. Vinderen er Tyrkiet, vinderen er vores demokrati. Jeg takker Gud for, at han har skænket mig følgesvende som jer. Om Gud vil, fortsætter vi med at opbygge og genopbygge det tyrkiske århundrede sammen. Jeg håber, at jeg vil kunne leve op til jeres tillid, sagde Erdogan.

Flere verdensledere lykønsker den tyrkiske præsident Erdogan med valgsejr

Flere verdensledere lykønsker den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, med søndagens valgsejr, som har sikret ham yderligere fem år på posten.

Blandt dem er den amerikanske præsident, Joe Biden.

– Jeg glæder mig til at fortsætte med at samarbejde som Nato-allierede om bilaterale spørgsmål og fælles globale udfordringer, skriver han på det sociale medie Twitter.

Også statsminister Mette Frederiksen (S) lykønsker Erdogan med valget, som han vandt med lidt over 52 procent af stemmerne foran oppositionens kandidat, Kemal Kilicdaroglu.

– Jeg ser frem til at fortsætte det stærke og konstruktive samarbejde mellem vores to lande, heriblandt som Nato-allierede, skriver den danske statsminister på Twitter.

Den britiske premierminister, Rishi Sunak, har sent søndag aften personligt talt med Erdogan og lykønsket ham med sejren.

Det fortæller han i en erklæring offentliggjort af kontoret i Downing Street, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I samtalen lagde Sunak vægt på det stærke forhold mellem Storbritannien og Tyrkiet som økonomiske partnere og nære Nato-allierede.

På Twitter lykønsker Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, Erdogan med søndagens sejr ved anden og afgørende valgrunde.

– Vores fælles sikkerhed er en fremtidig prioritet, skriver han.

Imens siger Jonas Gahr Støre, der er statsminister i Norge, til det norske nyhedsbureau NTB, at han forventer, at Tyrkiet vil godkende Sveriges medlemskab i Nato.

LÆS:  Det sydlige Tyrkiets forførende område: ‘KAS’

– Jeg vil gerne lykønske præsident Erdogan med at blive genvalgt som præsident i Tyrkiet. Tyrkiet er en vigtig allieret i Nato og spiller en nøglerolle i en række sager med betydning for Norge, Europa og verden, siger Støre til NTB.

– Norges forhold til Tyrkiet er godt, og vi forventer, at Tyrkiet vil ratificere Sveriges ansøgning om medlemskab i Nato.

Allerede tidligt på aftenen begyndte lykønskningerne at strømme ind til Erdogan.

– Din sejr er et naturligt resultat af dit uselviske arbejde som Tyrkiets leder, lyder det blandt andet fra Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, er blandt de mange statsledere, der har været ude at lykønske Erdogan med sejren.Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, udsendte sit budskab på ukrainsk og tyrkisk.

– Vi håber at kunne udvikle vores strategiske partnerskab til gavn for vores lande samt styrke samarbejdet om sikkerhed og stabilitet i Europa, skriver han i et tweet.

Ungarns premierminister, Viktor Orban, og den franske præsident, Emmanuel Macron, lykønsket Erdogan med at have fået yderligere fem år i embedet.

– Min bror Recep Tayyip Erdogan, jeg lykønsker dig med din sejr og ønsker dig succes i din nye periode,” sagde emiren af Qatar og ønskede “yderligere udvikling af de to landes stærke relationer”.

Israels præsident Isaac Herzog lykønskede præsident Recep Tayyip Erdogan med hans valgsucces.

Venezuelas præsident Nicolas Maduros budskab blev delt via udenrigsminister Yvan Gil på Twitter. I sit budskab lykønskede Maduro det tyrkiske folk for deres venlighed og deltagelse på valgdagen.

Armeniens premierminister Nikol Pashinyan lykønskede også Erdogan og sagde: “Jeg ser frem til at arbejde sammen for normalisering af forholdet mellem de to lande.”

LÆS:  Danskerne går til stemmeurnerne i morgen

Kilder: Nyhedsbrueau, Anadolu, Ritzau, BBC Türkce og de tyrkiske medier

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *