Hvad skal vi gøre med vores unge?

Hvad skal vi stille op med vores unge, der gør, som det passer dem!

Jeg vil indledningsvis sige, at jeg glæder mig til at skrive i Danturk.com. Her vil jeg dele mine mange års erfaring med familier, børn og unge i håbet om at inspirere jer som forældre, fx hvad I kan gøre for at støtte jeres unge til at være en del af familien og samfundet og ikke komme på kant med loven og udvise uhensigtmæssig adfærd?

Mange forældres mareridt er, at deres unge kommer i kontakt med grupper, som begår kriminalitet eller bekymrende handlinger.

İ denne artikel vil jeg primært fokusere på forældreansvar. Jeg vil ikke generalisere, for selvfølgelig har mange forældre ikke de store udfordringer med deres unge, og de kan være stolte af dem. Denne artikel handler om forældre, der har udfordringer med deres unge.

Hvilke udfordringer står forældrene overfor?

Gennem de sidste mange år har jeg oplevet forældre med bl.a. følgende udfordringer:

 • Konstante konflikter, hvor forældrene siger: “Jeg ved ikke, hvad der sker. De hører slet ikke efter, hvad vi siger. De respekterer os slet ikke som forældre.“
 • De unge passer ikke deres skole eller arbejde.
 • De unge overholder ikke aftaler. Forældrene siger: “De kommer og går, som det passer dem. Vi ved ikke, hvad vi skal gøre.”
 • De unge vælger venner, der er på kant med loven.
 • De unge eksperimenterer med druk og euforiserende stoffer.
 • Forældrene bliver kontaktet af politiet eller myndighederne på grund af de unges adfærd.

Jeg er sikker på, at nogle af jer kan genkende nogle af ovenstående udfordringer og sikkert tænker, om Ahmet kan have løsninger. Fortsæt med at læse min artikel, jeg håber, du finder inspiration til handling.

LÆS:  FCK spillede 0-0 med Sevilla i hjemmebanen

Forældrene er roden til de unges udfordringer

Jeg ved fra mine mange år som familiebehandler, at de unge har gode grunde til at udfordre deres forældre. Vi skal huske, at de unge ikke sættes i verden med de nævnte udfordringer, slet ikke. De fødes med en uplettet journal, men bl.a. følgende forhold i hjemmet kan få dem til at udfordre deres forældre:

 • De følelsesmæssige forhold til og mellem forældrene.
 • At mor under graviditeten er blevet udsat for psykisk eller fysisk vold.
 • At forældrenes interne forhold er præget af konstante konflikter og uro.
 • Trang økonomi, boligforhold, forældrenes uddannelse, arbejde og sociale position.
 • Fraværende fædre.
 • At forældrene ikke er forbilleder.
 • At forældrene mangler interesse for deres børns skolegang og fritid og undlader at støtte dem i de forskellige sociale kontekster.
 • At opdragelsen er autoritær, hvilket har væsentlige konsekvenser for de unges trivsel i og uden for hjemmet.

Der kan være mange flere årsager, men jeg er ikke ude på at være dommer over jer som forældre. Mit budskab er, hvad I kan gøre, hvis I står med udfordringer og vil være med til at påvirke jeres unge.

Hvad skal vi som forældre gøre i forhold til vores unge?

Jeg ville ønske, jeg kunne give jer en færdig løsning til at løse udfordringerne, men sådan er det desværre ikke med os mennesker. Det handler mere om, at I skal tænke over og ikke mindst vise vilje til støtte jeres unge i at komme på rette vej.

Forældres handlemuligheder over for unge med uhensigtsmæssig adfærd

Der er mange muligheder for at støtte de unge, men min erfaring viser gang på gang, at når unge kommer på ret kurs, kan det skyldes, at forældrene har foretaget sig følgende:

 • Forældrene kigger på sig selv og egne handlinger. Her skal forældrene være ærlige over for hinanden omkring deres interne forhold. Hvis deres forhold medvirker til, at de unge skubbes over til uønskede grupper, skal forældrene se konkret på deres interne konflikter og uroen i hjemmet og finde en løsning. Når de unge ser en positiv forandring med forældrene, vil de unges forhold til deres forældre også ændres i positiv retning.
 • I dialog med de unge skal forældrene ikke være kommanderende. Dialogen skal være åben og anerkendende, for hvis det lykkes at have en værdig dialog, vil de unge føle sig set, hørt og værdsat som menneske. Dvs. at de unge føler, de har betydning for jer, hvilket kan skabe forandring mellem jer.
 • Forældrene reflekterer over deres handlinger over for hinanden og ikke mindst overfor de unge. Hvis I kommer til den erkendelse, at det ikke vil være nemt at ændre de hidtidige destruktive handlemønstre, kan jeg klart råde jer til at søge professionel støtte.
LÆS:  Nobelpris i fysik går til forskning i kvantemekanik

Lad være med som forældre at sidde og bebrejde hinanden for, at den unge er på gale veje. Der er ikke tid til bebrejdelser og beskyldninger om, hvem der fik tingene til at gå galt. Det handler meget mere om at tage ansvar for sig selv og hinanden som forældre for at forandre den negative stemning, der bl.a. får de unge til at flygte fra hjemmet. Ansvaret starter hos dig selv, og i det øjeblik I som forældre viser vilje til positiv forandring, vil det smitte af på jeres børn.

Hvis I som forældre viser følelser og har en menneskelig, kærlig, omsorgsfuld tone over for hinanden, vil jeres børn og unge mærke det. Især unge på gale veje vil reflektere over familien, og når de mærker den varme, kærlige, omsorgsfulde tone mellem forældrene og resten familien, starter en positiv forandring.

Som sagt ligger starten på denne forandring hos jer forældre. Hvis I har følelsesmæssig betydning for hinanden, vil det føre jeres families dynamik i positiv retning.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Om

Ahmet Demir er uddannet Cand. Pæd. og familieterapeut. Han er selvstændig socialkonsulent på fuld tid. Som konsulent, familiebehandler, konfliktmægler, supervisor og foredragsholder samarbejder han med udgangspunkt i den konkrete sag. Hans erfaringer med pædagogisk og terapeutisk arbejde med socialt udstødte grupper og unge mønsterbrydere rækker tilbage til 1983. Fra 1992 – 2008 har han været leder af et socialpædagogisk tilbud for børn og unge fra 12 – 23 år. Desuden har han i en årrække fungeret som konsulent, supervisor, underviser og kursus- og foredragsholder for bl.a. institutioner, kommuner og andre myndigheder. Som klummeskribent på Danturk.com skriver han om faglige udviklingsforummer, pædagogiske metoder, politik – især på det sociale og kulturelle område, og mest omkring, hvordan man kan skabe plads til de dårligt socialt, økonomisk og uddannelsesmæssigt stillede familier, børn og unge i samfundet.

Vis alle artikler

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *