Iransk aktivist for menneskerettigheder tildeles Nobels fredspris

Narges Mohammad tildeles fredspris for at kæmpe mod undertrykkelse af kvinder og for frihed for alle.
Foto: AA

Nobels fredspris for 2023 tildeles den iranske journalist og menneskerettighedsaktivist Narges Mohammadi for hendes kamp for frihed i Iran.

Det meddeler den norske Nobelkomité.

Narges Mohammadi modtager prisen på et tidspunkt, hvor hun sidder fængslet i Iran.

Hun får prisen for som aktivist at have “kæmpet mod undertrykkelse af kvinder i Iran og for hendes kamp for at fremme menneskerettigheder og frihed for alle”. Under slagordene “kvinde, liv, frihed”.

Blandt andet i forbindelse med protester sidste år, da en 22-årig kvinde døde i moralpolitiets varetægt.

Narges Mohammadi har overraskende og trods fængslingen nået at reagere på, at hun modtager Nobels fredspris. Det gør hun i en kort erklæring, som gengives af avisen New York Times.

– Prisen gør mig mere beslutsom, mere ansvarlig og mere forhåbningsfuld, lader hun forstå på mediet X, det tidligere Twitter.

Hendes ældste søn, 16-årige Tariq, der lever sammen med faren i Paris, var i skole, da nyheden kom. Han havde gemt sin mobiltelefon under sit skolebord.

– Jeg kunne ikke råbe det højt i klassen, men jeg var så glad. Vi er hver dag bange for, hvad der skal ske min mor, siger han til avisen.

Narges Mohammadi er 51 år og er født i den iranske by Zanjian.

Hun har været aktiv i den iranske organisation Defenders of Human Rights, der blandt andet hjælper politiske fanger med at få bistand fra advokater.

Hun er også en af grundlæggerne af The Iranian National Peace Council. Det tæller forfattere, kunstnere, advokater og aktivister.

LÆS:  Russer får 90 dages fængsel for at flyve med drone i Norge

I 2022 blev hun idømt otte års fængsel og 74 piskeslag. Straffen er senere blevet udvidet.

Hun har flere gange tidligere været fængslet af præstestyret i Iran.

Den norske Nobelkomité udtrykker håb om, at Mohammadi snarest bliver løsladt.

Nobelkomitéens leder, Berit Reiss-Andersen, siger, at tildelingen af Nobelprisen “også er en anerkendelse af de hundredtusinder af mennesker, som har demonstreret mod det iranske regime”.

Etårsdagen for den unge kurdisk-iranske kvinde Mahsa Aminis døde er lige passeret. Under et besøg i Teheran blev hun taget med af det iranske moralpoliti, fordi hun angiveligt ikke tildækkede sit hår tilstrækkeligt.

Hun døde, mens hun var i moralpolitiets varetægt. Ifølge familien blev hun mishandlet til døde.

Umiddelbart efter nobelkomitéens afsløring fredag af årets modtager opfordrer FN Iran til øjeblikkeligt at løslade Narges Mohammadi. Det skriver AFP.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *