Blinken besøger Erdogan med bøn om at bremse Gaza-krigen

Fokus for Blinkens besøg var Sveriges medlemskab af NATO, salget af 40 F-16 kampfly til Tyrkiet og Israels krig i Gaza.
USA’s udenrigsminister Antony Blinken (tv) blev derefter modtaget af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan. -Foto: AA

Af Danturk.com

Som en del af et tætpakket program i sin rundrejse i Mellemøsten besøgte USA’s udenrigsminister, Antony Blinken, lørdag Tyrkiet.

Her har Blinken holdt møde med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, og udenrigsminister Hakan Fidan, i den tyrkiske storby Istanbul.

Fokus for Blinkens besøg var Sveriges medlemskab af NATO, salget af 40 F-16 kampfly til Tyrkiet og Israels krig i Gaza.

Udenrigsminister Hakan Fidan sagde, at han forventer, at Tyrkiets F-16-købsproces vil blive afsluttet, og at den endelige beslutning om Sveriges NATO-medlemskabsproces tilhører den tyrkiske nationalforsamling.

Den anden dagsorden var den igangværende humanitære tragedie i Gaza. Et følsomt emne, som parterne har meget forskellige tilgange til.

Det skriver Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Agengy.

Gaza-krigen må ikke sprede sig til resten af regionen, understreger Blinken på møde i Tyrkiet

Blinken understregede behovet for, at krigen mellem Israel og den militante palæstinensiske bevægelse Hamas i Gaza ikke breder sig til resten af Mellemøsten.

Ifølge Anadolu, påpegede minister Fidan, at Israels stigende aggression er en trussel mod hele regionen, og understregede behovet for en øjeblikkelig våbenhvile og uafbrudt humanitær bistand til Gaza.

Fidan opfordrede til, at der indledes forhandlinger om en tostatsløsning så hurtigt som muligt.

USA`s udenrigsminister Antony Blinken mødte Tyrkiets udenrigsminister Hakan Fidan i Istanbul. -Foto: AA

USA’s udenrigsminister Blinken blev derefter modtaget af præsident Erdogan.

USA er Israels nærmeste allierede og er generelt en afgørende militær støtte for israelerne, mens Tyrkiet med Erdogan i spidsen har været én af Israels hårdeste kritikere, siden krigen begyndte i Gaza i oktober.

LÆS:  Tyrkiet hjemkalder sin ambassadør i Tel Aviv

Blinken havde flere Gaza-relaterede budskaber med til mødet, fortæller Matthew Miller, der er talsmand for USA’s udenrigsministerium.

Miller sagde også, at Blinken vil diskutere bilaterale og regionale samarbejdsspørgsmål med sine tyrkiske kolleger under sit besøg, og i den forbindelse vil Tyrkiet evaluere de sidste skridt, der skal tages i ratifikationsprocessen, der vil gøre det muligt for Sverige at blive medlem af NATO.

Forud for sit besøg i Tyrkiet talte Blinken også i telefon med den svenske udenrigsminister, Tobias Billström, og gentog USA’s stærke støtte til, at landet kan blive medlem af alliancen “uden yderligere forsinkelse”.

Det er ikke uden grund, at der er frygt for, at det sker. Siden krigens begyndelse har Hizbollah-bevægelsen i Libanon mange gange sendt raketter ind over det nordlige Israel, og Israel har svaret igen med luftangreb.

Desuden har Houthi-bevægelsen i Yemen siden november angrebet en række fragtskibe i Det Røde Hav, fordi skibene eller deres rederier ifølge Houthierne har haft forbindelse til Israel.

Både Hizbollah og Houthi-bevægelsen bakker op om Hamas.

Desuden påpegede Antony Blinken på mødet, at der er et presserende behov for, at de gidsler, som Hamas holder fanget i Gaza, bliver frigivet, og at den humanitære hjælp til de civile i Gaza øges.

Endelig slog Blinken fast, at det er USA’s ønske, at civile dødsfald som følge af krigshandlingerne så vidt muligt undgås.

Det skriver Ritzau.

Den israelske hær indledte sin offensiv i Gaza som svar på Hamas’ overraskelsesangreb på Israel 7. oktober, hvor 1200 personer blev dræbt og 240 blev taget til fange og ført ind i Gazastriben.

USA var herefter hurtig til at sende militærhjælp til Israel, som erklærede, at landets hær ikke helmer, før den har nedkæmpet Hamas.

LÆS:  Lars Løkke Rasmussen tager på første rejse til Afrika som udenrigsminister

Krigen har snart varet tre måneder, og ifølge de Hamas-kontrollerede sundhedsmyndigheder i Gazastriben har den kostet flere end 22.000 mennesker livet.

Ud over at tale om den aktuelle krig i Gaza gentog Blinken, at USA ønsker, at der etableres en palæstinensisk stat, og at der er behov for at sikre varig fred i Mellemøsten, så israelere kan føle sig sikre i deres land.

USA’s udenrigsminister indledte sin turné i Mellemøsten torsdag, hvor han ankom til Israel. Han skal besøge i alt otte lande samt Vestbredden i løbet af syv dage. Foruden syv lande i Mellemøsten har han også besøgt Grækenland.

Kilder: Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu og Ritzau

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *