Tyrkiets præsident Erdogan: Sveriges ændring af terrorlovgivningen er “meningsløs”

Tyrkiets præsident Erdogan sagde til Stoltenberg om Sveriges optagelsesproces til NATO, at Sveriges ændring af terrorlovgivningen er “meningsløs”, så længe PKK-tilhængere demonstrerer.

Foto: AA

Danturk.com

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan havde søndag et telefonmøde med NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg.

På telefonmødet med Stoltenberg blev den seneste udvikling i Rusland og spørgsmålet om Sveriges NATO-medlemskab drøftet.

Det blev bemærket, at afslutningen på spændingerne i Rusland har forhindret irreversible humanitære katastrofer på ukrainsk jord.

Erdogan udtrykte sit håb om, at udviklingen i Rusland vil være en ny milepæl på vejen mod en retfærdig fred i Ukraine.

I telefonsamtalen sagde Erdogan, at Tyrkiet havde oplevet uretfærdigheder i F-35-sammenhæng og kritiserede det faktum, at Tyrkiets F-16-krav var knyttet til Sveriges NATO-medlemskab.

– Det skader ikke Tyrkiet, det skader fundamentalt NATO og NATO’s sikkerhed, sagde Erdogan ifølge en erklæring fra præsidentens kommunikationsdirektorat.

Erdogan sagde, at Tyrkiets konstruktive holdning til Sveriges NATO-medlemskab fortsætter, men Sveriges ændring af terrorlovgivningen er “meningsløs”, så længe PKK-tilhængere demonstrerer.

Det skriver det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi.

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, sagde efter sin telefonsamtale med præsident Recep Tayyip Erdogan, at de vil fortsætte samarbejdet om Sveriges NATO-medlemskab.

– Vi vil fortsætte med at arbejde sammen om Sveriges optagelse i NATO, skriver Jens Stoltenberg på Twitter om sin telefonsamtale med præsident Erdogan.

Alle Nato-lande skal sige ja til nye medlemmer af den vestlige forsvarsalliance. Men Tyrkiet vil ikke give grønt lys til Sveriges ansøgning.

Begrundelsen fra den tyrkiske regering er, at Sverige angiveligt støtter kurdiske terrorister.

Blandt dem er medlemmer af PKK, som også er på EU’s terrorliste.

LÆS:  Russiske Gazprom lukker for gassen til Ørsted

Sverige har for nylig indført lovgivning, der gør det sværere at støtte eller finansiere terrorgrupper. Den svenske regering mener, at man dermed har fuldendt sine forpligtelser i forhold til aftalen med Tyrkiet.

Men Tyrkiets regering er ikke overbevist.

Det har blandt andet kompliceret sagerne, at demonstranter har udtrykt deres støtte til PKK ved nylige protester i Sveriges hovedstad, Stockholm.

Sidste år gik Sverige og også Finland væk fra årtiers militær selvstændighed. De ansøgte i stedet om at blive indlemmet i Nato.

Finland blev optaget i april. Sverige ønsker senest at blive optaget i forbindelse med et topmøde for alliancen i Litauens hovedstad, Vilnius, den 11. og 12. juli.

Kilder: Ritzau, Det tyrkiske nyhedsbureau, Anadolu Ajansi, Præsidentens kommunikationsdirektorat.

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *