Nobelprisen i medicin er blevet uddelt 114 gange

Nobelprisen i medicin eller fysiologi er mandag gået til de to forskere Katalin Karikó og Drew Weissman.

Foto: AA

Årets første Nobelpris er mandag blevet uddelt i Stockholm.

Her blev de to forskere Katalin Karikó og Drew Weissman tildelt Nobelprisen i medicin eller fysiologi for at have bidraget til udviklingen af mRNA-vacciner mod coronavirus.

De næste dage følger priserne i fysik, kemi og litteratur. Herefter kommer Nobels fredspris fredag og Sveriges Riksbanks pris for økonomi mandag.

Her kan du læse mere om Nobelprisen i medicin eller fysiologi:

* Nobelprisen i fysiologi eller medicin er blevet uddelt 114 gange fra 1901 til 2023. I ni tilfælde er prisen ikke blevet uddelt. Det drejer sig om årene 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 og 1942.

* Der bliver ikke uddelt nogen pris, hvis ingen vurderes at have opfyldt kravene for at modtage den. I stedet overføres præmiesummen til året efter.

* 227 forskellige personer har modtaget prisen i medicin eller fysiologi. 13 ud af dem er kvinder – herunder den ene modtager i år, Katalin Karikó.

* 40 gange er prisen blevet givet til én modtager. 35 gange er den gået til to modtagere, mens den 39 gange er blevet givet til tre eller flere personer.

* Den yngste modtager af Nobelprisen i medicin eller fysiologi er Frederick G. Banting, der som 32-årig fik den i 1923.

* Den ældste er Peyton Rous, der fik den som 87-årig i 1966.

* Ingen har endnu modtaget Nobelprisen i medicin eller fysiologi to eller flere gange.

* Fem danskere har modtaget Nobelprisen i medicin eller fysiologi. Det drejer sig om Niels K. Jerne (i 1984), Henrik Dam (1943), Johannes Fibiger (1926), August Krogh (1920) og Niels Finsen (1903).

LÆS:  Tyrkisk køkken introduceret i Sverige

Kilde: The Nobel Prize.

Manden bag dynamitten har lagt navn til Nobelprisen

Alfred Nobel har lagt navn til en af verdens mest prestigefulde priser. 14 danskere har fået Nobelprisen.

Fra mandag og en uge frem offentliggøres årets modtagere af de prestigefulde Nobelpriser.

Den første pris – i medicin eller fysiologi – er mandag blevet tildelt forskerne ungarsk-amerikanske Katalin Karikó og amerikanske Drew Weissman for deres bidrag til udviklingen af mRNA-vacciner mod coronavirus.

De kommende dage uddeles priser i kategorierne fysik, kemi og litteratur. Herefter følger Nobels fredspris fredag og Sveriges Riksbanks pris for økonomi mandag.

Her kan du læse mere om den over 100 år gamle pris:

* Nobelprisen blev oprettet på grundlag af opfinderen, videnskabsmanden, entreprenøren, skribenten og pacifisten Alfred Nobels testamente. Nobel er mest kendt for at have opfundet dynamitten.

* I henhold til Alfred Nobels testamente blev den svenske fond Nobelstiftelsen oprettet i 1900 med en forvaltningskapital på godt og vel 30 millioner kroner. Den er siden blevet mangedoblet.

* Nobelprisen er blevet givet i kategorierne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank prisen i økonomi for at ære Alfred Nobels minde. Første uddeling af den var i 1969.

* Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og penge. Prissummen er i 2023 på 11 millioner svenske kroner.

* Modtagerne af de naturvidenskabelige priser udpeges af det videnskabelige selskab Kungliga Vetenskapsakademien og universitetet Karolinska Institutet.

* Litteraturprisen uddeles af det litterære selskab Svenska Akademien, mens fredsprisen uddeles af Den Norske Nobelpris-komité, der nedsættes af Stortinget i Norge (da Alfred Nobel i sin tid skrev sit testamente, var Sverige og Norge i union).

LÆS:  Danmark er igen blevet verdensmester i skattetryk

* I 2022 modtog den danske kemiker og professor på Københavns Universitet Morten Meldal Nobelprisen i kemi sammen med to amerikanere. Meldal var nummer 14 i rækken af danskere, der har modtaget en Nobelpris.

* Den første dansker til at modtage en Nobelpris var Niels R. Finsen i 1903. Han fik prisen i fysiologi/medicin.

* Siden har blandt andre Fredrik Bajer fået fredsprisen i 1908, Niels Bohr i fysik i 1922, Johannes V. Jensen i litteratur i 1944 og Jens Christian Skou i kemi i 1997.

Kilder: The Nobel Prize, Ritzau, Den Store Danske.

/ritzau/

Indtast din e-mail-adresse her

Jeg vil gerne modtage nyhedsbreve fra netavisen Danturk.com direkte i min indbakke. Nyhedsbrevene giver et nyhedsoverblik og kan selvstændigt eller sammen med nyhedsoverblikket indeholde relaterede abonnementsfordele, produktnyheder, konkurrencer og tilbud. 

Det er til enhver tid muligt at framelde sig nyhedsbrevene i selve mailen. Privatlivspolitik.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *