Stoltenberg: Tyrkiet er klar til at godkende Sveriges NATO-ansøgning

NATO’s generalsekretær Stoltenberg meddelte, at præsident Recep Tayyip Erdogan støtter Sveriges optagelse i Nato.

Det er “en historisk dag”, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter mødet mellem den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, og den svenske statsminister, Ulf Kristersson.  -Foto: AA

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

NATO’s Generalsekretær Jens Stoltenberg meddelte, at Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har givet sin støtte til Sveriges optagelse i Nato.

Stoltenberg kom med meddelelsen efter et trilateralt møde med Tyrkiets præsident Erdogan og Sveriges statsminister, Ulf Kristersson. Han sagde på pressemøde i Vilnius, at Tyrkiet er klar til at godkende Sveriges NATO-ansøgning.

– Det er en historisk dag, for vi har en klar meddelelse fra Tyrkiet om, at de vil sikre ratificering i det tyrkiske parlament, og vi har et løfte fra Sverige om at styrke indsatsen mod terror, siger Jens Stoltenberg og understreger, at Sveriges kamp mod terrorisme vil fortsætte efter tiltrædelsen.

Tyrkiet har endeligt sagt ja til at ratificere det svenske medlemskab af Nato. Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter et møde mandag mellem ham og de to lande. Der er dog fortsat ikke sat en dato for, hvornår det tyrkiske parlament vil gennemføre afstemningen. Dermed må Sverige vente lidt endnu, før man er fuldgyldigt medlem af Nato. -Foto: AA

Terrorbekæmpelse skal etableres i NATO

– Sverige vil samarbejde med Tyrkiet om terrorisme, sagde Stoltenberg og tilføjede, at Tyrkiet og Sverige er blevet enige om oprettelsen af en bilateral sikkerhedsmekanisme.  Men der er imidlertid ikke givet nogen meddelelse om, hvem der skal stå i spidsen for denne mekanisme.

NATO vil også øge sit arbejde på dette område betydeligt. Som del af aftalen med Tyrkiet og Sverige vil Nato desuden udpege en ny anti-terrorkoordinator.

Tyrkiets kritik af Sverige har især gået på, at Sverige efter Tyrkiets opfattelse ikke gør nok for at bekæmpe terror. Men det blev meddelt, at Sverige på trilateralt møde gentog, at de ikke vil støtte kurdiske terrororganisationer og Fethullah Terror-organisation, FETÖ.

Ifølge Stoltenberg blev desuden bemærket, at Sverige har som del af aftalen med Tyrkiet samtidig lovet “aktivt” at støtte Tyrkiets tiltrædelsesproces til EU, herunder opdatering af toldunionen og visumfrihed.

LÆS:  Tyrkiets udenrigsminister: Sverige og Finland skal gøre mere for at få Nato-medlemskab

Sveriges statsminister, Ulf Kristersson, er meget tilfreds efter, Tyrkiet har meddelt, at landet er klar til at godkende svensk Nato-medlemskab.

– Det er en god dag for Sverige, vi tager et meget stort skridt i retning af Nato-medlemskab, siger Ulf Kristersson mandag aften.

Jens Stoltenberg siger, at Tyrkiet vil sikre ratificering i landets parlament. Men præcis hvornår det vil ske, vil han ikke sætte tid på.

– Jeg har selv været parlamentsmedlem, så jeg ved, at parlamenterne har deres egne tidsplaner, de arbejder efter. Den tyrkiske præsident siger, at han vil arbejde for at få gennemført ratificeringen hurtigst muligt. Men det er i sidste ende op til Parlamentet, hvornår det sker, siger Jens Stoltenberg.

Sverige mangler også at få ratificeringen igennem Ungarns parlament. Det ventes at ske, efter aftalen med Tyrkiet er faldet på plads, siger Stoltenberg.

– Ungarn har meddelt, at de ikke vil være det sidste land, der ratificerer Sverige. Og nu har Tyrkiet gjort det klart, at de vil ratificere. Så jeg tror, at det problem vil blive løst, siger Jens Stoltenberg.

NATO’s Generalsekretær Jens Stoltenberg har arrangeret et trilateralt møde med Tyrkiets præsident Erdogan og Sveriges statsminister, Ulf Kristersson i Vilnius mandag aften før Nato-mødet. -Foto: AA

Biden glæder sig over aftale

USAs præsident Joe Biden meddelte, at han glæder sig over Tyrkiets beslutning om at godkende Sveriges Nato-medlemskab.

Biden sagde også, at han er klar til at samarbejde med præsident Erdogan og Tyrkiet om at opretholde forsvar og afskrækkelse i det euro- atlantiske område. Han tilføjede, at han ser frem til Sveriges medlemskab af NATO.

Den tyske udenrigsminister Annalena Baerbock kalder beslutningen “godt nyt for NATO-topmødet”.

Det skriver det tyrkiske nyhedsburaeu Anadolu Ajansi.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi, BBC Turkish,  /ritzau/

LÆS:  FCK investerer og vil i Champions League hvert andet år

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Cengiz Kahraman startede sit journalistiske virke i 1992 i det tyrkiske dagblad Milliyet og har været korrespondent for en række tyrkiske dagblade i Istanbul og i Frankfurt indtil slutningen i halvfemserne. Han har arbejdet i DR International som nyhedsoplæser på tyrkisk og arbejdede som freelance reporter i kort tid hos BBC World Turkish Service i København. Cengiz Kahraman der begyndte at arbejde i Politiken i 2002 og har været redaktør for den ugentlige nyhedsavis Haber, der blev udgivet på tyrkisk og dansk i Politiken. Siden slutningen af 2004 har stået for udgivelsen af Haber, som udkom hver måned og gratis distribueret landsdækkende, derefter som en netavis.. I 2008 ståede bag Cengiz Kahraman udgivelsen af den danskarabiske avis Alkhabar med støtte fra Integrationsministeriet og Dagbladsnævnet og Gazette (dansksproget månedsblad og internetavisen, gazette.dk). Cengiz Kahraman har læst Film og Medievidenskab ved Københavns Universitet i BH. Han har også distribueret tyrkisk film i mange år i Danmark og i 2007 og i 2012 arrangeret "Cinematurca – Tyrkiske Filmdage". I dag er han redaktør og indehaver af HCK Media, der udgiver internet aviser "Danturk.com og Haber.dk".

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *