Ny polsk regering med tidligere EU-præsident taget i ed

Polens præsident Andrzej Duda har taget en ny regering med 25 ministre i ed. Ny statsminister er tidligere EU-præsident Donald Tusk.
Polens præsident Andrzej Duda tog tirsdag morgen den nye polske regering i ed. Regeringen ledes af tidligere EU-præsident Donald Tusk, og 25 ministre blev taget i ed. Foto: Jakub Szymczuk/KPRP.

Af Jens Mørch

WARSZAWA – Ved det polske parlamentsvalg for to måneder siden – den 15. oktober – sagde polakkerne klart nej til Lov og Retfærdigspartiet (PiS), koalitionen Forenet Højre og nej til den kontroversielle partiformand, Jaroslaw Kaczynski. Nej til den højre-nationalistiske regering, der har skabt konflikter – ikke mindst med EU, der holder milliarder af euro tilbage til Polen for brud på aftaler. 73 procent af polakkerne stemte, og det er den højeste stemmeprocent nogensinde ved et polsk valg.

Tre partier gået sammen

Allerede på valgaftenen stod det klart, at regeringen havde mistet sit flertal, også selv om man medregnede potentielle rabiate støttepartier med i ligningen. Et flertal bestående af tre partilister, pegede omgående på tidligere EU-præsident (2014-21) og tidligere polsk statsminister (2007-2014) Donald Tusk, som ny regeringschef. Men trods det klare flertal, har den polske præsident trukket udnævnelsen i langdrag, blandt andet ved at give en tidligere regeringsleder muligheden for at danne regering, selv om det flertal i parlamentet der skal godkende det, tydeligt ikke var til stede.

Valgt af lidt over hver tredje

Kaczynski kom til magten i 2015,  hvor også partiets præsidentkandidat Andrzej Duda blev valgt. PiS og Kaczynski fik godt nok kun 38 procent af stemmerne, men på grund af høje spærregrænser, stort stemmespild, og en valglov der favoriserer det vindeparti, fik partiet mere end 50 procent af pladserne i parlamentet.

Otte år med Kaczynski er slut

LÆS:  Tyrkiet skal til anden runde i et historisk kritisk valg

Da Jaroslaw Kaczynski kom til magten, blev der renset ud hos myndighederne, de statsejede selskaber, domstolene og hos medierne. Og den polske regering tiltog sig en fjendtlig indstilling overfor nabolande og EU. Den ellers så respekterede public-service TVP, blev til regeringens propaganda-station, og kritiske medier fik det svært.

Vil genoprette demokrati

Donald Tusk sagde ved sin tiltrædelse, at der skal rettes op på alle de skader den tidligere regering har lavet og på forholdet til EU. Han har givet 100 konkrete løfter i regeringsgrundlaget, og arbejdet er sat i gang.

Onsdag eftermiddag rejste den nyudnævnte statsminister til Bruxelles, for bl.a. at deltage i EU-topmøde torsdag og fredag. Og i kampen for at få frigivet de mange milliarder af euro, der tilbageholdes.

Sammensat regering

Regeringen er en flertalsregering, der dækker spektret fra venstre til højre og hen over midten. Regerings koalitionen består af det liberale Borgerkoalitionen med Borgernes Platform som det største parti (PO/KO), Den Tredje Vej, der består af et nyt parti (Polen 2050) og det polske folkeparti PSL. Den tredje koalitionspartner er Lewica (Venstre), som er en række venstreorienterede partier, herunder de polske socialdemokrater.

Donald Tusk får 24 ministerkolleger, som i dag blev taget i ed hos den polske præsident Andrzej Duda.

Ministerlisten

Statsminister, Donald Tusk (PO/KO), Vicestatsminister og forsvarsminister Władysław Kosiniak-Kamysz (PSL), Vicestatsminister og digitaliseringsminister Krzysztof Gawkowski (Lewica), Udenrigsminister Radosław Sikorski (PO/KO), Justitsminister Adam Bodnar, Undervisningsminister Barbara Nowacka (KO), Minister for statsaktiver Borys Budka (PO/KO), Indenrigs- og administrationsminister Marcin Kierwiński (PO/KO), Europaminister Adam Szłapka (PO/KO), Minister for specialtjenester Tomasz Siemoniak (PO/KO), Klima- og miljøminister Paulina Hennig-Kloska (Polen 2050), Kulturminister Bartłomiej Sienkiewicz (PO/KO), Finansminister Andrzej Domański (PO/KO), Industriminister Marzena Czarnecka, Sundhedsminister Izabela Leszczyna (PO/KO), Minister for udvikling og teknologi Krzysztof Hetman (PSL), Landbrugsminister Czesław Siekierski (PSL), Minister for fonde og regional udvikling Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz (Polen 2050), Infrastrukturminister Dariusz Klimczak (PSL), Familie og socialminister Agnieszka Dziemianowicz-Bąk (Lewica), Videnskabsminister og minister for videregående uddannelser Dariusz Wieczorek (Lewica), Sports og turistminister Sławomir Nitras (PO/KO), Minister for seniorpolitik Marzena Okła-Drewnowicz (PO/KO), Ligestillingsminister Katarzyna Kotula (Lewica), Minister for civilsamfundet Agnieszka Buczyńska (Polen 2050).

LÆS:  Tyrkiet markerer søndag sin 100-årsfødselsdag

Polens parlament
Valgresultat 15. oktober 2023

Senatet (overhuset)                 100 medlemmer
Sejmen (underhuset)                460 medlemmer

Lov- og Retfærdighed (PiS)     194 medlemmer (35,38%)
Borgernes Platform (PO)         157 medlemmer (30,70%)
Tredje Vej (PL2050/PSL)          65 medlemmer (14,40%)
Venstre (Lewica)                       26 medlemmer (8,61%)
Konføderationen                        18 medlemmer (7,16%)

Regeringsgrundlag

PO+PL2050/PSL+Venstre         248 medlemmer (53,71%)

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *