Dronning kører sidste karettur med varm plaid og heste med vintersko

Torsdag afholdes dronning Margrethes sidste nytårskur som regent. Hun er kørt i guldkaret til Christiansborg.
Foto: Jacob Bentzen

I bidende kulde og med sne i gaderne har dronning Margrethe torsdag kørt sin sidste tur til nytårskur som Danmarks monark i kongehusets fineste karet, guldkareten.

Dronning Margrethe satte kurs mod Christiansborg Slot omkring klokken 09.10 torsdag fra Amalienborg i København.

Turen med alle dens traditioner er en årligt tilbagevendende begivenhed.

Men næste år er det kong Frederik X, der tager imod nytårskurens cirka 1000 deltagere, der hvert år ønsker kongehuset godt nytår.

Netop fordi det er dronningens sidste officielle tur i guldkaret som regent, regnede Københavns Politi på forhånd med en øget interesse blandt danskerne.

Flere havde da også trodset kulden og stod langs vejen på Kongens Nytorv for at se Christian VIII’s guldkaret blive eskorteret til nytårskur på Christiansborg Slot.

Enkelte havde taget en termokande med varm kaffe med, mens andre nøjedes med at se dronningen passere forbi inde fra Hotel d’Angleterres vinduer.

Netop på Hotel d’Angleterre arbejder Marlene Rovsing og Caroline Danielsen.

De var kommet ud i kulden for at se den årlige tur, som de har gjort det flere gange før.

– Det er unikt at se, når det nu er hendes sidste gang. Men samtidig tænker jeg, at næste gang bliver det en konge, så det bliver ligeså spektakulært, siger Marlene Rovsing.

– Jeg har altid fulgt meget med og har selv arbejdet på Rosenborg Slot, så mit forhold til kongehuset er rigtig godt, så det ville jeg gerne se, tilføjer Caroline Danielsen.

Som følge af det kolde vintervejr havde dronningen en opvarmet plaid med i kareten, mens hestene bar særlige vintersko.

LÆS:  En verden, man helst vender det blinde øje til

Kareten blev trukket af seks heste med to forridere.

På grund af vintervejret har hestene såkaldte mordax i hesteskoene – det kan sammenlignes med knopper under fodboldstøvler. De bruges altid om vinteren, når hestene skal gå på for eksempel brosten.

Guldkareten er kongehusets fornemste karet. Den blev bygget til Christian VIII i 1840 og er belagt med 24-karats bladguld, har fire forgyldte kroner på taget og et malet rigsvåben på dørene.

Med få undtagelser, som under coronapandemien, har det været en tradition for dronningen som en afslutning på nytårskurene at tage turen fra Amalienborg til Christiansborg i kareten fra 1840.

Nytårskurene i kongehuset er fordelt over flere dage. Torsdagens kur på Christiansborg Slot var den sidste og største af dem.

Her modtog dronningen officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen, de tre øverste rangklasser samt indbudte repræsentanter for større landsorganisationer og protektioner.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary deltog i kuren, men var ikke med i guldkareten.

Efter planen skulle dronning Margrethe igen sætte kursen mod Amalienborg i guldkareten klokken 13.30.

Hjemturen blev dog udskudt med tre kvarter. Det fremgår af kongehusets hjemmeside.

Ifølge DR ankom dronning Margrethe til Amalienborg cirka klokken 14.45.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *