Den svenske højesteret afviste udlevering af to FETÖ-medlemmer til Tyrkiet

Den svenske højesteret afviste Tyrkiets anmodning om udlevering af to eftersøgte tyrkisk statsborgere i FETÖ-efterforskningen.

©AA

Af Danturk.com

Den svenske højesteret afviste Tyrkiets anmodning om udlevering af to tyrkiske statsborgere til Tyrkiet.

Højesteret erklærede, at gerningen, de var anklaget for, ikke blev betragtet som strafbart i Sverige.

Det skriver domstolen i en pressemeddelelse.

Tyrkiet hævder, at de pågældende personer var medlemmer af FETÖ-organisationen som opfattes en  terrororganisation for regeringen i Tyrkiet.

De personer, hvis udlevering anmodes om, anklages af Ankara at have tilsluttet sig Gülen-bevægelsen ved at downloade og bruge en såkaldt bylock-mobilapplikation, som kun bruges af medlemmer af bevægelsen. Appen er en krypteret beskedtjeneste, der er forbudt i Tyrkiet.

Gülen-bevægelsen – et islamisk funderet netværk, der menes at stå bag kupforsøget den 15. Juli 2016. Tyrkiet anses bevægelsen som en terrororganisation og er gået over til at kalde den FETÖ, Fethullah Terror-organisation.

Højesteret mener ikke, at download af en mobilapplikation kan betragtes som en forbrydelse i henhold til terrorloven i Sverige, hedder det i udtalelsen.

En af forudsætningerne for udlevering er, at gerningen, der ligger til grund for anmodningen, er kriminel både i Tyrkiet og i Sverige.

Siden 1. juni er deltagelse i en terrororganisation strafbar i Sverige.

Højesteret finder dog ikke, at download af en mobilapplikation kan anses for at udgøre en sådan deltagelse, som er påkrævet for kriminalitet efter terrorloven. Derfor er kravet om dobbelt strafbarhed ikke opfyldt – og der er derfor hindringer for udlevering.

Anklagemyndigheden afviste anmodningen om udlevering i sin første afgørelse.

Ifølge domstolen har de to personer desuden flygtningestatus og risikerer at blive udsat for forfølgelse, hvis de skulle udleveres.

LÆS:  Forældre skal lære at være forældre

Det skriver svensk tv-kanal svt.se.

Beslutningen kan forårsage en ny krise på Ankara-Stockholm-linjen efter Sveriges NATO-medlemsproces.

Selvom den svenske regering har det sidste ord om udleveringsanmodninger i landet, er højesterets afgørelse altid effektiv, og regeringerne undgår at tage skridt mod retten.

Kilder: Sveriges TV, Svt.se, Euronews

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *