Løkke: Balkanlande skal have udsigt til EU-medlemskab

EU skal vise, at de mener det alvorligt med EU-medlemskab til landene på Vestbalkan, lyder det fra Lars Løkke.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er fredag på besøg i Bosnien-Hercegovina. – Foto: AA

EU skal række hånden ud mod landene på Vestbalkan. Ellers risikerer vi, at de vender sig mod Kreml eller Beijing i stedet.

Sådan lyder advarslen fra Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der fredag er på besøg i Bosnien-Hercegovina.

– Ellers efterlader vi balkanlandene som et åbent sted for russisk eller kinesisk indflydelse, hvilket er problematisk, siger han.

– Vi er fra EU’s side nødt til at blive ved med at række hånden ud til landene på Vestbalkan og vise, at vi mener det alvorligt med udsigten til EU-medlemskab, siger Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Der er forhandlinger i gang med flere balkanlande om EU-medlemskab.

Hvis ikke EU rækker hånden ud til balkanlandene kan det få flere konsekvenser, lyder det.

– Det andet perspektiv er, at de (balkanlandene red.) ikke får en positiv økonomisk udvikling, og det øger så risikoen for, at de her etniske konflikter, der ligger lige under overfladen, de accelererer på ny og “worst case” er, at vi ser en delvis gentagelse, at det vi så i halvfemserne, siger Lars Løkke med henvisning til den krig, der udbrød i området efter Jugoslaviens opløsning.

Lars Løkke Rasmussen peger på, at det bedste bidrag, Danmark kan give, er at udbygge vores egne bilaterale relationer med landene på Vestbalkan.

– Der taler vi helt konkret om at udforske mulighederne for at lave en egentlig aftale mellem vores to lande, som kunne bane vejen for et større engagement, altså flere danske erhvervsinvesteringer og mere samhandel, siger han til Ritzau.

LÆS:  EU-landene har nået en aftale for asylområdet

– Så hvis vi vil sikre, at de her lande vender ansigtet mod Bruxelles i stedet for Kreml eller Beijing, så er vi nødt til strategisk at investere noget mere hernede. Det er kolde kontanter i infrastruktur og den slags ting, lyder det.

Lars Løkke Rasmussen tror på, at landene på sigt kommer til at få et EU-medlemskab.

Men det er ikke lige rundt om hjørnet.

Både Serbien og Bosnien-Hercegovina har nemlig stadig et stort arbejde foran sig for at blive klar til EU-medlemskab, siger han.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen handler det om gradvis integration.

– At man har en løbende noget-for-noget proces, hvor man holder de her lande tæt på sig, samarbejder med dem, understøtter deres reformproces, investerer i dem, men også hele tiden sørger for at opretholde et pres på, at de også laver deres hjemmearbejde, forklarer han.

Løkke peger på, at krigen i Ukraine har vækket Europa.

– Krigen har skabt en hård forståelse for, at hvis ikke vi holder landene på vores eget kontinent tæt på os og udvider samarbejdet med dem, så er der nogle andre, der byder sig til, siger han og tilføjer:

– Og det er hverken deres eller vores interesse, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *