Mødet mellem præsident Erdogan og Putin er begyndt

Præsident Erdogans møde med den russiske præsident Putin i Sotji er begyndt. Hovedpunktet på dagsordenen for mødet er kornkorridoren.

Tyrkiets præsident Erdogan og den russiske præsident Putin mødes mandag i Sotji

Af Cengiz KAHRAMAN
cengiz@danturk.com

ANTALYA – Præsident Recep Tayyip Erdogan mødtes i dag med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i den russiske kystby Sotji.

Tyrkiets præsident Erdogan har varslet en ”meget vigtig” nyhed med hensyn til kornkorridoren, som er hovedpunktet på mødet.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu Ajansi.

– Det budskab, der skal gives til verden efter mødet, især et skridt i retning af underudviklede afrikanske lande, vil være meget vigtigt, sagde præsident Erdogan.

Ifølge Anadolu sagde præsident Erdogan, at han og præsident Vladimir Putin snart vil tage vigtige skridt både på gas og på andre områder.

Det vigtigste punkt på dagsordenen for mødet mellem Erdogan og Putin er aftalen om kornkorridoren i Sortehavet, som Rusland trak sig ud af den 17. juli.

På mødet, hvor den seneste udvikling i krigen mellem Rusland og Ukraine vil blive diskuteret, vil forholdet mellem de to lande, især energi, handel, økonomi og turisme, også blive diskuteret.

LÆS:  Putin og Erdogan skal diskutere krig og kornaftale

Putin og præsident Erdogan fremsatte erklæringer før mødet mellem delegationerne.

Præsident Erdogan nævnte, at centralbankcheferne vil også mødes.

– Jeg mener, at det er vigtigt at træde ind i den nationale valuta i bilaterale forbindelser, sagde Erdogan i forbindelse med mødet mellem centralbankcheferne.

Putin og Erdogan har holdt et kort pressemøde. Efterfølgende mødtes de to ledere privat, inden der igen vil blive holdt et pressemøde.

Erdogan har før deres private diskussioner varslet, at de vil komme med en “meget vigtig” meddelelse i forhold til kornaftalen.

Erdogan: Det budskab, der skal gives, vil være meget vigtigt

Erdogans udtalelser er som følger:

”Det har gjort mig glad, at De har fremsat denne invitation og min delegation. Udviklingen på Akkuyu-atomkraftværket fortsætter. Budskabet om kornaftalen vil være vigtigt. I øjeblikket er vores udenrigshandel mellem Tyrkiet og Rusland 62 milliarder dollars. Vi er meget glade for, at vi nærmer os målet på 100 milliarder.

Det budskab, der skal sendes til verden efter vores møde, især et skridt i retning af underudviklede afrikanske lande, vil være meget vigtigt.

De skridt, vi vil tage mod forsvarsindustrien, er vigtige. Vi har et meget vigtigt forhold til Rusland inden for naturgas i første grad med hensyn til energi, især naturgas, og vi tror, at vi vil fortsætte med at udvikle det.

Putin: Vi vil snart tage skridt vedrørende naturgas og andre spørgsmål

Den russiske leder erklærede derimod, at der vil blive taget vigtige skridt med Tyrkiet i den nærmeste fremtid både inden for gas og på andre områder.

Putins udtalelser er som følger:

Efter parlamentsvalget i Tyrkiet mødes vi for første gang ansigt til ansigt. Med Deres lederskab fortsætter udviklingen af vores forbindelser mellem Rusland og Tyrkiet. Vores handelsvolumen, der har nået niveauet på 62 milliarder dollars, udvikler sig positivt. Vi har gjort betydelige fremskridt.

Vi vil kvalificere vores drøftelser om etablering af et naturgasdistributionscenter i Tyrkiet. Vi vil tage vigtige skridt sammen med Tyrkiet i den nærmeste fremtid, både på gasområdet og på andre områder.

Vi vil drøfte krisen i Ukraine. De vil bringe kornaftalen på bane, vi er åbne for disse forhandlinger. Vi vil også tale om kornkorridoren.

Vi har også taget skridt vedrørende Syrien. Vores samarbejde har gavnet Tyrkiet.

Siden 17. juli har Rusland blokeret korneksporten fra Ukraine

Kornaftalen mellem Rusland og Ukraine blev indgået sidste sommer. Den blev forhandlet på plads med FN og Tyrkiet som mæglere.

Aftalen sikrede korneksport fra de to lande til globale markeder.

Den 17. juli i år udløb aftalen.

Siden da har Rusland blokeret korneksporten fra Ukraine. Rusland har også gennemført en række angreb mod ukrainsk infrastruktur i Sortehavet.

Erdogan har formået at holde sig på relativt god fod med både Vesten og Rusland i forbindelse med den russiske invasion af Ukraine.

Tyrkiet har holdt sig fra store sanktioner mod Rusland, men har til gengæld også doneret våben til Ukraine.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *