Tyrkiets præsident Erdogan: Først og fremmest skal Sverige opfylde sin pligt

Så længe “terrorister” demonstrerer i Stockholms gader så kan vi ikke lukke Sverige ind i Nato, sagde Tyrkiets præsident Erdogan.

Foto: AA

Af Danturk.com

Tyrkiets præsident Erdogan sagde, at Sverige skal ikke regne med, at Tyrkiet vil godkende Sveriges ønske at blive medlem af forsvarsalliancen på Nato´s topmøde i Vilnius, så længe “terrorister” demonstrerer i Stockholms gader.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbrueau Anadolu Ajansi.

Han henviser til, at den svenske regering ikke fuldt ud har taget sin terrorlovgivning i anvendelse og sat en stopper for terrororganisationen i Sverige.

På flyrejsen hjem efter et besøg i Aserbajdsjan sagde præsident Recep Tayyip Erdogan, at hvis der ikke sker noget ekstraordinært, vil han forhåbentlig deltage NATO-topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius.

– Vi sagde til Nato´s generalsækreter, Stoltenberg, at hvis du forventer, at vi reagerer på Sveriges forventninger, skal Sverige først og fremmest sat en stopper for terrororganisationen i Sverige, udtalte præsident Erdogan, ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

– Mens jeg udtrykte dette over for Stoltenberg, demonstrerede terrorister desværre igen i Sveriges gader i det øjeblik. Vi kan ikke nærme os positivt” til Sveriges ønske, så længe “terrorister” demonstrerer i Stockholms gader, sagde Erdogan på hjemrejsen fra Aserbajdsjan.

Natos stats- og regeringschefer skal holde deres årlige topmøde i Litauens hovedstad, Vilnius, den 11. og 12. juli.

Erdogan fremsatte sine bemærkninger kun få timer før, at repræsentanter for Sverige, Finland og Nato onsdag var mødt op i den tyrkiske hovedstad, Ankara. Her skulle de på ny forhandle med tyrkiske embedsmænd om svensk medlemskab.

De to neutrale lande Finland og Sverige søgte om Nato-medlemskab, efter Rusland angreb Ukraine sidste år. Men kun Finland er lukket indenfor i Nato med tyrkisk støtte.

LÆS:  Svenskere ville smugle millioner til Tyrkiet gennem Københavns Lufthavn

Også Ungarns premierminister, Viktor Orban, har erklæret, at han er imod svensk medlemskab.

Det kræver enighed mellem samtlige Nato-lande for at kunne blive medlem af forsvarsalliancen.

Udtalelse om Sverige fra Stoltenberg 

Men NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg sagde efter repræsentanter for Sverige, Finland og Nato onsdag var mødt op i den tyrkiske hovedstad, Ankara. at Sveriges NATO-medlemskab er muligt frem til NATO-topmødet, men han kan ikke garantere det.

Stoltenberg sagde, at repræsentanternes møde var konstruktivt.

Stoltenberg mener, at Sverige havde opfyldt sine forpligtelser i henhold til det trilaterale memorandum, der blev aftalt på sidste års topmøde i Madrid.

– Tyrkiet har legitime sikkerhedsbekymringer. Ingen af de allierede er blevet så skadet af terrorisme som Tyrkiet, siger Jens Stoltenberg om Sveriges medlemskab.

– Sveriges medlemskab er muligt indtil Vilnius-topmødet, men det kan jeg ikke garantere. Vi arbejder på at gøre Sveriges tiltrædelse mulig så hurtigt som muligt. Ved denne lejlighed glæder jeg mig over mine møder med præsident Recep Tayyip Erdoğan og indkaldelsen af den permanente mekanisme i denne uge.

Det siger Stoltenberg forud for NATO’s forsvarsministres møde i NATO’s hovedkvarter i Bruxelles, ifølge nyhedsbureauet Anadolu.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *