De brændte Koran uden for Stockholms største moské

Onsdag brændte en mand muslimernes hellige bog, Koranen, uden for Stockholms største moské. Tyrkiet har fordømt på den kraftigste koranafbrænding, og den kan komplicere Sveriges forsøg på at blive Nato-medlem.

Foto: AA

Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

En irakisk mand, Salwan Momika, brændte onsdag muslimernes hellige bog, Koranen, uden for Stockholms største moské.

Afbrændingen sker foran Stockholms moské i bydelen Södermalm i den centrale del af byen. Da Momika ankom foran Moskéen i Medbargareplatsen under omfattende politibeskyttelse, kastede han den hellige Koran på jorden, trådte på den, kom med fornærmende bemærkninger mod islam og satte ild til den, på trods af reaktionen fra folk omkring.

Manden bliver nu efterforsket for hetz mod en folkegruppe, fordi afbrændingen foregik foran en moské.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

Koranafbrændingen var den første i Sverige, siden dansk-svenske Rasmus Paludan fra det indvandringskritiske parti Stram Kurs i januar brændte en koran af foran den tyrkiske ambassade i Stockholm.

Siden er flere anmodninger om at brænde koraner af blevet afvist af sikkerhedsmæssige årsager. Men onsdag var en altså tilladt af politiet.

Politiet har været massivt til stede for at undgå uroligheder, der fandt sted på den første dag af Eid al-Adha.

Ifølge Anadolu Ajansi er direktør ved moskéen Mahmoud Khalif skuffet over, at der er blevet givet grønt lys til onsdagens aktion foran moskéen.

– Jeg tror ikke, at der kommer til at ske noget voldsomt, men folk er sårede, siger han.

Mikail Yuksel, leder af det svenske parti, Forskellige farver (Nyans), fordømte også koranafbrænding.

– Mens den svenske regering arbejder på et forbud mod tørklæder i skolerne, har afbrændingen af den hellige Koran på Eid al-Adha dybt såret muslimer. Det muslimske samfund i Sverige forventer støtte fra Tyrkiet til at forhindre afbrænding af den hellige Koran og bekæmpe islamofobi, udtalte Yuksel til det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

LÆS:  Terrorangreb i Sydøsttyrkiet: Ni personer, herunder otte politibetjente sårede

Højesteret ophæver politiets forbud mod afbrænding af koraner

Salwan Momika søgte tilladelse til at holde en koranafbrænding i februar foran den irakiske ambassade i Stockholm, men han fik nej til en afbrænding i februar.

Og Chris Makoundout, der er af afrikansk afstamning, søgte også tilladelse for at brænde den hellige Koran foran den tyrkiske ambassade i Stockholm. Politiet tillod ikke disse provokationer af sikkerhedsmæssige årsager.

Momika og Makoundout havde taget politiets beslutning i retten.

Tidligere i år slog først forvaltningsretten og siden kammerretten i Stockholm fast, at det var en fejl af politiet at nægte tilladelse til koranafbrændinger.

Sveriges forvaltningsretten omstødte politiets afgørelse den 4. april med den begrundelse, at “sikkerhedsrisikoen” ikke var nok til at begrænse retten til at demonstrere. Stockholms politi appellerede derefter afgørelsen til højesteret.

Højesteret stadfæstede forvaltningsdomstolens afgørelse og ophævede politiets “forbud mod at brænde den hellige Koran” den 12. juni.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, har sagt, at Tyrkiet ikke vil give grønt lys til et svensk Nato-medlemskab, så længe koranafbrændinger tillades i Sverige.

Den svenske statsminister, Ulf Kristersson fra Moderaterna, vil onsdag ikke spekulere i, om koranafbrændingen får konsekvenser for Sveriges ambition om at komme med i Nato.

– Det er lovligt, men ikke passende, siger han om koranafbrændingen.

Tyrkiets udenrigsminister: At vende det blinde øje til sådanne afskyelige handlinger er at være medskyldig i forbrydelsen

Reaktioner på afbrændingen af den hellige Koran fra mange islamiske lande og især Tyrkiet, steg som en lavine.

Det vakte stor vrede i Tyrkiet, da Rasmus Paludan i januar fik lov at brænde Koranen af.

Onsdag er der igen kritik fra Tyrkiets udenrigsminister, Hakan Fidan. Han “fordømmer” afbrændingen og kalder den “afskyelig”.

Samtidig påpeger han, at det sker under den muslimske højtid eid-al-adha.

LÆS:  Uligheden er højere end nogensinde målt før

– Det er uacceptabelt at tillade disse anti-islamiske handlinger under påskud af ytringsfrihed.

– At vende det blinde øje til sådanne grusomme handlinger er at være medskyldig i forbrydelsen, skriver Hakan Fidan på det sociale medie Twitter

Tyrkiets parlaments formand Numan Kurtulmus: Det er ikke acceptabelt

Parlamentsformand Numan Kurtulmus reagerede kraftigt på afbrændingen af Koranen foran en moské i Stockholm.

Kurtulmus sagde, at både overvågningen af politiet er sikret, og højesterets afgørelse har banet vejen for dette afskyelige, grimme, umenneskelige og foragtelige angreb på den første dag i Eid al-Adha.

Det skriver nyhedsbureauet Anadolu Ajansi.

– Hvordan kan det være, at de, der taler om respekt for tro, som taler om en fredelig levevis af forskellige idéer og Europas demokratiske værdier, ser angrebet på 2 milliarder menneskers hellige værdier som legitimt? Der er ingen forklaring på dette. Derudover argumenterede de for, at dette var “en del af ytringsfriheden. Det er ikke acceptabelt, sagde Kurtulmus, formanden for Tyrkiets store nationalforsamling.

I den forbindelse opfordrer han alle civile kredse til at hæve stemmen i spørgsmålet om menneskerettigheder og religionsfrihed i Europa.

Fordømmelse fra Tyrkiets vicepræsident Cevdet Yılmaz

Vicepræsident Cevdet Yılmaz reagerede på afbrændingen af den hellige Koran i Sverige.

– Jeg fordømmer den foragtelige handling, der blev begået mod vores hellige bog, Koran, på Eids første dag i Sverige. At forsvare hadforbrydelser under dække af ytringsfrihed er også et slag mod ytringsfriheden. Koranen mister ikke noget af sin værdi på grund af disse afskyelige handlinger. De, der vil tabe, er dem, der laver disse provokationer, og dem, der forbliver tilskuere, skrev Yilmaz på Twitter.

Præsidentens kommunikationschef Altun: Vi er dødtrætte af at tillade anti-islamisme

Fahrettin Altun, kommunikationschef i præsidentskabet, reagerede også på afbrændingen af Koran i Sverige.

LÆS:  De tyrkiske vælgere skal idag i stemmeboksen igen

– Vi er dødtrætte af, at islamofobi tillades i de europæiske myndigheder, især i Sverige. De, der ønsker at blive vores allierede i NATO, må ikke tolerere eller tillade antiislamiske og fremmedfjendske terroristers destruktive adfærd. Dette er endnu en provokerende terrorhandling rettet mod vores religion på denne velsignede dag.

Altun sagde, at de svenske myndigheder skal handle hurtigt og tage klar afstand fra alle former for terrorisme, og de skal ikke gemme sig bag påskud af ytringsfrihed, skrev han på Twitter ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

– Selvom vores håb i denne henseende er formindsket, forventer vi, at de europæiske myndigheder handler med sund fornuft med hensyn til truslen fra anti-islamisme, skrev han på det sociale medie Twitter.

Leder af religiøse anliggender: Jeg opfordrer jer til at holde op med at beskytte denne syge mentalitet

Leder af religiøse anliggender Ali Erbas fordømte tilladelsen af aktionen mod den hellige Koran i Sverige.

– Jeg fordømmer på det kraftigste tillladelsen af den foragtelige handling begået i Sverige mod den velsignede Eid al-Adha mod vores store bog, den hellige Koran. Vi opfordrer Sverige og vestlige lande til at holde op med at beskytte denne syge mentalitet, som er fjendtlig over for muslimer, skrev Erbas i en erklæring på det sociale medie Twitter.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *